Tutoriály a Rady

Jaké vybrat osvětlení kanceláře? Kdy zvolit bílé a kdy žluté světlo?

Klára Švábová
4 min. čtení
25. 11. 2022
Jaké vybrat osvětlení kanceláře? Kdy zvolit bílé a kdy žluté světlo?

Jedním z hlavních faktorů ovlivňujících to, jak se během práce cítíme, jestli nás bolí oči nebo jak jsme unavení, je barevná teplota světla okolo nás. Jinými slovy: teplota světla vycházející ze stolních lamp, stropních světel a elektronických zařízení, kterým se denně vystavujeme. Jak vybrat světla do kanceláře, abyste byli vy, případně vaši zaměstnanci, v práci produktivnější? Jak šetřit zdraví očí i finance? A pokud je vaším denním chlebem práce po setmění, jak si nenarušit hluboký spánek?

Teplota světla na nás má větší vliv, než si myslíte

Že jste ještě nikdy neslyšeli o teplotách světla? Tak to se připravte, že vám změníme život. Různé teploty světla totiž mají odlišný vliv na naši pozornost, míru únavy či bolest hlavy.

Teplotu světla určujeme podle hodnoty chromatičnosti. Běžné denní světlo se pohybuje kolem 5000K. Světelné zdroje s nižší číselnou hodnotou chromatičnosti (3300K a méně) se nazývají teplé, protože vyzařují červenou, oranžovou a žlutou barvu, zatímco světelné zdroje s vyšší chromatičností (6000K a více) se označují jako studené, protože jsou na fialovém a modrém konci barevného spektra.

Jestliže se tedy často nacházíte ve stavu, že ani po třetím hrnku kávy nejste úplně probuzení, může být zakopaný pes ve vaší kancelářské stolní lampě. Pokud po večerním čtení často nemůžete usnout, vaše stolní lampa na čtení je pravděpodobně neadekvátní. Správné lampy a žárovky mění životy!

Jak vytvořit ideální pracovní prostředí zdravým světlem

  • Žluté světlo (resp. všechny teplé barvy s teplotou mezi 2000 K–3000 K) využívejte pro navození přátelské atmosféry, tedy nejlépe v odpočinkových místnostech. Vytváří pocit pohody a relaxace. Pokud pracujete z domu, při takovéto teplotě světla pracujte večer.
  • Teplé bílé světlo, bílé světlo a všechny středně teplé barvy (3 100 K–4 600 K) používejte v konferenčních místnostech. Představují skvělou symbiózu mezi příjemnými tóny teplých barev a dostatečně studených barev pro podporu pozornosti.
  • Modré světlo a ostatní studené barvy (4600 K–7000 K) pak využívejte v pracovnách. Modré světlo totiž zvyšuje ostražitost, produktivitu a zlepšuje náladu. Naopak snižuje produkci hormonu melatoninu, který snižuje ospalost. Ze zdravotního hlediska se takovémuto světlu vystavujte spíše ráno a dopoledne. Večer byste se mu měli vyhnout.

Kdo svítí LED, šetří

Je to tak. A to i přesto, že počáteční investice do LED osvětlení je vyšší, než kolik stojí běžné zářivky. Z dlouhodobého hlediska však rozhodně vaše finance šetří, ať už jde o LED stropní světla nebo o LED stolní lampy na pracovní stůl. Energeticky účinnou alternativou se stala proto, že LED žárovky mají obecně delší životnost než zářivky a nespotřebovávají přebytečnou energii ve formě infračerveného záření.

Nejlepší světlo pro oči

Kromě toho můžeme světlo z LED lamp považovat za zdravé světlo – nebo minimálně zdravější. V rámci péče o zrak se jedná o to nejlepší světlo pro oči. Přestože je nepravděpodobné, že by zářivky způsobily migrény, mohou spustit příznaky migrény těm, kteří k nim mají predispozice.

Světlo z LED lamp navíc snižuje námahu oči, riziko bolesti hlavy či rozmazané vidění. Večerní práce při zářivkovém světle naopak může snížit produkci melatoninu, a tím narušit hluboký spánek.

Přizpůsobte si pracovní místo pro práci večer vhodnou stolní lampou

Pokud jste spíše sova a s myšlenkami si nejlépe hrajete po setmění, je nutné tomu své pracovní místo trochu přizpůsobit.

Základem je vhodná stolní lampa – nejlépe tedy LED stolní lampa, v níž je žárovka vyzařující světlo teplých tónů. Pokrokové novinky zahrnují vymoženosti jako je stmívatelná stolní lampa, kterou dokážete přizpůsobit svým světelným požadavkům během dne či stolní lampa s USB, kterou si můžete dobíjet třeba mobil.

Abyste ale ochránili svůj zrak i hluboký spánek, je vhodné si upravit také podsvícení monitoru. Naprosto nesmlouvatelnou úpravou je LED monitor. Jestliže máte monitor se starší CRT technologií, silně vám doporučujeme jej vyměnit, a to nejlépe rovnou za takový LED monitor, který nabízí možnost nastavovat teplotu barev. Udělejte to pro sebe ze zdravotních i finančních důvodů. Pokud se vám aktuálně investice nehodí, existují nejrůznější aplikace, jejichž instalací si možnost měnit teplotu barev zajistíte.

Ergonomie pracoviště

Správné osvětlení spadá do ergonomie pracoviště. Tímto termínem můžeme rozumět soubor technik, znalostí a prostředků, které mají za úkol přizpůsobit pracoviště fyzickým a duševním potřebám člověka. Souvisí to s výškou pracovního stolu, kvalitou kancelářské židle či například hladinou hluku v okolí pracoviště.

I přesto, že to na první dobrou nemusí být zřejmé, i tyto zdánlivě nepodstatné věci mají na naše nevědomí či podvědomí silný efekt. Prozkoumejte naši nabídku moderních stolních lamp, monitorů a dalšího kancelářského vybavení pro lepší zdraví i výkonnost.

Klára Švábová

Klára Švábová

Marketing Specialist

Má syna, ráda jezdí na motorce a má široký přehled napříč všemi kancelářskými potřebami.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články