Vše o kávě

Druhy přípravy kávy – tradiční i alternativní způsoby a jejich postupy

Rudolf Pelán
6 min. čtení
1. 6. 2023
Druhy přípravy kávy – tradiční i alternativní způsoby a jejich postupy

Ptáte se, jak si připravit nejlepší kávu doma či v kanceláři? Příprava kávy je umění spojené s množstvím způsobů a technik. Vedle tradičních metod, jako je espresso či překapávaná káva, existuje svět alternativní přípravy kávy. Jak tedy připravit kávu, abyste dosáhli skvělé chuti a aroma? V tomto článku se zaměříme na fascinující metody, jako je Chemex, Hario V60, Aeropress, French press, moka konvička nebo džezva. Také přidáme návod na přípravu ledové kávy cold brew do horkých letních dnů. Na závěr článku jsme pro vás nachystali přehlednou tabulku hrubosti mletí kávy. Vyrazte s námi na fascinující průzkum světa alternativní přípravy kávy a naučte se, jak si nachystat dokonalý šálek přesně podle svých představ, ať už jste doma, na cestách nebo v kanceláři.

Jaké tedy existují způsoby přípravy kávy?

Tradiční příprava kávy:

  • Espresso: Espresso je silná káva připravená v kávovarech a presovačích tlačením horké vody pod vysokým tlakem přes velmi jemně mletou kávu. Je základem pro mnoho jiných kávových nápojů, jako je caffè latte, cappuccino a latte macchiato.
  • Překapávaná káva: Toto bývala nejčastější metoda přípravy kávy v domácnostech a kancelářích, nyní ji však nahrazují espresso kávovary. Kávovar jednoduše automaticky překapává horkou vodu přes kávu v papírovém filtru. Je to snadný způsob, jak připravit kávu třeba pro všechny zaměstnance.

Alternativní příprava kávy:

  • Chemex a V60: Tyto metody zahrnují ruční překapávání vody přes mletou kávu v kónickém filtru, což vytváří kávu s jemnou texturou a výraznou chutí. Tyto způsoby přípravy kávy na filtru jsou jedny z nejcitlivějších metod, díky čemuž můžete dosáhnout opravu dokonalé chuti kávy. Zároveň jsou krásné na pohled a dodají vašemu rannímu kávovému rituálu opravdový styl.
  • Aeropress: Aeropress je metoda, která kombinuje prvky překapávání a tlaku. Káva a voda jsou smíchány přímo v těsně uzavřené nádobě a pak se káva vytlačí tlakem přes filtr. Pro svou jednoduchost a skladnost je toto oblíbený pomocník na cestách.
  • French press (Kafetiera): French press používá mletou kávu a horkou vodu, které jsou smíchány přímo v konvici. Káva je poté oddělena pístem s filtrem. Je to rozšířený způsob, jak si připravit kvalitní kávu.
  • Moka konvička: Tato italská metoda používá páru a tlak k přípravě silné kávy. Je designově krásná a dnes už se stala jakýmsi symbolem italské kávové kultury.
  • Džezva: Touto metodou se připravuje především arabská a turecká káva. Jemně mletá káva se vaří přímo v konvičce s vodou a často s cukrem. Zatímco turecká káva je tradičně vařena do bodu pěnění a pak podávána,
    arabská káva může zahrnovat přidání koření, jako je kardamom a podobné.
  • Cold brew: Při této metodě se mletá káva maceruje ve studené vodě po dobu několika hodin, což vytváří koncentrát, který lze poté ředit vodou nebo mlékem. Je to nejchutnější ledová káva, kterou si můžete dát.

Alternativní příprava kávy

Co je alternativní příprava kávy a jak se liší od klasického espressa nebo překapávané kávy? Alternativní příprava kávy je inovativní přístup k přípravě kávy, který často vychází z historických zvyklostí jednotlivých světových kultur. Na rozdíl od espressa, které se připravuje pod vysokým tlakem, a překapávané kávy, která prochází filtrací, alternativní metody jako Chemex, Aeropress, nebo French press umožňují větší kontrolu nad procesem.

