Tutoriály a Rady

Jak vyrobit Velikonoční dekorace – návod na velikonoční věnec i tvoření dekorací z papíru s dětmi

Klára Švábová
5 min. čtení
6. 4. 2023
Jak vyrobit Velikonoční dekorace – návod na velikonoční věnec i tvoření dekorací z papíru s dětmi

Vyzdobte si domácnost, školní třídu nebo kancelář velikonočními dekoracemi! Nachystali jsme pro vás dva návody na výrobu krásných jarních ozdob. Stylový velikonoční věnec z proutí a papírového zajíce zvládnete vyrobit za jedno odpoledne jen za pomoci přírodního materiálu, základních kancelářských potřeb a trochou trpělivosti. Jaro je tady, pojďte tvořit!

Velikonoční věnec z proutí– návod na výrobu

Věnec z proutí je jednou z nejkrásnějších dekorací typických pro jarní čas. Krásně ozdobí vaše vchodové dveře a vykouzlí úsměv na tváři každému, kdo se vrací domů nebo vás přichází navštívit. Stejně tak rozzáří váš obývací pokoj věnec položený na konferenčním stolku.

Nejprve si nachystejte vše, co budete potřebovat:

VRBOVÉ PROUTÍ

Vydejte se na procházku k nejbližšímu potůčku nebo jezírku a nastříhejte si dostatek vrbových proutků. Ideálně použijte proutky z vrby jívy, vrby košíkářské nebo vrby smuteční. Jestliže nenajdete žádnou vrbu, může vám krásně posloužit také březové proutí.
Důležité je, aby se proutky nelámaly a daly se dobře ohýbat. Nastříhejte proutky alespoň metr dlouhé a domů si přineste minimálně dva snopy, kterých budete mít plnou dlaň.

MAŠLE, KVĚTINY A PÍRKA

Připravte si barevné stuhy, mašle, umělé nebo sušené květiny a jiné přírodniny, které najdete v okolí a hodí se do vašeho věnce. Doporučujeme použít sušené luční trávy (například lipnici, metlici nebo pýr), které najdete na jaře krásně vysušené a nachystané k použití.

UMĚLÁ VAJÍČKA A JINÉ DEKORACE

Nebojte se popustit uzdu své fantazii a ozdobit váš věnec dalšími drobnostmi. Můžete ho například obohatit o různá ptačí pírka, umělé kraslice a dřevěné velikonoční dekorace, které krásně dokreslí atmosféru jara.

NÁSTROJE

Tento návod není náročný na speciální potřeby. Budou vám stačit základní kancelářské potřeby. Nachystejte si tedy: nůžky, provázek nebo drátek a tavnou pistoli.

Výroba velikonočního věnce krok za krokem

1) VĚNEC Z PROUTÍ:

Z vrbového proutí vybereme ty nejkrásnější kousky. Proutky začneme skládat do kruhu takovým způsobem, že každý nový proutek přiložíme k předešlému cca 10 cm od místa uříznutí. Proutky spojujeme drátem nebo provázkem tak, aby věnec postupně dostával pevný kruhový tvar.

2) ZDOBENÍ PŘÍRODNINAMI:

Nyní můžete do věnce zakomponovat všechny přírodniny, které jste si připravili. Některé trávy a jiné přírodniny dokonce můžete nabarvit vodovými barvami či temperami, abyste věnec sladili do jednoho barevného stylu. Pro připevnění přírodnin používejte provázek nebo splétejte stébla dohromady s proutím.

3) UMĚLÉ DEKORACE A MAŠLE:

Na závěr připevněte mašli, která je dominantou věnce. Naproti mašli přilepte umělé kraslice a jiné dekorace tak, aby byl věnec esteticky vyvážený. I v tomto případě je lepší držet se pravidla „méně je někdy více” a zůstávat u jednoduchých přírodních motivů.

Hody, hody, doprovody – koledníci už mohou přijít!

A máte hotovo! Teď stačí najít to správné místo pro váš velikonoční věnec, doplnit ho o několik dalších maličkostí a může přijít Velikonoční pondělí. Takže kam umístit váš velikonoční věnec?

VĚNEC NA DVEŘE:

Připravte si vlasec nebo pevnou nit. Uvažte vlasec do míst, kde máte na věnci mašli a odměřte délku podle toho, jak vysoko chcete věnec mít. Shora dveří zapíchněte kovový připínáček a na něj zavěste vlasec. Věnec nemusí nutně viset mašlí nahoru, můžete ho také mírně naklonit a tím mu dodat na originalitě.

VĚNEC NA STOLE:

Pokud se chystáte věnec umístit na jídelní nebo konferenční stůl, můžete využít prázdné místo uprostřed. Na stole takto krásně vynikne váza s tulipány nebo vonná svíčka.

VĚNEC U ZDI:

Existuje mnoho dalších míst, které můžete věncem ozdobit: zrcadlo v předsíni, komoda v obýváku, společenská místnost v kanceláři nebo police ve školní třídě. K věnci můžete postavit další velikonoční dekorace, jako je košíček s kraslicemi nebo květináč s naklíčenou řeřichou.

Velikonoční tvoření s dětmi

Velikonoční zajíček z papíru – šablona ke stažení zdarma od OFFICEO a návod na výrobu

Chystáte se doma na Velikonoční pondělí a rádi byste se svými dětmi vytvořili něco hezkého, čím si ozdobíte byt? Máme pro vás podrobný návod na výrobu papírového zajíčka.
Tak jdeme na to!

Co budete potřebovat?

  • Šablonu Velikonoční zajíček Officeo
  • Lepidlo
  • Nůžky
  • Tvrdý papír
  • Barevné fixy

Velikonoční dekorace zajíc – skok za skokem:

1) Nejprve si vytiskněte šablonu zajíčka. ŠABLONA KE STAŽENÍ ZDE
2) Šablonu vystřihněte a nalepte na tvrdý papír. Poté jednotlivé části znovu vystřihněte.
3) Oranžový kruh přeložte napůl a ve středu vystřihněte tři místa pro vložení hlavy zajíce a trsů trávy.
4) Jednotlivé části zajíčka a trávu přilepte k oranžovému kruhu podle předlohy na fotce. Hlavu a trsy trávy vložte do středu oranžového kruhu a přilepte.
5) Fixami vybarvěte ouška, čumáček, dokreslete fousky i řasy a doplňte drápky na tlapkách zajíčka.

Hotový výrobek si můžete vystavit na okně, na stole nebo si ho můžete vzít s sebou do práce a ozdobit jím svůj kancelářský stůl.

Klára Švábová

Klára Švábová

Marketing Specialist

Má syna, ráda jezdí na motorce a má široký přehled napříč všemi kancelářskými potřebami.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články