Novinky a Trendy

Jak si správně vést diář a jak vybrat ten nejlepší?

Gabriela Tomková
4 min. čtení
17. 1. 2022
Jak si správně vést diář a jak vybrat ten nejlepší?

Doba přeje technologiím, a tak dnes téměř každý používá kalendář v elektronické podobě. A je zcela běžné, že jej sdílí v týmu. Tento nástroj pomáhá efektivně naplánovat pracovní schůzky, rychle poskytne přehled o tom, kdo a kdy má homeoffice či dovolenou, nebo připomene, že je třeba vyzvednout děti z kroužků. Tak proč si tedy kupovat papírový diář?


Proč si pořídit diář?

Odpověď je jednoduchá jen zdánlivě. Diář si totiž nekupujete jenom na parádu, ale především proto, že potřebujete dobře promyslet a naplánovat svůj pracovní i soukromý čas. Z průzkumů vyplývá, že především ženy zůstávají nadále věrné papíru. Proč? Protože do kalendáře sdíleného s kolegy si prostě nebudete psát detaily o plánech na rodinné akce nebo víkendové výlety a už vůbec ne tipy na dárky pro své blízké, které vás někde v denním shonu napadnou.

Jak si vybrat nejlepší diář?

Některé plánovače jsou velké a jiné zase těžké. Velikost i hmotnost přitom musí sedět vašim potřebám. Potřebujete, aby měl diář reprezentativní vzhled, když jej vyndáte na schůzce na stůl? Nebo váš plánovač neopustí pracovnu a bude jen odpočívat na pracovním stole? Jak velká je kabelka či taška, v níž budete diář nosit?
Ke zvážení je i časový formát diáře. Jeho rozdělení vám usnadní život a pomůže vhodně naplánovat vaše dny. Vyhovuje vašemu podnikání nebo životnímu tempu členění na dny, týdny nebo měsíce? Bude vám stačit oboustranný tisk, nebo preferujete potištěnou jen jednu stranu?

Odpovězte si na následující otázky:

  1. Jaký druh diáře pro vás bude nejlepší? Denní, týdenní, měsíční…
  2. Jakou velikost diáře potřebujete pro vaši práci a osobní život?
  3. Jakoá struktura diáře a rozložení stránek vám bude vyhovovat?
  4. Z jakého materiálu chcete, aby váš diář byl vyrobený?
  5. Chcete, aby váš diář měl nějaké další funkce?
  6. Jakou by měl mít barvu nebo design?

Jaké druhy diářů existují

Z čeho je možné vybírat? Variant je nepřeberné množství. Nejběžnější diář má lepenou nebo šitou vazbu. Tento druh organizéru je cenově dostupný, ale jeho forma je daná. Pokud by vám v něm chyběl například měsíční přehled nebo prázdné listy na poznámky, nemáte šanci je do něj vložit.

Drátěná vazba umožňuje sice stránky vytrhávat, ale obvykle do tohoto plánovače nejdou vkládat nové volné archy. Dostáváme se tak k další velmi oblíbené variantě, kterou jsou organizéry s mechanickou kroužkovou vazbou. Tyto diáře si snadno přizpůsobíte vlastnímu nastavení. Můžete sem vkládat poznámkové listy nebo na konci roku vyjmete popsané stránky a vložíte náhradní náplň.

Denní diář:

Denní diář je rozdělen na jednotlivé dny a umožňuje detailní plánování a zápis událostí a úkolů pro každý konkrétní den.

Výhody: Poskytuje přesný přehled o denních aktivitách, pomáhá organizovat a prioritizovat úkoly na jednotlivé dny, podporuje strukturovaný a plánovitý přístup.

Nevýhody: Může zabírat hodně místa, vyžaduje pravidelnou aktualizaci a přepisování opakujících se úkolů.

Pro koho je vhodný: Studenty, podnikatele a freelancery, kteří mají potřebu sledovat denní rozvrh a záznamy.

Týdenní diář:

Týdenní diář zobrazuje jednotlivé dny v rámci týdne a umožňuje plánování a sledování událostí a úkolů na týdenní úrovni.