Zahrnují ruční překapávání, kombinaci tlaku a filtru či jiné specifické techniky. Tyto metody nabízejí mnohem více možností, jak si kávu připravit podle svých představ, podle druhu kávy i podle intenzity pražení.

Chemex příprava kávy

Chemex je unikátní metoda přípravy filtrované kávy, která kombinuje design a funkčnost. Konvička s kónickým otvorem a speciálním filtrem umožňuje připravit vysoce kvalitní kávu. Výsledná chuť je čistá, aromatická a má minimální hořkost díky filtru, který zadržuje oleje a sedimenty. Doporučuje se středně tmavé až tmavé pražení a středně hrubé mletí. Chemex byl vynalezen v roce 1941 Peterem Schlumbem a je považován za vynikající designový počin. Díky své jednoduchosti a elegantní podobě si Chemex získal mnoho příznivců po celém světě a je skvělou volbou pro stylovou přípravu kávy jak doma nebo v kanceláři, tak v kavárně.

Chemex návod na přípravu:

  1. Připravte si svůj Chemex překapávač a vložte papírový filtr do horní části konvice. Filtr propláchněte horkou vodu.
  2. Zahřejte vodu na teplotu kolem 93 °C a zatím si namelte kávu. Doporučené množství je 60 g kávy na 1 litr vody.
  3. Nasypejte mletou kávu do připraveného filtru a jemně uhlaďte.
  4. Začněte pomalu zalévat kávu horkou vodou, začínaje vnitřním kruhem, a postupně kroužení zvětšujte. Překapávání by mělo trvat 2–3 minuty, aby káva nebyla hořká. Upravte podle toho množství vody a sílu překapávání. (Pro úplnou přesnost je možné Chemex připravovat na váze.)
  5. Přilévejte vodu v dávkách, aby se káva rovnoměrně namočila. Počkejte, až voda proteče filtrem, a postupně přilévejte další vodu.
  6. Pokračujte s přeléváním, dokud nedosáhnete požadovaného množství vody. Kávu nenechávejte nikdy bez vody, aby nedošlo k zhořknutí.
  7. Vyjměte filtr s lógrem a čerstvě připravenou kávu z Chemexu můžete servírovat.

Hario V60 filtr

Hario V60 je japonská metoda přípravy filtrované kávy s konickým dripperem o úhlu 60 stupňů. Takzvaná „káva na filtr” je typická pro svou jasnou a výraznou chuť, která zdůrazňuje charakter jednotlivých druhů kávy. Doporučuje se světlé až středně tmavé pražení a střední hrubost mletí.
Tato metoda byla vyvinuta a patentována firmou Hario v roce 2004 a je symbolem kávové kultury. Je oblíbená pro svou jednoduchost a možnost kontrolovat každý krok při přípravě kávy. Pokud rádi objevujete specifické chutě kávy z různých koutů světa, dripper vám umožní si každou z nich připravit přesně podle vašich preferencí a vytáhnout její opravdovou chuť.

Hario V60 příprava kávy na filtr:

  1. Připravte si V60 dripper, papírový filtr a konvičku.
  2. Zahřejte vodu na teplotu 93–96 °C.
  3. Vložte papírový filtr do dripperu a polijte ho horkou vodou, aby se filtr namočil a byl správně připravený.
  4. Nasypejte mletou kávu do filtru (15–18 g na 250 ml vody).
  5. Dripper položíme na hrdlo konvičky a můžeme začít s překapáváním.
  6. Začněte stopovat čas. Pomalu spirálovými pohyby začněte zalévat kávu horkou vodou tak, abyste prolévali všechnu kávu. Celý proces zalévání by měl trvat asi 2–3 minuty, záleží na preferované intenzitě kávy. Kdyby trvalo překapávání déle, káva se může v horké vodě spálit a zhořknout. Také můžete konvičku umístit na váhu a dosáhnout tak absolutní přesnosti při přípravě.
  7. Přestávky mezi zálivy slouží k takzvanému rozkvětu kávy. Počkejte asi 30 sekund a pak pokračujte ve zalévání.
  8. Snažte se udržovat hladinu vody v dripperu konstantní. Nikdy nedopusťte, aby zůstala káva bez vody, hrozilo by jí zhořknutí.
  9. Po uplynutí času nechte dokapat dripper například ve dřezu. Servírujte čerstvě připravenou kávu.

