Novinky a Trendy

Změny v kanceláři, za které vám tělo poděkuje

Luboš Dostál
5 min. čtení
13. 5. 2022
Změny v kanceláři, za které vám tělo poděkuje

Syndrom karpálního tunelu, záda jako paragraf a bolesti hlavy – to jsou nemoci moderní doby, s nimiž se často potýkají lidé pracující v kancelářích. Patříte i vy do rizikové skupiny? Vyhraďte si chvíli na revizi svého pracovního místa a případně udělejte pár vylepšení. Obrat k větší fyzické i psychické pohodě u vás nastane dřív, než šéf řekne „kvartál“.

Na tohle si sedněte

Nejprve si dáme menší školení o kancelářské židli. Vaše židle by měla mít nastavitelné prvky umožňující upravit výšku sedáku, sklon opěradla a výšku područek. Máte ji? Pak si zkontrolujte, že ji máte také správně nastavenou:

  • Židli si nastavte do takové výšky, abyste při práci s klávesnicí a myší měli zápěstí a předloktí rovně a rovnoběžně s podlahou.
  • Lokty byste měli mít podél těla tak, aby paže tvořily tvar písmene L.
  • Obě chodidla by měla být položená rovně na podlaze/podložce.
  • Kolena by měla být pod úrovní boků.

Máte ruce ve správné výšce, ale nohy se nedotýkají podlahy? Pořiďte si půlkruhovou opěrku nohou. Tato jednoduchá pomůcka zmírňuje tlak na záda a zlepšuje krevní oběh. Můžete ji navíc využít také jako houpačku, která rozpohybuje a protáhne vaše kotníky.

Další vychytávka zajistí maximální komfort vašemu pozadí. Ergonomický podsedák je tvarovaný tak, aby byl pohodlný, a přitom podporoval zdravé držení těla. Z tvrdé a nepohodlné židle udělá sedací polštářek během chvilky nebesky pohodlné pracovní místo. Ocení ho tak každý, kdo příležitostně pracuje doma v kuchyni nebo na terase.

Měníte pracovní místa jako ponožky?

Každý digitální nomád by si měl do batohu přibalit ergonomické pomůcky, které vytvoří profesionální kancelář z jakékoli zapadlé hospůdky, hipsterské kavárny či plážového baru.

Co byste měli vědět a vidět

Není důležité jen to, na čem sedíte, ale také to, kam se díváte. Monitor vašeho počítače by měl být umístěný tak, abyste si při jeho sledování neruinovali krční páteř. Jak toho dosáhnout?

  • Horní část monitoru by neměla být výše, než jsou vaše oči ve chvíli, kdy sedíte na židli.
  • Pokud nosíte bifokální brýle, pak umístěte monitor o 3 až 5 cm níže.
  • Monitor by neměl být příliš daleko – ideální vzdálenost je na dálku paže.
  • Pokud používáte více monitorů, umístěte ten hlavní přímo před váš obličej, ty další by na něj měly ze stran navazovat, ať nemusíte při práci příliš točit krkem.

Problém s umístěním monitoru nastává většinou ve chvíli, kdy u pracovního stolu pracujete s notebookem. I tato situace má ale řešení – nastavitelný stojan na notebook posune monitor do těch správných výšin. Stojan by měl jít nastavit do různých výšek, podporovat proudění vzduchu kolem notebooku (především kvůli baterii) a zároveň bránit jeho pádu.

Leitz podložka pod notebook žlutá
Polohovatelným stojánkem na notebook vyřešíte nastavení správné výšky plochy monitoru.


Umístění obrazovky není jedinou věcí, která může z ergonomického hlediska způsobovat obtíže. Produktivitu může zásadně narušit i osvětlení v místnosti a jas obrazovky. Váš počítač by ideálně neměl být blízko oken nebo jasných zdrojů světla, kvůli kterým byste museli na obrazovku mžourat. Pokud je to nevyhnutelné, využívejte žaluzie nebo doplňkové zdroje světla, které budou minimalizovat kontrast mezi monitorem a okolním prostředím.

Nakonec něco o klikání

Většinu dne trávíme klikáním myší nebo cvakáním na klávesnici, proto je velmi důležité, aby u této práce naše ruce trpěly co nejméně. Klávesnice i myš by měly ležet na stejném povrchu jako vaše ruce, a to v pohodlné dosažitelné vzdálenosti, abyste se při psaní namáhali co nejméně. Pokud je to možné, využívejte maximálně klávesové zkratky na klávesnici a minimalizujete manipulaci s myší.
Tajemství zdravých dlaní spočívá také v poloze a v úhlu vašich rukou při práci. Vaše paže by měly být ve tvaru písmene L s tím, že dlaně jsou lehce pod úrovní loktů a zápěstí rovně natažená. Právě podpora zápěstí je zde velmi důležitá, proto doporučujeme každému kancelářskému pisálkovi investovat to polstrované opěrky zápěstí.

Nereaguje vaše klávesnice nebo myš tak, jak si představujete?

Je čas je vyměnit za nové. Pro ergonomii práce je nutné, aby všechny klávesy a tlačítka šly stisknout lehce a bez problému fungovaly. Jakékoli omezení znamená větší námahu pro vaše ruce.

Všechny další klíčové předměty, pomůcky, dokumenty a nástroje, které využíváte každý den, rozmístěte na stole a kolem něj tak, ať je máte opravdu po ruce a nemusíte se pro ně složitě natahovat. Využívejte pro to různé organizéry, police, pořadače a odkladače. Nebudete riskovat zbytečná zranění a také budete organizovanější a efektivnější.

domácí kancelář s vypnutým notebookem
Nezapomeňte na pravidelný útěk od práce.

A teď vypnout!

Pokud chcete udělat opravdu maximum pro své zdraví, vybavte si své pracovní místo potřebnými ergonomickými pomůckami – ale zároveň z tohoto místa pravidelně utíkejte! Je důležité nedostatek pohybu při práci kompenzovat, a to ideálně každou půlhodinku až hodinku. Zvedněte se, protáhněte se, projděte se. Dejte si pět minut office jógy, připravte si lehkou a zdravou svačinu nebo si zajděte na oběd – necháme to na vaší představivosti. Jakýkoli pohyb vám rozpumpuje krev v žilách a prokrví svalstvo včetně vašeho mozku.

Luboš Dostál

Luboš Dostál

Product Specialist - Furniture

Luboš je expert v oblasti nábytku do kanceláře. Ergonomii pracovního místa si oblíbil natolik, že je dnes jeho koníčkem. Volný čas věnuje rodině nebo aktivnímu odpočinku. Baví ho fotbal, tenis a kolo.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články