Výhody: Poskytuje přehled o aktivitách a úkolech pro celý týden, usnadňuje plánování na delší časové období, zabírá méně prostoru, než denní diář.

Nevýhody: Méně detailní než denní diář, může vyžadovat dodatečnou organizaci a rozvržení času v rámci jednotlivých dnů.

Pro koho je vhodný: Podnikatele, ředitele firem a freelancery, kteří potřebují sledovat plán na týdenní bázi a koordinovat různé projekty a úkoly.

Měsíční diář:

Měsíční diář poskytuje přehled o celém měsíci a umožňuje zaznamenávat důležité události, schůzky a termíny na delší časové období.

Výhody: Nabízí přehledný pohled na celý měsíc, umožňuje plánování na delší časové období, pomáhá sledovat termíny a souvislosti mezi událostmi.

Nevýhody: Méně podrobný než denní nebo týdenní diář, může vyžadovat další rozvržení a organizaci na nižších úrovních plánování.

Nejvhodnější pro: Například pro studenty a rodiče, kteří chtějí mít přehled o důležitých událostech a termínech na delší časové období a sledovat souvislosti mezi nimi.

Nedatovaný diář:

Nedatovaný diář je diář bez předem vyplněných dat a časů, který umožňuje flexibilní plánování a zápisy.

Výhody: Poskytuje svobodu při plánování, umožňuje přizpůsobit diář vlastním potřebám, není vázán na konkrétní data a časy.

Nevýhody: Vyžaduje vlastní datování a organizaci stránek, může být méně strukturovaný, pokud není správně používán.

Pro koho je vhodný: Studenty, podnikatele, ředitele firem a freelancery, kteří preferují flexibilitu v plánování, přizpůsobení diáře svým potřebám a možnost psát a organizovat zápisy nezávisle na předem daných datech a časech.

Plánovací diář:

Plánovací diář je navržen pro podrobné plánování a organizaci úkolů, projektů a termínů.

Výhody: Poskytuje strukturovaný prostor pro plánování, usnadňuje sledování a správu různých projektů a úkolů, umožňuje prioritizaci a dodržování časových limitů.

Nevýhody: Vyžaduje pravidelnou aktualizaci a správu, může se stát přeplněným a nepřehledným, pokud není správně organizován.

Pro koho je vhodný: Podnikatele, ředitele firem a freelancery, kteří mají náročný pracovní plán a potřebují detailně organizovat své úkoly a projekty.

Kapesní diář:

Kapesní diář je malý a přenosný diář, který se snadno vejde do kapsy nebo kabelky.

Výhody: Výhodou je jeho malý rozměr, tudíš je vždy po ruce.

Nevýhody: Omezený prostor pro podrobné záznamy, může být obtížné zapsat všechny detaily a plány.

Pro koho je vhodný: Například pro málo vytížené studenty, nebo jako doprovodný diář k mobilním aplikacím.

Motivační diář:

Motivační diář je speciální diář zaměřený na podporu motivace a osobního rozvoje.

Výhody: Poskytuje inspiraci a podporu v dosahování cílů, nabízí prostor pro zápisy cílů, motivační citáty a strategie pro seberozvoj.

Nevýhody: Méně zaměřený na konkrétní denní plánování, více zaměřený na osobní motivaci a rozvoj.

Pro koho je vhodný: Studenty, podnikatele a ředitele firem, kteří chtějí sledovat svůj osobní rozvoj a udržet si motivaci při dosahování cílů.

Udržitelnost kolem nás

Zodpovědné chování k planetě lze aplikovat i v takové oblasti, jako je plánování času. Diáře v pevných deskách s mechanickou kroužkovou vazbou umožňují recyklovat vnitřní obsah. Když k udržitelnosti vnitřku připočítáte kvalitní koženou vazbu z vnějšku, dostanete diář, který vám bude dobře sloužit roky.


Jak si správně vést diář:

  1. Vyberte si vhodný typ diáře pro své potřeby, který vám umožní přehledně organizovat váš čas.
  2. Pravidelně aktualizujte diář a zaznamenávejte důležité události, termíny a úkoly.
  3. Používejte strukturovaný přístup, například pomocí barev, kategorií a prioritních seznamů.
  4. Buďte realističtí a plánujte si čas na splnění úkolů.
  5. Úkoly a události, které jsou už za vámi symbolicky škrtněte.

