Vše o kávě

Účinky kávy –⁠ jak se zbavit únavy v práci?

Jan Havlík
5 min. čtení
2. 5. 2023
Účinky kávy –⁠ jak se zbavit únavy v práci?

Pokud trpíte únavou doma či v práci, může být pro vás káva skvělým řešením. Je však důležité vědět, jaké jsou její účinky na lidský organismus. Přinášíme vám pět tipů, jak se zbavit únavy v práci –⁠ od kvality spánku, života a stravy –⁠ až po kvalitu kávy. Společně se podíváme na působení kofeinu i antioxidantů na lidské tělo, najdete zde přehledný seznam pozitivních účinků kávy na zdraví a také doporučení, pro koho káva vhodná není. Získáte tedy všechny potřebné informace, abyste se mohli rozhodnout, zda je káva pro vás tou správnou volbou v boji proti únavě nebo vyzkoušíte jiné metody.

Návod –⁠ jak rychle zahnat únavu

Existuje mnoho způsobů, jak se zbavit únavy v práci. Některé z nich zahrnují pravidelný pohyb a cvičení, dostatečný spánek, správnou výživu, hydrataci a relaxaci. Přiznejme si ale, že kvalitní káva v kanceláři je půl úspěchu. Pokud trpíte častou únavou v práci a nevíte, jak z toho ven, zkuste zkombinovat těchto pět tipů:

Dostatečný spánek a relaxační techniky

Pro snížení únavy v práci je klíčový kvalitní spánkový režim. Doporučuje se usínat v podobném čase a spát alespoň 7-8 hodin denně. Důležité je také omezit používání elektroniky před spaním. Kromě toho je dobré využívat relaxační techniky, jako je například jóga, meditace nebo procházky v přírodě.

Pravidelné cvičení a pohyb

Je nad slunce jasné, že pravidelné cvičení má blahodárný dopad na kvalitní spánek a ten je důležitý pro regeneraci těla i mysli. Vyzkoušejte ranní jógu, večerní procházku se psem nebo třeba pravidelné hodiny tance. Hlavně si z pravidelného pohybu vytvořte rituál, který nebude povinností, ale radostí.

Zdravá výživa a pitný režim

Pestrá a vyvážená strava, ve které nechybí zelenina, ovoce, celozrnné produkty, vitamíny, bílkoviny a zdravé tuky, pomáhá udržet stabilní hladinu energie. Ruku v ruce se správným pitným režimem, který podporuje soustředění a průtok krve v těle, tak snižuje zdravá strava riziko únavy v průběhu celého dne.

Úprava pracovního prostředí

Vaši výkonnost v práci velmi ovlivňuje pracovní prostředí. Proto je důležité nastavit si své pracovní místo tak, aby vám bylo co nejlépe. A to jak fyzicky, tak psychicky. Začněte kvalitním osvětlením a čistým vzduchem. Dále se zaměřte na ergonomii svého pracovního místa. Svůj den obohaťte o krátké cvičení, procházku mezi schůzkami nebo protáhnutí za stolem.

Kvalitní káva v kanceláři

Káva je považována za nejlepší přírodní stimulant pro práci v kanceláři. Kofein má podporující účinky na centrální nervový systém, což zvyšuje hladinu energie a soustředění. Tím nám káva pomáhá zlepšit produktivitu a snižovat únavu. Během dlouhého a náročného pracovního dne může káva také zlepšit náladu a snížit stres.

Účinky kávy –⁠ co způsobuje pití kávy?

Pití kávy může mít na lidské tělo pozitivní i negativní účinky a na každého člověka působí jinak. Někteří mohou vypít hektolitry silné kávy denně, jiní si dají jedno ranní espresso a to jim vystačí až do večera. Čím to je? Káva obsahuje více než tisíc různých látek, ale nejvýznamnější z nich jsou kofein, kyselina chlorogenová a antioxidanty. Jak tedy působí tyto látky na lidský organismus?

Účinky kofeinu na lidský organismus

Kofein stimuluje centrální nervový systém a může zlepšit koncentraci a soustředění. Při přílišném pití kávy nebo nevhodném načasování však může způsobit nespavost či nervozitu. Je proto důležité přistupovat ke kávě s respektem a najít způsob, který vyhovuje právě vašemu tělu.

