Tutoriály a Rady

Jak správně sedět u počítače? Naučte se sedět rovně

Luboš Dostál
6 min. čtení
3. 9. 2021
Jak správně sedět u počítače? Naučte se sedět rovně

Všimli jste si někdy, že se při delším sezení soustředíme na obsah počítače, až úplně ztratíme pojem o tom, do jaké pozice se při tom dostane naše tělo? Většinou z nás tohoto stavu probere bolest. Krční páteř, záda i bedra volají o pomoc. Často se také přidá bolest hlavy a naše pracovní soustředění a nasazení dostává pěkně za uši. Vyzkoušet můžete cviky na rovná záda, nebo se rovnou naučte, jak správně sedět u počítače.

Zdravé sezení u počítače – jak mít rovná záda?

Podle vyjádření ortopedů naše dospělá populace trpí v 70% bolestmi zad. Nejhůř jsou na tom ti, kteří při výkonu povolání celé dny prosedí. Někdo za volantem a někdo u počítače. V loňském roce byl také zaznamenán nárůst bolesti zad u dětí a důvod je nasnadě – distanční výuka přesadila děti ze školních lavic k domácím počítačům.

Co to pro nás znamená? Ať už zvládneme sedavé zaměstnání kompenzovat pohybem, nebo si i ve volném čase rádi odpočineme v sedě, je pro vás nezbytností dobře nastavená ergonomie pracovního místa a správný způsob sezení. Tématu ergonomie, čili optimalizaci podmínek člověka v pracovním prostředí, se dokonce věnuje celý jeden vědní obor. Již je prokázáno, že náš způsob sezení u PC může výrazně přispět k pracovnímu výkonu a také ovlivnit naši kondici, zdraví a duševní pohodu.


Ergonomie sezení u počítače

Základem je správný výběr ergonomické židle. Jen ta dobrá se totiž přizpůsobí vaší konstituci a dostatečně ochrání vaše zdraví i výkonnost. Po správném sezení u počítače by vás nemělo nic bolet.

Návod jak správně sedět u PC

Jak tedy sedět u PC tak, aby na konci pracovní doby nic nebolelo? Naprosto zásadní je pravý úhel. Ten se při správném sezení na ergonomické židli opakuje několikrát. Vaše nohy by měly svírat s podložkou v kolenou i v kyčlích pravý úhel (90°). Stehna by měla být rovnoběžná s podlahou.

Vaši pozornost si zaslouží přední hrana sedáku, kde se nesmí „zaseknout“ vaše podkolení jamky. Problém přiškrcení cév a omezení proudění lymfy vzniká právě v okamžiku, kdy se kolena ohnou přesně na přední hraně sedáku. Mezera mezi přední hranou a kolenní jamkou by měla být alespoň 3 – 5 cm. Na plochu sedáku se posaďte co nejvíce dozadu, směrem k opěrce zad. Kvalitní židle poskytne úlevu pro vaše bedra, a pokud nepodsazujete pánev, pak se přirozeně srovná celá páteř a sníží se tlak na meziobratlové ploténky.

Ergonomie pro rovná záda

Vaše lokty by na loketní opěrky měly volně dolehnout také v úhlu 90° a předloktí pak bude rovnoběžné s podlahou. Zápěstí musí být ve stejné úrovni s klávesnicí a myší. Doporučuje se použití podložky zápěstí jak u klávesnice, tak upodložky pod myš. Předcházíte tak nebezpečnému syndromu karpálního tunelu. Zdaleka nejlepší prevencí syndromu karpálního tunelu je vertikální myš a pravidelné cvičení určené pro zápěstí. Pokud musíte pracovat na notebooku je také pro zdraví prospěšné používat samostatnou klávesnici a podložku pod notebook.

Pro ověření správného držení těla je jednoduchý trik: držte správnou pozici těla udržováním uší, ramen a boku v rovné linii. Nezapomínejte dýchat a dělejte si protahovací přestávky. Pokud trpíte bolestmi zad dlouhodobě, pomoct může i pohodlná barefoot obuv, která podporuje funkce nohy a zdravou chůzi.

Chraňte svou podlahu!

Vaši podlahu spolehlivě ochrání podložka pod židli. Usnadní váš pohyb na židli kolem stolu a navíc ochrání podlahu proti poškrábání. Transparentní podložka neruší celkový dojem z interiéru.

Jak vybrat kvalitní kancelářskou židli?

O kvalitě kancelářských židlí vypovídá například to, nakolik je možné uzpůsobit jejich parametry individuálním tělesným proporcím uživatele – tedy vás. Židle musí být nastavena tak, aby poskytla vašemu tělu přesně takovou oporu, jakou potřebuje. Zajistit zdravou ergonomii sezení vám pomohou třeba židle s integrovaným mechanismem balančního sezení. Balanci zajišťuje pohyblivé sedadlo, které bez ohledu na pohyb opěradla poskytuje úplnou svobodu v pohybu, ale zároveň dostatečnou stabilitu.

Nadčasové kancelářské židle využívají dokonce bionických poznatků k řešení technických otázek. Můžete tak mít židli, která zajistí dynamické bionické uvolnění tlaku z páteře. Jsou to třeba kancelářské židle vybavené Bluetooth, které s vámi komunikují pomocí aplikace stažené v tabletu či mobilu. Taková židle je investicí, která se vašemu tělu jednoduše vyplatí. Sama vám pomůže se správným nastavením a vytvořením zdravých sedacích návyků. 

Pokud si nevíte rady s výběrem, podívejte se na naše video:

Luboš Dostál

Luboš Dostál

Product Specialist - Furniture

Luboš je expert v oblasti nábytku do kanceláře. Ergonomii pracovního místa si oblíbil natolik, že je dnes jeho koníčkem. Volný čas věnuje rodině nebo aktivnímu odpočinku. Baví ho fotbal, tenis a kolo.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články