BOZP ve firemním prostředí

Osobní ochranné pracovní pomůcky (OOPP): Klíčový prvek bezpečnosti na pracovišti

Gabriela Tomková
4 min. čtení
31. 1. 2024
Osobní ochranné pracovní pomůcky (OOPP): Klíčový prvek bezpečnosti na pracovišti

Zdraví především! Tímto heslem bychom se měli řídit nejen ve svém volném čase, ale také na pracovišti. Vždyť v práci strávíme až třetinu našeho života! Klíčem k udržení zdraví v jakémkoli pracovním prostředí jsou kvalitní osobní ochranné pracovní pomůcky, často označované zkratkou OOPP. Co vše spadá pod tento pojem? Na co máte podle zákona nárok? A jaká administrativa vás čeká a nemine?

Co jsou to osobní ochranné pracovní pomůcky?

Osobní ochranné pracovní pomůcky jsou pomůcky (nástroje, zařízení nebo oblečení) navržené k ochraně pracovníků před různými riziky na pracovišti. Pracujete v prachu, špíně nebo vlhku? Hučí kolem vás hlasité stroje? Využíváte při práci chemikálie? Pro každou práci existuje spolehlivá ochrana. OOPP by měly být poskytovány zaměstnavatelem zdarma a zaměstnanci jsou povinni je používat v souladu s předpisy.

Co je psáno, to je dáno: Jaká legislativa upravuje téma OOPP?

Pojďme se podívat blíže na to, co k tématu říká česká legislativa. OOPP v České republice upravují:

Oba předpisy mají za cíl zabezpečit, aby OOPP byly dostupné, vhodné a efektivní v prevenci pracovních úrazů a ochraně zdraví zaměstnanců v České republice. Je důležité, aby zaměstnavatelé i zaměstnanci věděli, co je obsahem těchto právních předpisů a aby je dodržovali. Jejich cíl je přece prospěšný pro všechny: bezpečnější pracovní prostředí.

Oba předpisy mají za cíl zabezpečit, aby OOPP byly dostupné, vhodné a efektivní v prevenci pracovních úrazů a ochraně zdraví zaměstnanců v České republice. Je důležité, aby zaměstnavatelé i zaměstnanci věděli, co je obsahem těchto právních předpisů a aby je dodržovali. Jejich cíl je přece prospěšný pro všechny: bezpečnější pracovní prostředí.

Co říká o OOPP Zákoník práce

Zákoník práce reguluje pracovní vztahy, pracovní podmínky a bezpečnost práce v České republice. Co se týče OOPP, stanovuje několik důležitých ustanovení:

  • Zaměstnavatel má povinnost zajistit pracovníkům OOPP zdarma a dle předpisů.
  • Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnancům příslušné informace o rizicích spojených s jejich prací a o vhodném používání OOPP.
  • Zákoník práce klade důraz na odpovědnost zaměstnavatele za zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Více o povinnostech zaměstnavatele a právech zaměstnance si můžete přečíst v tomto článku.

Co je psáno v Nařízení vlády o ochranných prostředcích

Toto nařízení se zaměřuje na podmínky poskytování osobních ochranných pracovních prostředků, mycích, čisticích a dezinfekčních prostředků. Stanovuje detailní specifikace pro různé druhy OOPP a nastavuje standardy pro jejich používání. Upřesňuje, jak mají být OOPP označeny, jakým způsobem má probíhat jejich výběr a jaké jsou požadavky na údržbu a kontrolu. Nařízení také stanovuje, že zaměstnavatelé jsou povinni udržovat seznam OOPP a evidovat stav těchto pracovních pomůcek.

Osobní ochranné pracovní pomůcky

Evidenční list OOPP a směrnice pro poskytování OOPP

Dva klíčové pojmy, které se často skloňují v souvislosti s OOPP, jsou evidenční listy a směrnice. K čemu jsou?

Evidenční list OOPP slouží k evidenci všech poskytnutých pracovních pomůcek a jejich stavu. Zaměstnavatelé jsou povinni udržovat tuto evidenci aktuální a zpřístupnit ji příslušným inspekčním orgánům.

Směrnice pro poskytování OOPP upřesňují, jakým způsobem mají být tyto pracovní pomůcky zaměstnancům poskytovány, jak má být jejich výběr proveden a jaká je perioda pro kontrolu a výměnu.

