Ergonomie

Práce vestoje: Jak vybrat vhodný stůl a jak ho nastavit?

Luboš Dostál
5 min. čtení
20. 12. 2023
Práce vestoje: Jak vybrat vhodný stůl a jak ho nastavit?

Záda jako paragraf, povolený střed těla, vyšší únava těla i mysli. Dlouhodobé sezení u kancelářského stolu si u zaměstnanců vybírá svou daň. Ti proto hledají způsoby, jak zlepšit své pracovní podmínky a tím i svůj výkon. Jedním z oblíbených a zároveň velmi efektivních způsobů, jak toho dosáhnout, je pracovat vestoje. V tomto článku vám povíme vše o ergonomii práce vestoje a přidáme několik užitečných tipů, které vás zvednou ze židle a posunou vaši práci o úroveň výš.

Vestoje, zdravěji a efektivněji

Možná je to poprvé, co o práci vestoje vůbec slyšíte. Všichni kolegové kolem vás v kanceláři přece sedí. Tak proč byste vy měli odsunout židli od stolu a k práci se postavit?

  1. Méně bolesti: Práce vestoje funguje skvěle jako prevence bolesti zad a krční páteře, což bývají nejčastější problémy pracovníků se sedavým zaměstnáním.
  2. Více hotové práce: Díky lepšímu oběhu krve v těle budete méně cítit únavu a ospalost. Jednoduše uděláte více práce za kratší čas.
  3. Každá kalorie se počítá: Potřebujete se natáhnout pro šanon nebo dokumenty ve vedlejší skříňce? Zatímco kolečková židle vás tam pohodlně doveze, vestoje jste donucení udělat alespoň pár kroků.
  4. Je to prokazatelně zdravé: Podle vědeckých studií práce vestoje přispívá ke snížení hladiny cukru v krvi a pomáhá tak bojovat proti rozvoji obezity.

Jak si zařídit standing office?

Kromě odhodlání pracovat zdravěji a efektivněji potřebujete jedinou věc: výškově nastavitelný kancelářský stůl. Ten je vybaven mechanismem nebo motorkem, který zvedne pracovní desku do požadované výšky. Je důležité, aby byl vybraný stůl pro práci ve stoje dostatečně stabilní, a to i ve vyšší poloze. Můžete si zvolit stoly s ručním mechanismem, případně pohodlnější elektrický pohon.

TIP: Rozhýbejte svůj současný stůl

Pokud nechcete investovat do nového stolu, můžete si dovybavit svůj stávající stůl speciální pracovní deskou se zvedacím mechanismem. Stačí ji položit na váš stůl, vyvézt počítač do výšky očí a začít pracovat vestoje. Desku navíc můžete kdykoli přenést nebo přesunout na jiné místo a zřídit si tak mobilní standing office.

Ergonomie práce vestoje

Jakmile si necháte vyvézt pracovní desku do požadované výšky, věnujte chvilku správnému nastavení. I při práci vestoje je nutné dodržovat pravidla ergonomie, která jsou podobná jako při práci u počítače vsedě. Nejdůležitější je pracovat v přirozené a pohodlné pozici bez napětí v zádech nebo v rukou. Pro jistotu vám uvádíme pravidla, jak by měl být vysoký stůl, jak nastavit monitor a co si na svém těle kontrolovat.

Výška stolu při práci vestoje

  • Stoupněte si do pohodlné polohy, aktivujte střed těla, narovnejte záda a zkontrolujte, že nezvedáte ramena. Stůl by měl být přibližně ve výšce vašich loktů.
  • Zkuste, jak se vám pracuje, a podle potřeby stůl o pár centimetrů posuňte nahoru či dolů.

Nastavení monitoru

  • Monitor by měl být ve výši očí. Pokud není, zvažte pořízení stojanu pod monitor.
  • Vzdálenost monitoru od vaší tváře by měla být mezi 40 a 75 cm.
  • Monitor by měl být nakloněn minimálně v úhlu 20° směrem k vaší tváři.

Jak si položit ruce

  • Lokty by měly být v úhlu 90°.
  • Zápěstí by měla volně navazovat na předloktí.

Jak ulevit nohám

  • Investujte do kvalitní obuvi, která bude podporovat správné držení vašeho těla.
  • Zvažte pořízení dalších pomůcek: protiskluzové podložky na kluzkou podlahu nebo gymnastického míče pro lepší zapojení svalů středu těla.

Během práce se snažte vnímat své tělo a polohu v případě potřeby upravit. Je možné, že na začátku budete u stolu stát jako pravítko a s každou další odpracovanou minutou budete svaly povolovat, až se budete hrbit jako Quasimodo. A za to vám záda nepoděkují. Zároveň nezapomeňte na to, že různorodost pohybu a poloh těla je to, co vás udrží ve formě. Pokud byste celý den u stolu jen nehybně stáli, své tělo byste zatěžovali stejně jednostranně jako při celodenním sezení. Dle zásad ergonomie střídejte práci vsedě a vestoje, jednou za hodinu se protáhněte a několikrát denně se vydejte na krátkou procházku. Vaše zdraví za to stojí!

Luboš Dostál

Luboš Dostál

Product Specialist - Furniture

Luboš je expert v oblasti nábytku do kanceláře. Ergonomii pracovního místa si oblíbil natolik, že je dnes jeho koníčkem. Volný čas věnuje rodině nebo aktivnímu odpočinku. Baví ho fotbal, tenis a kolo.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články