Vytvořte ve své kanceláři pravou kávovou atmosféru a podpořte kolektiv tím, že si uspořádáte degustaci kávy, takzvaný cupping. Můžete využít speciální metody přípravy, jako je V60 nebo Chemex, které vám umožní získat autentickou chuť a aroma kávy. Připravte různé druhy kávových zrn a nechte kolegy ochutnávat a diskutovat o jejich jedinečnosti. Tato aktivita nejenže povzbudí spolupráci a příjemnou atmosféru v práci, ale také přinese zážitek z luxusní kávy do vaší kanceláře.

TIP: Cupping – Degustace kávy v kanceláři

Vytvořte ve své kanceláři pravou kávovou atmosféru a podpořte kolektiv tím, že si uspořádáte degustaci kávy, takzvaný cupping. Můžete využít speciální metody přípravy, jako je V60 nebo Chemex, které vám umožní získat autentickou chuť a aroma kávy. Připravte různé druhy kávových zrn a nechte kolegy ochutnávat a diskutovat o jejich jedinečnosti. Tato aktivita nejenže povzbudí spolupráci a příjemnou atmosféru v práci, ale také přinese zážitek z luxusní kávy do vaší kanceláře.

Aeropress návod na přípravu kávy

Aeropress je moderní nástroj pro přípravu kávy, který kombinuje prvky French pressu, espressa a filtru do jednoho kompaktního zařízení. Skládá se z plastového válce s papírovým nebo kovovým filtrem a druhého válce s pístem. Káva z Aeropressu je čistá, jemná a dobře vyvážená s výrazným tělem.
Aeropress byl vynalezen Američanem Alanem Adlerem v roce 2005. Díky své jednoduchosti, rychlosti a snadné údržbě si Aeropress získal popularitu po celém světě jak pro domácí, tak i pro profesionální využití. Tento moderní nástroj je skvělým společníkem na cestách a přináší nové možnosti přípravy kvalitní kávy, ať už jste kdekoliv.

Aeropress návod:

  1. Připravte si svůj Aeropress a vložte do něj filtr. Postavte Aeropress na hrníček a nasypejte do něj jemně mletou kávu (15–18 g na 250 ml vody).
  2. Zahřejte vodu na teplotu kolem 90 °C.
  3. Přelijte kávu horkou vodou tak, aby byla veškerá káva pod hladinou. Počkejte 30 sekund, aby káva extrahovala a takzvaně rozkvetla.
  4. Zamíchejte kávu lžičkou a vložte píst Aeroressu do těsného kontaktu s kávou.
  5. Pomalu stlačte píst dolů, přičemž by tlak měl být konstantní a píst by se měl pohybovat 20–30 sekund. Celý proces by měl trvat maximálně 4 minuty, aby káva nezhořkla.
  6. Vyjměte a vyhoďte použitý filtr s kávou, důkladně vyčistěte AeroPress, aby byl připravený na další použití.
  7. Podávejte luxusní kávu připravenou přesně podle vašich představ.

Příprava kávy ve French pressu

French press, známý také jako kafetiera, je oblíbeným nástrojem pro jednoduchou přípravu kávy s bohatou chutí a aromatem. Skládá se z nádoby a pístu s filtrem, což umožňuje snadné použití. Káva připravená touto metodou má plnou chuť díky vyššímu obsahu olejů a sedimentu. Doporučuje se středně tmavé až tmavé pražení s hrubým mletím. French Press byl vynalezen italskými designéry Calimanim a Monetou v roce 1929.
Dnes je French press oblíben po celém světě díky jednoduchosti a možnosti připravit kvalitní kávu rychle a kdekoliv – doma, v práci nebo v kavárně. Tento nástroj umožňuje připravit velmi chutnou kávu během krátké doby a bez složitého procesu.