Ať žije prevence: Výstražné cedule a jiné značení

Pozor, pálí! I jedna malá cedulka může zachránit život. Nebo ušetřit nepozorného pracanta před nepříjemným zraněním. Výstražné cedule by měly být umístěny všude tam, kde hrozí nějaké bezprostřední riziko. Měly by být dobře viditelné a kromě rizika upozorňovat také na nutnost používání konkrétního ochranného prostředku. Mohou obsahovat grafické znázornění nebezpečí nebo jasně formulované varování.

Existují také bezpečnostní tabulky, které vás dovedou k nouzovému východu, hlavnímu vypínači nebo hasicímu přístroji. Do této kategorie spadají nejen plechové cedulky, ale také výstražné tabule určené k umístění na podlahu nebo značkovací spreje, které můžete použít pro dočasné vzkazy a varování.

Praktické jsou také samolepicí snímatelné etikety, které snadno nalepíte, kam potřebujete, a pak odstraníte nebo přemístíte.

OOPP prakticky: Co a jak chránit?

Že stavební dělník potřebuje přilbu a kuchař nosí rondon, to asi ví každý z nás. Škála produktů spojených s ochranou těla je ale velmi široká a počítá s konkrétními riziky každého povolání. Běžně se OOPP dělí podle toho, jakou část těla chrání, případně pro jakou profesi jsou určené.

Ochrana dýchacích cest: Respirátory s různými stupni filtrace, polomasky, celoobličejové masky, roušky: to vše pomáhá udržet zdravý „nádech, výdech“ pracovníkům v chemickém průmyslu, stavebníkům, lékařům i zdravotníkům.

Pracovní oblečení: Ochranné oděvy s odolností proti špíně, vodě, mrazu, ale i proti kyselinám, elektrostatickým výbojům nebo před ostrými pracovními nástroji. Pracovní oděvy v různé podobě využívá spousta profesí od průmyslových odvětví přes složky záchranného systému až po gastro provozy.

Pracovní boty: Kdo v práci stojí celý den na nohou, ví, jak důležité je správné obutí. Pracovní boty by měly být nejen pohodlné, ale především bezpečné. Vyrábí se proto bezpečnostní obuv s ocelovou špičkou vhodná pro různé stavební profese, antistatická obuv pro elektrikáře a laboranty, pracovní holínky pro zemědělce i spousta dalších druhů bot.

Pracovní rukavice: Ruce jsou náš nejcennější pracovní nástroj, proto je nutné je chránit. Existují běžné bavlněné nebo kožené rukavice s různými úrovněmi odolnosti, svářečské rukavice i rukavice odolné proti různým chemikáliím, horku či zimě. Jsou tak nepostradatelnou součástí výbavy stavebních dělníků, zdravotníků, kuchařů nebo pracovníků v potravinářství.

Ochrana hlavy: Nejtěžším kalibrem ochrany hlavy jsou bezpečnostní helmy, které patří do základní výbavy stavební dělníků, inženýrů, hasičů, pracovníků v energetice a dalších profesí, kterým hrozí, že jim něco spadne na hlavu. Důležitou úlohu ale plní také jednorázové čepice, které v gastro provozech a výrobnách chrání výrobky před vlasy.

Ochrana zraku: Očima vnímáme až 80 % všech informací, které zpracováváme. Je proto jasné, že je potřeba je náležitě chránit, a to především v prostředí, kde hrozí, že nám do očí vnikne prach, střepiny, chemikálie nebo silné UV záření. Existují proto ochranné brýle s všemožnými typy skel, tvary, provedením i materiály. Ochranné brýle jsou nezbytné pro pracovníky v dílnách, laboratořích, průmyslových odvětvích i ve zdravotnictví.

Ochrana sluchu: Ticho na práci potřebují mnozí. Ochranu sluchu v podobě protihlukových sluchátek ale nutně potřebují k práci jen někteří: nejčastěji pracovníci v průmyslových odvětvích, letištích, hudebním průmyslu či stavebnictví. Kromě sluchátek jsou oblíbené také klasické špunty do uší nebo náhlavní chrániče sluchu s různými úrovněmi izolace.

TIP: Číhají i tam, kde byste to nečekali

Nezapomeňte, že různá rizika na vás nečekají jen na pracovišti, ale také v bezpečí domova. Kvalitní pracovní oblečení a ochranné pomůcky by měly být základní součástí výbavy každého kutila, zahrádkáře i laického opraváře.

Gabriela Tomková

Product Manager

Ráda vaří a když jí zbyde čas vedle výchovy syna, ráda se proběhne nebo si vyjde na výlet do přírody.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články