Novinky a Trendy

Pitný režim na pracovišti a ochranný nápoj

Jan Havlík
4 min. čtení
9. 8. 2022
Pitný režim na pracovišti a ochranný nápoj

Chcete být ve své práci produktivní a efektivní? Nechcete marnit čas, zbůhdarma posedávat nad úkolem, nahánět zbytky kreativity a bloudit v neuspořádaných myšlenkách? To nechce nikdo z nás! Naštěstí své pracovní nasazení a výkonnost můžete snadno ovlivnit. Stačí si jen vytvořit pár základních rituálů a návyků a ty při své práci dodržovat.

Které návyky a rituály máme na mysli?

Cílem je dostat se do psychické pohody. Tu si zajistíte kvalitním spánkem, pravidelnou relaxací a dobrými mezilidskými vztahy. Vaše duševní rovnováha je ovšem přímo závislá na vaší tělesné kondici. Jak se tedy můžete starat o své tělo, abyste byli ve své práci produktivnější?

Především se upínáme na zdravou stravu, dostatek sportu nebo pravidelnou meditaci. Často ale opomínáme to nejdůležitější, a to je dostatek vody!

Naše tělo je přímo závislé na pravidelném příjmu tekutin. Jestliže je lidský organizmus dehydrovaný, mozek snižuje svou aktivitu, kreativita a logické uvažování se vytrácí a přichází psychické napětí a nerovnováha. Začněte se hlídat a podpořte své tělo vodou, odvděčí se vám skvělými výsledky.

Čím začít a co si mám pohlídat?

PRAVIDELNOST

Často se ve svém tvůrčím procesu ponoříte hluboko do své flow a proberete se po pár hodinách, když se projekt začíná krásně rýsovat? To je skvělé, ale nezapomněli jste pít? Můžete zůstávat ve své flow a zároveň se pravidelně hydratovat. Zde je několik tipů, jak na to:

  1. Mějte na stole neustále sklenici plnou vody. Položte ji poblíž ruky, kterou pracujete, a při každém zastavení si dopřejte pár loků. Budete tak pít průběžně po malých částech, což je ideální.
  2. Jste kafař? Nevadí, káva sice odvodňuje organizmus, ale taky vás může podpořit v pravidelnosti. Dejte si ke každému presu půl litru vody a bude se vám pracovat jako nikdy dřív.
  3. Nic nepomáhá, zkoušíte různé způsoby, ale stále po práci zjišťujete, že jste vypili maximálně deci vody? Pomůže vám chytrý telefon. Stáhněte si aplikaci, která vám bude připomínat pravidelný pitný režim a také vám spočítá váš denní příjem tekutin.

DLOUHODOBOST

Nečekejte, až budete mít sucho v krku, preventivně tomu předcházejte. Zajistěte si v kanceláři dostatečnou zásobu vody, domluvte se svým šéfem a s kolegy. Nebojte se ozvat, každá firma má zájem na tom, aby její zaměstnanci měli maximální komfort. Většina zaměstnavatelů plně podporuje nové nápady, jak dál rozvíjet kvalitní zázemí kanceláří. Je hned několik řešení, která můžete zvolit:

  1. Kvalitní balená voda v menších lahvích, které padnou do ruky a nepřekážejí na stole. Vytvořte si dostatečnou zásobu a nezapomeňte si občerstvení v létě vychladit v lednici.
  2. Citronáda, okurková limonáda, nebo džus s vodou pro všechny. I z kohoutkové vody můžete vytvořit zázraky a připravit občerstvení pro celou kancelář ve velké karafě nebo ve skleněné nádobě s kohoutkem.
  3. Nápojový přístroj nebo filtrace kohoutkové vody může být také elegantním řešením pro vaši kancelář. Zajistí vám dostatek vody a také místo, kde se můžete s kolegy sejít a při občerstvování si popovídat.

CHUŤ A KVALITA

Každý návyk se buduje snadněji, když vám chutná. Nezapomínejte, že pravidelný pitný režim má být především vaše potěšení. Vybavte svou kancelář takovou vodou, která vám bude chutnat. Co tím získáte?

  1. Slazené vody a džusy s přírodními cukry velmi silně přispějí k vaší výkonnosti. Je známo, že při vysoké mozkové činnosti se spaluje mnoho cukrů v těle. Je tedy důležité si cukry doplňovat. Ovšem i slazené nápoje pijeme s mírou, cukry můžeme případně nahradit čerstvými bylinkami.
  2. Díky sladké chuti a perlivosti vám voda spíš zachutná, což vám napomůže dodržovat pravidelnost a vytvořit si pevný návyk. Stačí dvacet jedna dní pravidelně pít, aby se vám vytvořil návyk, na který se můžete spolehnout.
  3. Iontové nápoje mohou být skvělým pomocníkem, když víte, jak je používat. Sáhněte po nich ve chvíli, kdy je opravdu potřebujete, a poté se navraťte k vodě. Nenechte se ovšem překvapit a mějte neustále jeden či dva v záloze. Nikdy nevíte, kdy přijde nečekané jednání.

Ochranný nápoj na pracovišti

Co je to ochranný nápoj? Ochranný nápoj je povinným opatřením zaměstnavatelů v souladu s nařízením vlády č. 361/2007 Sb. Tento termín označuje nápoje, které jsou zaměstnavatelem poskytovány zaměstnancům pracujícím v nepříznivých mikroklimatických podmínkách. Ochranné nápoje mají minimalizovat rizika spojená s pracovním prostředím a zajistit, aby zaměstnanci byli chráněni před teplotními výkyvy. Tyto nápoje musí splňovat určitá kritéria, včetně zdravotní nezávadnosti a omezení obsahu cukru a alkoholu. Jsou rozděleny do osmi kategorií podle třídy a druhu práce, aby se zabezpečila vhodná ochrana pro zaměstnance pracující v různých podmínkách. Ochranný nápoj je důležitým prvkem ochrany zdraví a pohody zaměstnanců na pracovišti.

Dobré zprávy na závěr!

V dnešní době už se nemusíte vyhýbat nákupu balených vod. Plastové odpady jsou jedny z nejlépe recyklovatelných surovin a na jejich třídění se klade velký důraz. Doufejme, že brzy bude zálohování plastových lahví běžné i v České republice.

Dobrou chuť a hodně úspěchů!

Jan Havlík

Online Marketing Specialist

Honza za své dlouholeté působení ve společnosti nasbíral mnoho zkušeností nejen se sortimentem. Zajímají jej moderní technologie a ekonomie. Nejraději tráví čas ve vodě plaváním, volným potápěním, také jezdí na kole.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články