Jak připravit kávu ve French pressu:

  1. Začněte předehřátím French pressu horkou vodou. To pomáhá udržet teplotu během louhování kávy.
  2. Vylijte vodu a nasypejte do French pressu mletou kávu. Dávkování je cca 7 g kávy na 100 ml vody.
  3. Přidejte horkou, ale ne vroucí vodu (94 °C). Naplňte French press podle potřeby.
  4. Počkejte cca 30–60 sekund, pak promíchejte.
  5. Nasaďte víko, ale píst ještě nestlačujte. Nechejte kávu louhovat 3-4 minuty.
  6. Po uplynutí času pomalu a rovnoměrně stlačte píst dolů.
  7. Ihned po stlačení pístu začněte kávu servírovat. Kávu přelijte do jiné konvičky, aby nedošlo ke zhořknutí.

Příprava kávy v moka konvičce

Moka konvička, známá také jako moka pot, je tradiční italský nástroj pro přípravu silného a koncentrovaného kávového nápoje. Sestává ze tří částí: spodní nádoby na vodu, filtru na mletou kávu a horní nádoby pro hotovou kávu. Káva z moka konvičky má plnou chuť s nádechem hořkosti a výrazným tělem. Doporučuje se středně tmavé pražení kávy a jemné až středně jemné mletí.
Moka konvička byla vynalezena italským inženýrem Alfonsem Bialettim v roce 1933 a její jedinečný design se stal ikonou italské kultury. Dnes je moka konvička oblíbená po celém světě díky možnosti připravit silnou a chutnou kávu rychle a jednoduše. Její rostoucí popularita dokazuje, že i přes nové technologie má tradiční příprava kávy stále své místo v srdcích milovníků kávy.

Jak připravit kávu v moka konvičce:

  1. Naplňte spodní část moka konvičky studenou vodou těsně pod tlakový ventil.
  2. Vložte sítko na kávu do spodní části moka konvičky a naplňte ho jemně mletou kávou. Rovnoměrně rozetřete vrstvu kávy prsty nebo zadní stranou lžičky.
  3. Zašroubujte horní část konvičky na závit.
  4. Položte moka konvičku na sporák na střední plamen.
  5. Počkejte, dokud se voda v dolní části nezačne zahřívat a tlačit nahoru skrz kávu. To bude patrné podle charakteristického zvuku syčení a bublání.
  6. Když je horní část konvičky plná kávy, sundejte moka konvičku ze sporáku a nechte ji chvilku odstát, aby se usadila.
  7. Poté nalijte připravenou kávu do šálků a případně ji zřeďte horkou vodou podle své preference. Zbytek kávy nenechávejte v horké konvičce, aby nezhořkl.

Tip: Bojujete s únavou v práci?

V tomto článku najdete několik rad, jak se zbavit vyčerpání a být v práci nadále efektivní. Kvalitní spánek, zdravá strava a životní styl je základ, ale velmi dobře vám může pomoci také káva. Důležité je pochopit účinky kofeinu a antioxidantů na tělo. Káva má mnoho pozitivních účinků na zdraví, ale není pro každého. Přečtěte si, jaké účinky má káva na zdraví, a také doporučení, čemu se vyhnout.

Džezva – příprava kávy

Příprava kávy v džezvě je jednou z nejstarších metod vaření kávy.Pochází z Jemenu, oblíbená je i v Turecku, na Balkáně a v arabských zemích. Káva z džezvy je silná a bohatá s jemnými tóny koření, často se do ní přidává kardamom nebo hřebíček. Používá se velmi jemně mletá káva, nejčastěji arabica, ale není to podmínkou.
Navzdory dalším a dalším novým moderním metodám si džezva stále udržuje popularitu díky své jednoduchosti a tradici. Bez ohledu na to, zda upřednostňujete silnou tureckou kávu, nebo jemnější verzi, džezva vám umožní připravit dokonalý šálek kávy s jedinečnými tóny a plnou chutí.

