Novinky a Trendy

Myšlenková mapa - vzor diagramů a návod

Jan Havlík
6 min. čtení
29. 6. 2022
Myšlenková mapa - vzor diagramů a návod

Cítíte se často zahlceni informacemi? Přestáváte si pamatovat všechny úkoly? Jste ve stresu a nevíte co dřív? Pokud je odpověď třikrát ANO, nevěšte hlavu. Právě jste získali tři dobré důvody, proč se obeznámit s pomocníkem, který vám pomůže víření myšlenek a chaos v hlavě spolehlivě urovnat. Seznamte se: myšlenkové mapy.

Co je to myšlenková mapa?

Myšlenková mapa je originální, skvělý a užitečný nástroj vizualizace dat. A to doslova jakýchkoliv dat. Výsledkem mapování mysli je velmi názorná síť připomínající pavučinu, která na papíře sleduje tok vašich myšlenek. Tento unikátní ornament je díky kombinaci grafického zpracování a obsahových souvislostí nejlepší možná osobní pomůcka. Díky ní hravě pochopíte vzájemné vztahy klíčových pojmů, získáte pozoruhodnou orientaci v tématech, a především se zlepší vaše paměť.

To znamená, že pomocí myšlenkových map se budete lépe a snadněji učit, plánovat projekty, hodnotit a řídit sebe i své zaměstnance, řešit problémy a prezentovat. Proto tento druh vizuálního instrumentu využijete hojně ve škole, v práci i v každodenním životě. Zkrátka všude tam, kde je třeba nastolit mentální pořádek.

TIP: Mozek je sval. Vycvičte ho!

Výzkumy ukazují, že osoby, které trénují svůj mozek od útlého dětství, se dožívají vyššího věku ve vynikající mentální kondici. Jak taková posilovna pro mozek vypadá? Hrajte s dětmi pexeso, učte je básničky a říkadla, nebo třeba skládejte origami. Není to jenom skvělá zábava, ale perfektní trénink myšlení pro všechny.

Myšlenková mapa vzor a inspirace

Pro inspiraci přidáváme několik možností jak si vytvořit myšlnkovou mapu:

Myšlenková mapa návod

Tvorba myšlenkové mapy je efektivním nástrojem pro organizaci, vizualizaci a strukturování myšlenek, nápadů a informací. Následující návod vám ukáže, jak jednoduše vytvořit myšlenkovou mapu pro váš projekt:

Krok 1: Zvolte téma nebo hlavní myšlenku

Začněte tím, že si vyberete centrální téma, myšlenku nebo problém, který chcete vizualizovat. Tato myšlenka by měla být umístěna uprostřed vaší myšlenkové mapy. Pokud se rozhodujete mezi dvěma možnostmi vizualizujte dvě hlavní myšlenky.

Krok 2: Definujte klíčové větve

Z centrální myšlenky vytáhněte hlavní větve, které jsou spojeny s vaším tématem. Tyto větve by měly představovat hlavní kategorie nebo podtéma spojená s vaším tématem.

Krok 3: Přidávejte podrobnosti

Každou hlavní větev dále rozvíjejte tím, že přidáte podrobnosti, specifické informace, nebo rozpad na dalěí podčásti. To můžou být klíčové body, nápady nebo informace týkající se dané kategorie.

Krok 4: Využívejte barvy a obrázky

Pro lepší vizualizaci a zapamatování informací můžete použít barvy, symboly a obrázky. Každý prvek by měl být jednoduchý a snadno identifikovatelný.

Krok 5: Udržujte hierarchii

Ujistěte se, že myšlenková mapa zachovává hierarchii, kdy hlavní myšlenka je nahoře nebo uprostřed, hlavní větve jsou pod ní, nebo kolem ní a ty se dále rozvětvují. To pomůže udržet strukturu a přehlednost.

Krok 6: Používejte klíčové slova nebo krátké fráze

Místo dlouhých vět a obsáhlého textu používejte krátká klíčová slova nebo fráze, které nejvíce vystihují danou myšlenku. To zpřehlední vaši myšlenkovou mapu.

Krok 7: Vizualizujte spojitosti

Používejte čáry nebo šipky k propojení témat, pokud mají mezi sebou nějakou spojitost. To pomůže ukázat vztahy mezi různými částmi myšlenkové mapy.

Krok 8: Používejte nástroje

Můžete vytvářet myšlenkové mapy na papíře, na tabuli či na skleněné ploše, nebo využít aplikace pro myšlenkové mapy, který umožní snadnou tvorbu a práci s vaším diagramem.

Krok 9: Pravidelně aktualizujte

Myšlenkové mapy jsou dynamickým nástrojem, který můžete průběžně aktualizovat a rozšiřovat s novými myšlenkami a informacemi.

Tímto způsobem můžete vytvořit efektivní myšlenkovou mapu, která vám pomůže lépe porozumět a vizualizovat složité koncepty, plány nebo projekty. Myšlenkové mapy jsou užitečným nástrojem pro učení, kreativní myšlení, projektový management a mnoho dalších oblastí.

Myšlenková mapa vzor a návod

Kde se vzaly myšlenkové mapy?

S nápadem přetvořit zaběhnutý systém lineárního zapisování poznámek přišel Tony Buzan při studiu prací Leonarda da Vinci. Tony pochopil, že zápisky Leonarda odpovídají mnohem více napodobení procesů probíhajících v mozku během uvažování, než jak vypadají moderní zápisky v poznámkových blocích. Pracoval snad mozek Leonarda jinak než náš? Samozřejmě, že ne.Kterýkoli mozek pracuje velmi kreativně a v širokých souvislostech. Svým výzkumem pak Tony dokázal, že práce s mind maps propojuje pravou (kreativní) a levou (analytickou) hemisféru. Tvorba těchto speciálních map se tak stává doslova tělocvikem pro mozek. Už po lehkém tréninku nebudete věřit, čemu všemu váš geniální orgán dokážete přijít na kloub.

Chci svou mapu – jak a čím začít?

Zpracovat můžete jakékoliv téma, vyberte si dle libosti. Budete potřebovat co největší čistý papír a barevné zvýrazňovače nebo pastelky. Princip je až legračně jednoduchý. Do středu papíru napište slovo, kterým vyjádříte hlavní nosnou myšlenku. Zakroužkujte ji. Vezměte si další barevné tužky a paralelně k tomuto prvnímu heslu připojujte další klíčová slova, která vám vytanou na mysli. Uvolněte se a sledujte tok mysli. Snažte se slova kladená na papír nehodnotit. Teď jste jen zapisovatel. Postupujte v další vrstvě kolem každého klíčového slova napojte další související motivy. Tímto způsobem můžete pokračovat nekonečně dlouho, anebo alespoň do té doby, dokud vám vystačí papír.😊

Jednu asociaci, prosím!

Psali jste si jako děti taháky? Tak vidíte. Co fungovalo ve škole, funguje i dnes. Vytvářením myšlenkových map se toho spoustu naučíte! Informace si zapamatujete už jen tím, že je píšete nebo čtete, ale mnohem zábavnější a efektivnější je si je asociovat. Asociacím, které vaše hlava vytváří, často porozumíte až při zpětném pohledu na hotovou mapu. Časem zjistíte, že platí: Čím výraznější obrázek, tím lehčí zapamatování.

Jan Havlík

Online Marketing Specialist

Honza za své dlouholeté působení ve společnosti nasbíral mnoho zkušeností nejen se sortimentem. Zajímají jej moderní technologie a ekonomie. Nejraději tráví čas ve vodě plaváním, volným potápěním, také jezdí na kole.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články