Vše o kávě

Moka konvička - návod na přípravu kávy

Klára Švábová
5 min. čtení
2. 8. 2023
Moka konvička - návod na přípravu kávy

Pro mnoho lidí patří k dokonalému ránu výběrová káva. Existuje mnoho tradičních a alternativních způsobů, jak si připravit dobrou kávu a každý má své vlastní kouzlo i výhody. Pokud ale máte slabost pro silnou italskou kávu, jejíž příprava je opravdu snadná, určitě byste měli vyzkoušet moka konvičku. Tento jedinečný italský vynález uvaří skvělou kávu, ať už jste doma, v kanceláři, nebo třeba na hřebenech hor. V následujícím článku se podíváme na to, jak moka konvička funguje a jak ji správně používat. Také vám doporučíme druhy kávových zrn, které se pro silnou italskou kávu nejlépe hodí a v neposlední řadě hrubost mletí, což je základní kámen kávové kultury.

Co je to moka konvička

Moka Konvička, také známá jako bialetka či moka pot, je italský vynález pro alternativní přípravu kávy. Tvoří ji tři části: spodní nádoba, kde se zahřívá voda. Střední část se sýtem a zásobníkem na kávu a horní nádoba, kam stoupá již uvařená káva. Moka Konvička se dnes stala symbolem tradiční italské kávy a je také stylovým doplňkem kuchyně.

Výhody moka konvičky

Navždy zmizí otázka “Rozpustná nebo turek?”, a to je absolutní výhra pro každého, kdo alespoň jednou v životě ochutnal kvalitní kávu. Jaké další výhody má moka konvička?

  • příprava silné a kvalitní kávy
  • jednoduchá příprava i čištění
  • cenově dostupný kávovar
  • stylový doplněk kuchyně
  • kompaktní a vhodná na cesty

Jak funguje moka konvička

Moka Konvička pracuje na jednoduchém principu podtlaku. Voda ve spodní části konvičky se zahřeje na sporáku, což vytvoří tlak, díky kterému horká voda stoupá nahoru skrz mletou kávu ve středu nádoby a následně vykapává horním komínkem do konvičky. Jedná se tedy o kombinaci překapávání a presování kávy.

Pár slov z historie

Moka Konvička byla vynalezena v Itálii v roce 1933, kde inženýr Alfonsem Bialettim pověřil výrobou jednoduchého kávovaru italského vynálezce Luiigi de Pontiho. Moka konvička, zvaná také bialetka, se rychle rozšířila snad do každé domácnosti a stala se ikonou italské kávové kultury. Dnes je moka konvička oblíbená po celém světě, původní hliník, ze kterého byla běžně vyráběná, však stále častěji nahrazuje nerez.

Příprava kávy v moka konvičce

Příprava kávy v moka konvičce je snadná, ale vyžaduje trochu cviku a pozornosti. Dodržujte následující kroky, abyste si vychutnali dokonalou italskou kávu:

Co budete potřebovat:

Návod na přípravu kávy:

  1. Připravte si moka konvičku: Rozeberte ji na tři části a zkontrolujte, že je vše na svém místě.
  2. Naplňte spodní nádobku vodou: Naplňte spodní nádobku konvičky studenou vodou. Množství vody zvolte podle plánovaného množství kávy. Ujistěte se, že hladina vody nepřesahuje bezpečnostní ventil.
  3. Nasypte kávu do sýtka: Pravý gurmán si kávu umele těsně před přípravou. Sáhněte tedy po mlýnku a výběrové zrnkové kávě. Následně mletou kávu nasypejte do středního sýtka a lehce zarovnejte. Nikdy však kávu neutlačujte. Množství kávy závisí na velikosti vaší moka konvičky a vašich preferencích, ale obecně platí, že 1-2 lžičky kávy na šálek jsou dostatečné.
  4. Sestavte moka konvičku: všechny části konvičky sestavte dohromady a pevně utáhněte závit mezi nádobami.
  5. Nechte vařit na sporáku: Připravte si sporák nebo vařič. Moka Konvičku postavte na sporák a přepněte na střední plamen. Důležité je zajistit, aby plamen nebyl větší než průměr spodní nádobky, aby se zabránilo poškození moka konvičky.
  6. Sledujte moka konvičku: Nechte konvičku pár minut zahřívat a sledujte, kdy se začne voda vařit a přetékat do horní nádobky.
  7. Odstavte a podávejte: Jakmile uslyšíte, že veškerá káva překapala do horní nádobky, konvičku ihned odstavte a kávu bez čekání podávejte. Při dalším zahřívání by káva mohla zhořknout.
  8. Vychutnejte si váš šálek kávy 🙂

Tip: Zjednodušte si život s Moka timerem

Bialetka s časovačem je alternativu legendární konvičky Moka Express, oproti které navíc disponuje elektronickým ohřívačem a časovačem. Díky tomuto pomocníkovi si můžete připravit skvělou kávu kdekoliv, kde je k dispozici elektrická zásuvka. Díky hlídání času si můžete vychutnat výběrovou kávu a také ji udržovat teplou, aniž by se změnila její chuť. Ať už jste freelancer na cestě kolem světa, nebo třídní učitel prvňáčků, takový mini kávovar se skvěle hodí do kanceláře, kabinetu nebo do obytné dodávky.

Na co si dát pozor:

  • Je důležité mít konvičku před vařením řádně utaženou, unikající pára může vytvářet značné problémy.
  • Kávu v sítku nikdy nestlačujte, hrozí riziko ucpání nebo zhořknuní kávy.
  • Voda ve spodní nádobce nesmí přesahovat tlakový ventil.
  • Při čištění vždy rozeberte celou konvičku a nikdy ji nemyjte saponáty.

Káva do moka konvičky

Při výběru kávy do mokakonvičky se doporučuje zvolit středně pražené kávové zrno. Tento stupeň pražení umožňuje dosáhnout rovnováhy mezi ovocnými tóny a jemnou hořkostí, což je ideální pro výrobu italské espressa. Rozhodnutí mezi arabikou, nebo robustou už necháme na vás!

Moka konvička hrubost mletí

Pokud toužíte po kvalitní kávě, správná hrubost mletí trn je klíčová. Pro přípravu kávy v moka konvičce se doporučuje použít jemně až středně hrubé mletí. Dle naší tabulky hrubodtí mletí odpovídá třetímu stupni. Výsledná káva by se měla podobat hrubé mouce. Příliš jemně mletá káva může způsobit přetlak a ztíží průtok vody, zatímco příliš hrubá mletí může vést k nedostatečné extrakci chutí.

Ať si svou kávu chcete vychutnat v kanceláři, doma na gauči, nebo v obytné dodávce, moka konvička může být váš věrný parťák. I z obyčejné kávy v ní vykouzlíte dobrotu a pokud se rozhodnete sáhnout po kvalitní výběrové kávě, odvděčí se vám skvělým degustačním zážitkem. Pokud toužíte po skvělém italském espressu a nechcete investovat desítky tisíc do presovače, moka konvička je jasná volba. Bude krásně doplňovat jednoduchou minimalistickou kuchyni v moderní kanceláři, útulnou linku ve vašem domě, nebo třeba avantgardní studentský byt či ateliér. Nebojte se experimentovat, moka konvičku si zamilujete!

Klára Švábová

Klára Švábová

Marketing Specialist

Má syna, ráda jezdí na motorce a má široký přehled napříč všemi kancelářskými potřebami.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články