Novinky a Trendy

Origami – skládačky, které zná celý svět

Gabriela Tomková
5 min. čtení
30. 11. 2021
Origami – skládačky, které zná celý svět

Venku zrovna není hezké počasí, jste zavření doma a máte děti, které se začínají pomalu, ale jistě nudit. Co teď? Pohádky už vám trošku lezou na nervy a chtěli byste s dětmi strávit čas aktivněji. Co třeba zkusit vyrobit papírovou skládačku, známou jako japonské origami? V našem článku se o papírových modelech dozvíte pár zajímavostí a v jeho závěru jsme pro vás připravili vzory dvou nejčastějších skládaček.


Origami umíme všichni

Japonské umění skládat papír do rozmanitých tvarů, známé jako origami (ORU – skládat a KAMI – papír), sahá až do 9. století. Pravdou je, že papír se skládal všude tam, kam se dostal, a dnes se skládá prakticky po celém světě. Sami si určitě vzpomínáte na vlaštovky plující vzduchem, někdy skládané s tatínkem doma, jindy nesoucí důležitý vzkaz spolužákovi ve třídě. Populární byly také Večerníčkovy čepičky, plující lodičky na hladině vany nebo skládačka „nebe, peklo, ráj“, kterou si asi častěji vybaví dívky. Tak vidíte, zkušenost s origami už vlastně máte.

Proč se skládá origami?

Papírové předměty se původně používaly při obřadech. Svatyně šintoistických mnichů jimi byly hojně vyzdobeny. Mezi lidmi pak měly papírové modely zvířátek nebo květin potěšit zejména příjemce drobných dárků, na které se skládačky zavěšovaly. Origami obdarovaným přinášela štěstí a těšila je. Vám kromě štěstí přinese skládání papíru také klid a koncentraci. Umění soustředění využijete i v běžném životě, proto je technika origami dobrým tréninkem. Papírová skládačka je zároveň skvělým tipem, jak rozvíjet dětskou kreativitu, jemnou motoriku prstů a smysl pro přesnost.

1000 jeřábů = 1 přání

Origami ve tvaru jeřába si asi vybaví každý z nás. Japonská legenda praví, že pokud sami složíte tisíc papírových jeřábů, splní se vám jedno přání. Podle jiných pověstí vám tisíc složených jeřábů z papíru zaručí trvalé zdraví, dlouhý život nebo velké štěstí.

Origami závěs z jeřábů

Z tisíce vašich přání může vzniknout vkusná dekorace například dětského pokojíčku. Stačí jeřáby opatrně proděravět nůžkami s užší čepelí a navléci je na provázek. Pod každým bříškem jeřába nezapomeňte udělat uzel, tak si zvolíte vzdálenosti mezi jednotlivými jeřáby. Šňůru plnou přání pak můžete zavěsit na lustr, nástěnku nebo nad postel.

Vhodný papír pro skládání

Nesmíme zapomínat, že papír byl v dobách vzniku umění origami luxusní komodita. Původní pojetí proto respektovalo papír v jeho celistvosti, takže stříhání či lepení bylo nemyslitelné. V průběhu let se stal papírový materiál dostupnějším a tak se také přísná pravidla skládání poněkud rozvolnila. Úpravy a zásahy nůžkami či lepidlem dovolí dosáhnout ještě působivějšího výsledku. Lidé se také nespokojí s použitím pouze klasického (kancelářského) papíru. Skládá se z papíru scrapbookového, ručně vyrobeného, balicího nebo tvrdšího.

Ozvláštněte svůj papír

Pokud máte k dispozici pouze bílý kancelářský papír a chcete ho ozdobit, zkuste akrylový sprej. Papír s ním jednoduše postříkáte, nebo si můžete z jiného listu papíru vystřihnout zajímavý ornament, přes který sprej nastříkáte. Vznikne tak bílé místo ve tvaru přestříkaného výstřižku.

Oho! Pěkné origami

Povedené papírové modely mohou být také milým dárkem od dětí prarodičům, kamarádům nebo paní učitelce. Můžete samozřejmě popustit uzdu fantazii a vyrobit si třeba brož nebo náušnice. Ze skládaček jeřábů vypadají opravdu efektně.

navod na origami ptak
navod na origami zabka

Gabriela Tomková

Product Manager

Ráda vaří a když jí zbyde čas vedle výchovy syna, ráda se proběhne nebo si vyjde na výlet do přírody.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články