Kyselina chlorogenová účinky

Kyselina chlorogenová může mít pozitivní účinky na zdraví, jako je snížení krevního tlaku, snížení hladiny cukru v krvi a zlepšení metabolismu. Také má protizánětlivé účinky a může pomoci chránit tělo před poškozením buněk volnými radikály. Studie také naznačují, že kyselina chlorogenová může pomoci snižovat riziko vzniku některých onemocnění, jako jsou cukrovka, srdeční choroby a některé typy rakoviny.

Jak působí antioxidanty v těle

Antioxidanty obsažené v kávě mají zaručené pozitivní účinky na zdraví. Chrání tělo před poškozením volnými radikály a podporují zdravou funkci srdce, mozku i jater. Dále tlumí záněty v těle, a dokonce mohou snížit riziko vážných onemocnění, jako je cukrovka, Alzheimerova choroba a některé druhy rakoviny.

TIP: Kávovar do kanceláře
Moderní firma se pozná podle kvalitně odvedené práce, spokojených zaměstnanců a příjemné atmosféry v kanceláři. Kávovar je v tomto ohledu nejen praktickým pomocníkem, ale také místem setkávání a symbolem kvality firmy. Zvolte takový kávovar, který podpoří dobré jméno vaší firmy mezi zaměstnanci i mezi klienty.

Proč pít a nepít kávu?

Váháte, zda pít kávu, či nepít? Je to věčná otázka a není na ni jednoduchá odpověď. Pití kávy může být prospěšné pro zdraví, pokud ji pijete takzvaně ve správný čas a na správném místě. Jelikož kofein můžeme považovat za drogu, je nutno užívat ho v souladu s individuálními potřebami, s ohledem na toleranci vašeho těla a také ve správnou denní dobu, abyste měli kvalitní spánek.

Na co je dobré kafe?

Nejen, že káva zahání únavu, také je její pití pro nás rituálem. S hrnkem v ruce se zastavíme a vychutnáme si chvilku odpočinku. Můžeme se setkat s kolegy v relaxační místnosti nebo na zahrádce a dopřát si příjemný okamžik u kávy.

Pozitivní účinky kávy

  1. Zlepšuje koncentraci a soustředění.
  2. Zlepšuje náladu a celkovou pohodu.
  3. Zvyšuje výkonnost –⁠ psychickou i fyzickou.
  4. Podporuje správnou funkci trávení.
  5. Má protizánětlivé a antioxidační účinky.
  6. Snižuje riziko vzniku některých onemocnění.
  7. Může pomoci snížit riziko vzniku deprese.
  8. Má diuretické účinky.
  9. Zlepšuje krevní oběh a snižuje riziko srdečních chorob.
  10. Pomáhá snížit hladinu cukrů v krvi a podporuje funkci inzulinu.

Škodlivé účinky kávy – Kdy káva škodí?

Všeho moc škodí… a to platí i u kávy. Přesto, že je káva ve své podstatě skvělý pomocník proti únavě, může škodit, pokud se konzumuje v nadměrném množství. Také je nutno připomenout, že musíte brát ohled na svůj zdravotní stav.

Kdo by neměl pít kávu?

  • Lidé trpící nespavostí nebo poruchami spánku
  • Osoby s vysokým krevním tlakem
  • Osoby s gastrointestinálními potížemi
  • Osoby s poruchami srdečního rytmu
  • Osoby s úzkostí nebo jinými psychickými problémy
  • Těhotné ženy, u kterých by mohla konzumace kávy vést k rizikům pro plod

TIP: KÁVA BEZ KOFEINU
Máte v kanceláři těhotnou kolegyni nebo někoho, kdo se musí vyhnout kofeinu ze zdravotních důvodů? V tom případě nezapomeňte do kanceláře objednat kávu bez kofeinu. Tento typ kávy má většinou podobnou chuť jako káva s kofeinem a lahodné aroma.

Jan Havlík

Online Marketing Specialist

Honza za své dlouholeté působení ve společnosti nasbíral mnoho zkušeností nejen se sortimentem. Zajímají jej moderní technologie a ekonomie. Nejraději tráví čas ve vodě plaváním, volným potápěním, také jezdí na kole.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články