Vše o kávě

Arabica vs Robusta - jaká je nejlepší zrnková káva?

min. čtení
4. 9. 2023
Arabica vs Robusta - jaká je nejlepší zrnková káva?

„Káva musí být horká jako peklo, černá jako ďábel a sladká jako láska.“ (Charles Maurice de Talleyrand) Ano, všichni dobře víme, že kvalita kávy, její chuť a její síla, často určuje kvalitu naší práce, chuť do života a naši sílu prožít další dobrodružství. Za tímto kouzlem stojí dvě hlavní odrůdy kávových zrn: Arabica a Robusta. Každá z těchto odrůd má své vlastní charakteristiky a výrazně ovlivňuje celkový prožitek při raním šálku. Pojďme se společně podívat na hlavní rozdíly mezi arabikou a robustou, jejich charakteristiku a nejčastější otázky, na které se ptáte:

Co je Arabica a co Robusta?

Arabica a Robusta jsou dvě nejznámější odrůdy kávových zrn, tedy plody ze dvou nejčastěji pěstovaných kávových rostlin. Arabica (Coffea Arabica) je považována za klenot mezi kávovými zrny díky svému jemnému profilu chuti a komplikované vůni. Robusta (Coffea Canephora) je známá svou silnou chutí a vyšším obsahem kofeinu.

Hlavní rozdíly mezi Arabikou a Robustou

Charakteristika Kávových Zrn:

  • Arabica (Coffea Arabica) je považována za klenot mezi kávovými zrny. Její zrnka jsou oválného tvaru a jsou o něco větší než zrnka Robusty. Charakter Arabiky spočívá v jemné chuti, rozmanité vůni a lehké kyselosti. V šálku Arabiky lze ucítit rozmanité květinové a ovocné tóny, které dotvářejí její komplexní profil.
  • Robusta (Coffea Canephora) se vyznačuje kulatými zrny menší velikosti. Oproti Arabice má Robusta výraznější a bohatší chuť s jemnou hořkostí. Její aroma je zemité a připomíná vůni ořechů. Díky vyššímu obsahu olejů vytváří bohatou pěnu, proto je často preferována pro přípravu espressa.

Chuť a Aroma

  • Arabica: Paleta chutí u Arabiky je široká a komplexní. Při degustaci mnohých druhů Arabiky můžete objevit květinové, ovocné i čokoládové nuance. Její aroma je sofistikované, jemné, s náznaky citrusů, borůvek a kakaa. Kyselost a ovocné chutě se mění podle původu a způsobu pražení kávy.
  • Robusta: Výrazná silná chuť je hlavní dominantou Robusty. Její aroma je silně zemité, připomíná vůni ořechů a dřeva. Díky těmto vlastnostem se Robusta stává oblíbenou součástí espressa a základem kávových směsí.

Obsah kofeinu, olejů a cukru

  • Obsah kofeinu: Arabica má nižší obsah kofeinu, obvykle kolem 1-1,5%, zatímco robusta má vyšší obsah, přibližně 2-2,7%. To znamená, že káva z Robusty může mít silnější povzbudivé účinky a káva z Arabiky bývá vhodnější pro lidi citlivé na stimulanty.
  • Obsah cukru a olejů: Arabica má obvykle vyšší obsah cukru než Robusta. Zato Robusta vyniká vyšším obsahem olejů v zrnku.

Způsoby Přípravy

  • Arabica je ideální pro způsoby přípravy kávy, díky kterým vyniká chuť a aroma. Nejčastěji doporučované metody pro přípravu Arabiky jsou takzvané alternativní přípravy jako je Filtr V60, Chemex, French press a další.
  • Robustu lze skvěle využít při přípravě espressa, díky její silné chuti a hořkosti. Je také oblíbenou volbou pro moka konvičku nebo džezvu.

Přemýšlíte jak nejlépe připravit Arabiku a jak Robustu?
V našem článku “Druhy přípravy kávy” najdete přehledně rozepsané návody na všechny způsoby vaření kávy a mnoho dalších tipů a rad. Pokud hledáte tu nejlepší cestu pro Arabiku nebo Robustu, můžete experimentovat s různými metodami, dokud nenajdete ideální způsob právě pro vaše ráno.

Historie a Původ

  • Arabica má dlouhou historii sahající až do Etiopie. Považuje se za původní druh kávového stromu a je stále ceněna pro svou kvalitu. Arabica se pěstuje zejména v Jižní Americe, Africe a Asii.
  • Robusta má své kořeny ve střední Africe. Dnes se pěstuje hlavně v Asii a Africe, kde je ceněna pro svoji odolnost vůči nemocem a parazitům.

Pěstování a tvar zrníček:

  • Oblast pěstování: Arabica je často pěstována ve vyšších nadmořských výškách, zatímco Robusta roste v nižších polohách.
  • Růstové podmínky: Arabica vyžaduje chladnější klima a vyšší nadmořské výšky, zatímco robusta je odolnější v teplejším prostředí nižších poloh.
  • Tvar zrn: Zrnka rozpoznáte na první pohled. Arabica má plochá zrna se zahnutou středovou čárou, zatímco robusta má kulatá zrna s rovnou středovou čárou.