Jak se vaří káva v džezvě:

  1. Připravte si džezvu a jemně namletou kávu.
  2. Postavte džezvu na mírný oheň, naplňte spodní část vodou a přidejte cukr.
  3. Pokud si chcete vychutnat typicky kořeněnou kávu, můžete přidat kardamomová semínka. Stačí rozdrtit 2–3 kardamomová semínka a přidat je do džezvy společně s cukrem.
  4. Počkejte, až voda s cukrem začne vařit a vytvoří se karamelová pěna.
  5. Přidejte kávu do džezvy (2 lžičky na 1 šálek) a zamíchejte.
  6. Vraťte džezvu na oheň a nechte kávu vařit. Jakmile se objeví pěna, snižte teplotu, nechte kávu probublávat 2–3 minuty.
  7. Po uplynulém čase odstraňte džezvu z ohně a nechte ji odpočinout, aby se usadila sedlina.
  8. Před podáváním lehce zakružte s džezvou, tím smyjete zbylou pěnu z konvičky. Dále už nalejte kávu do šálků. Sedlinu samozřejmě nechejte na dně džezvy.

Cold brew příprava:

Cold brew je způsob přípravy kávy, který se liší od tradičních metod. Jeho historie sahá až do 17. století, kdy se v Japonsku začala vyrábět káva namáčením do studené vody. Oproti přípravě s horkou vodou má cold brew několik výhod. Dlouhodobé namáčení zvýrazňuje aroma a chutné tóny kávy, přičemž se vyhývá hořkosti a kyselosti. Cold brew je obzvláště osvěžující v horkém počasí a díky svému nízkému obsahu kyselin a hořkých látek je šetrný k žaludku. Výsledkem je lahodná, plná a hladká chuť kávy, kterou mnoho lidí ocení.

Příprava kávy Cold brew – postup:

  1. Připravte si hrubě namletou kávu (přibližný poměr 1 díl kávy na 7 dílů vody).
  2. Do nádoby s filtrem nebo konvičky vložte kávu.
  3. Pomalu nalijte studenou vodu na kávu, důkladně ji promíchejte.
  4. Zakryjte nádobu nebo konvičku a nechte kávu louhovat v lednici po dobu 12–24 hodin.
  5. Po uplynutí doby louhování odstraňte filtr nebo sítko s kávou.
  6. Přelijte cold brew kávu do čisté sklenice nebo konvičky.
  7. Před podáváním můžete do kávy přidat led nebo mléko podle chuti.
  8. Nalijte si cold brew kávu do sklenice a ozdobte ji plátkem citronu nebo snítkou máty.

Nejlepší káva? Jedině s vlastním mlýnkem

Pro maximální kvalitu kávy doporučujeme používat vlastní mlýnek. Čerstvé mletí zrnek před přípravou zajistí nejvyšší čerstvost, aroma a chuť. Mletí uvolňuje vůně a ovlivňuje kvalitu nápoje. Hrubost mletí se přizpůsobuje zvolené metodě přípravy. Vlastní mlýnek vám umožní volbu čerstvého a kvalitního zrna dle vašich preferencí. S vlastním mlýnkem zažijete kávu, která vás okouzlí svou kvalitou a lahodností.

Jakou zvolit hrubost mletí kávy podle způsobu přípravy?

Na závěr tohoto článku vám přinášíme přehlednou tabulku, ve které najdete doporučenou hrubost mletí kávy pro konkrétní způsob přípravy kávy. Přejeme vám, aby každé vaše ráno bylo naplněno krásnou vůní kávových zrn, příjemným rituálem přípravy kávy a chutí toho nejlepšího kafe, které si připravíte sami, ať už jste doma, nebo kanceláři.

Rudolf Pelán

Rudolf Pelán

Vendor & Product manager

Silnými stránkami v oboru může být vzhledem k předchozím zkušenostem komplexní vhled do procesů produktového a nákupního oddělení, znalost sortimentu a odpovědný a aktivní přístup pro práci. Potěšení mi samozřejmě přináší dobře odvedená práce. Mezi mé zájmy patří hlavně pohyb v přírodě, výlety a jízda na kole, kde čerpám potřebnou energii.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články