Proč je v dnešní době dobré vést si papírový diář?

V dnešní digitální éře, kdy jsme neustále obklopeni elektronikou, nám psaní papírového diáře poskytuje pocit jistoty, že vždycky vím, kde své zápisky najdu. Papírový diář stále stojí na prvním místě v možnostech psát úkoly a poznámky, kreslit a zvýrazňovat a mnoho jiných kreativních možností, což mnohým lidem pomáhá lépe si pamatovat své úkoly, organizovat si plány a také si zaznamenávat vzpomínky.

Jak si zorganizovat diář?

Zorganizování diáře začíná výběrem vhodného typu diáře pro vaše potřeby, například denního, týdenního nebo měsíčního. Poté je důležité pravidelně aktualizovat diář a zaznamenávat důležité události, termíny a úkoly. Použití barev, kategorií a prioritních seznamů také pomáhá pro lepší přehlednost.

Co nesmí chybět v diáři?

Při zaznamenávání úkolů a událostí do diáře je užitečné zahrnout následující informace:

  1. Datum
  2. Popis
  3. Čas (začátek nebo konec)
  4. Místo
  5. Důležitost/priorita
  6. Kategorie/kontext
  7. Osoby a kontakty
  8. Progres nebo stav
  9. Poznámky

Tyto body mohou poskytnout informace a usnadnit organizaci a sledování vašich úkolů a událostí v diáři. Můžete si vybrat, které z těchto informací jsou pro vás nejrelevantnější a vhodné pro vaše plánování.

OZNAČTE TO!

Mozek pracuje s vizuálními vjemy, pokud tedy určitý druh událostí spojíte s určitou barvou, bude hned jasné, co vás v blízké době čeká. Můžete použít barevnou sponku, barevný „lepík“ nebo třeba zvýrazňovač.


Máte oblíbenou osobnost nebo chcete hubnout? Se správným diářem je všechno snazší. Jednoduše tak můžete podpořit svá předsevzetí nebo cíle. Pro studenty existují diáře s předtištěným rozvrhem, pro kreativní duše plánovače s vloženými archy samolepek a pro fanoušky astrologie organizéry s označením lunárních znamení. I váš oblíbený sportovec nebo celebrita vám v podobě diáře může být po celý rok na dosah.

Jak si jednoduše vyzdobit svůj diář?

Nemusíte být zrovna Picasso, a přesto můžete popustit uzdu kreativitě. Drobné kresbičky váš plánovač osvěží a dodají mu šmrnc. Autenticky působí také ozdobné nadpisy nebo motivační citáty. Můžete si tak vyšperkovat události, na které se těšíte, nebo zvýraznit cíle, kterých se snažíte dosáhnout. Skvělým prvkem mohou být též tematické samolepky. Všechny tyto drobné ozdoby mají svůj význam, a navíc vám pomohou se rychle zorientovat v čase. Ve svých úkolech a plánech se tak vyznáte na první pohled.

poznamky v diari

Dívejte se zpět

Čím více detailů si do svého deníku zaznamenáte, tím víc se při pohledu zpátky na svůj uplynulý rok života dozvíte. Označit si významné dny nebo dny, na které se můžete těšit, přináší prokazatelně pozitivní terapeutický efekt. Také uspokojení ze splněného úkolu nebo zvládnuté zkoušky označené ve vašem diáři při zpětném listování znovu navodí dobrý pocit, z něhož se můžeme těšit. Lidská mysl má totiž nepěknou vlastnost, a to upřednostňovat negativní zážitky před těmi pozitivními. I po letech však můžete zjistit, co bylo opravdu důležité, co vás bavilo a jaký byl váš svět. Stačí si třeba zapsat každý týden tři věci, které vám udělaly radost. Ve chvílích splínu pak jednoduše zalistujete zpátky.

Gabriela Tomková

Product Manager

Ráda vaří a když jí zbyde čas vedle výchovy syna, ráda se proběhne nebo si vyjde na výlet do přírody.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články