Cena a využití ve směsích:

  • Cena: Arabica je obvykle dražší než Robusta kvůli náročnějšímu pěstování.
  • Použití v kávových směsích: Arabica se často používá ve směsích pro jemnější a vyváženější chuť, zatímco robusta je oblíbená pro dodání síly a zemité chuti do různých směsí.

Často kladené otázky – vše co jste chtěli vědět o kávě:

Která káva je kyselejší?

Mezi Arabikou a Robustou lze obecně říci, že Arabica má často vyšší kyselost, záleží ale na původu, způsobu pražení a také metodě přípravy kávy.

Která zrnková káva je nejlepší?

Pokud preferujete jemnou chuť s ovocnou vůní, může být pro vás Arabica tou nejlepší volbou. Naopak, pokud upřednostňujete silnou chuť a plnější tělo, může být Robusta tím pravým výběrem. Je také zajímavé vyzkoušet kávové směsi s různým poměrem těchto dvou odrůd.

Co znamená 100% Arabica?

Označení „100% Arabica“ na obalu kávy znamená, že daná káva byla vyrobená pouze z kávových zrn z rostliny Coffea Arabica bez dalších přidaných druhů. Toto označení signalizuje vyšší kvalitu a jemný chuťový profil.

Jak poznat kvalitní zrnkovou kávu?

Kvalitní zrnkovou kávu lze poznat několika způsoby. Kvalitní zrna jsou obvykle rovnoměrně zbarvená a nemají žádné nečistoty. Čerstvá káva má také výrazné aroma a vytváří bohatou pěnu.

Jaká káva je nejsilnější?

Pokud hovoříme o obsahu kofeinu a síle chuti, pak je Robusta silnější než Arabica.

Jaká příprava kávy je nejzdravější?

Většina odborníků se shoduje, že filtrovaná káva je obecně považována za zdravější volbu. Filtr při přípravě odstraňuje některé látky, které mohou zvýšit hladinu cholesterolu v těle.

Odkud je nejlepší káva?

“Nejlepší káva na světě” je pro každého jiná. Ale je všeobecně známo, že nejkvalitnější káva je spojována s konkrétními částmi světa, které mají ideální podmínky pro pěstování daného druhu kávy. Zde jsou některé z nejvýznamnějších regionů pro pěstování Arabiky a Robusty:

Pěstování Arabiky:

  • Kolumbie: Kolumbie je známá svou výbornou Arabica kávou a je jedním z největších producentů této odrůdy. Pěstuje se v různých regionech, jako je Huila, Antioquia a Nariño.
  • Etiopie: Etiopie je považována za místo původu Arabica kávy. Zde se nachází nespočetné množství různých odrůd Arabiky, včetně známého Yirgacheffe.
  • Kenya: Keňská Arabica je známá svou svěžestí a kyselostí. Nejvyhledávanější regiony pro pěstování jsou například Nyeri a Kirinyaga.

Pěstování Robusty:

  • Vietnam: Vietnam je největším producentem Robusty na světě. Ideální klima a podmínky pro tuto kávu jsou v oblasti Buôn Ma Thuột.
  • Brazílie: Brazílie je také známá také Arabica kávou, produkuje však značné množství Robusty. Regiony Rondônia a Espírito Santo jsou hlavními oblastmi pro pěstování tohoto druhu.
  • Indonésie: Indonésie, zejména ostrov Sumatra, je dalším významným producentem Robusty. Káva z této oblasti má často výraznou plnost chuti.

Shrnutí na závěr

Pojďme si shrnout, jaký je tedy rozdíl mezi kávou Arabica a Robusta? Rozdíl mezi Arabikou a Robustou je zásadní. Jedná se o dvě různé druhy kávových zrn, které mají odlišný původ, charakteristiky a chuťové vlastnosti. Podle čeho tedy můžete vybírat vaši oblíbenou kávu?

Arabica:

  • Chuť: Jemnější, květinové a ovocné tóny.
  • Kyselost: Vyšší obsah kyselin, svěží chuť.
  • Obsah kofeinu: Nižší než Robusta, vhodná pro citlivé osoby.
  • Pěstování: Náročnější, roste ve stínu na vyšších místech.
  • Použití: Filtrované kávy a espressa.

Robusta:

  • Chuť: Silnější, hořčejší s tóny zeminy a ořechů.
  • Kyselost: Nižší obsah kyselin, méně kyselá chuť.
  • Obsah kofeinu: Vyšší než Arabica, silnější povzbuzení.
  • Pěstování: Snazší, roste i na nižších místech.
  • Použití: Často v směsích espresso a silných kávových nápojích.

Výběr Arabica a Robusta

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články