Tutoriály a Rady

Zabezpečení kanceláře: S naším návodem budete chytřejší než zloději

Luboš Dostál
4 min. čtení
22. 2. 2023
Zabezpečení kanceláře: S naším návodem budete chytřejší než zloději

Myslíte, že vám se to nemůže stát. Že pro zloděje jsou atraktivnější jiná místa. Že k vám není jednoduché se dostat. Ale pravda je taková, že lupiči bývají často nepředvídatelní a nikdo není před jejich pokusy stoprocentně uchráněn. Projděte si s námi krok po kroku celou kancelář a zjistěte, jak můžete zabezpečit její slabá místa.

Je u vás co ukrást?

Odpověď je jednoduchá: V každé kanceláři je. Může se jednat o hmotné statky, jako je elektronika, nábytek nebo vybavení kuchyně. To jsou věci, které zloději celkem snadno posbírají a odnesou do bazaru nebo zastavárny.
Chránit je ale třeba také ten nejcennější artikl moderní doby: informace. Jsou firmy, které operují s citlivými údaji klientů, sbírají a vyhodnocují data, připravují nacenění pro velká výběrová řízení nebo pracují na návrzích strojů či budov. To vše by v nesprávných rukách mohlo poškodit vaši firmu. To vše je třeba co nejlépe skrýt a zabezpečit.

Myslete jako zloděj

Co byste ukradli?
Představte si, že přijdete do své kanceláře: Co všechno by se dalo odnést a zpeněžit? Jaký předmět přiláká vaši pozornost jako první? Která místa byste prohledali? Tím, že si odpovíte na tyto otázky, si uděláte přehled o cennostech v budově a zjistíte, co všechno je nutné zabezpečit.

Kudy byste se dostali dovnitř a zase ven?
Hned poté si prohlédněte prostor kolem sebe a najděte všechna slabá místa, kterými by bylo možné se do budovy vloupat. Klidně popusťte uzdu fantazii a inspirujte se svými oblíbenými kriminálními filmy. Mezi nejčastější místa vniknutí patří dveře, okna a balkony. Zkontrolujte také ventilaci, světlíky a zabezpečení sklepa a půdy. Důležitá je také kvalita oplocení pozemku a vstupní brány.

Co by pokus o loupež překazilo?
V posledním kroku se zamyslete, jestli na případné zloděje čekají nějaké překážky, které ho mohou odradit. Máte elektronický zabezpečovací systém nebo kamery? Používáte nějaké viditelné zabezpečení, jako jsou mříže, řetízky nebo visací zámky? Čím více nástrah na zloděje připravíte, tím větší je šance, že ho odradíte a půjde loupit jinam.

Pomůže vám trezor, příruční pokladna nebo kamery?

Ano, ale i zde platí, že záleží na provedení. Projděte si s námi všechny možnosti.

Zabezpečení budovy
Nyní máte přehled o situaci ve své kanceláři a můžete začít pracovat na zlepšování. Začneme popořádku. Budova, kde sídlí vaše kancelář, by měla na první pohled působit zabezpečeně. Mezi viditelné prvky patří především kamery, nálepky informující o umístění zabezpečovacího systému a vysoký plot. Všechny přístupové dveře a okna by měly být v době vaší nepřítomnosti pečlivě zavřené a uzamčené, rolety stažené. Rozhodující je také kvalita, nejlépe prostor ochrání dveře s bezpečnostními zámky a okna s uzamykatelnými klikami. Na okna v nižších patrech a ve sklepě můžete nechat nainstalovat mříže.

TIP: POZOR, ATRAPY KAMER NESTAČÍ!

Mějte na paměti, že kamery zloději v pokusu o vykradení reálně nezabrání, ovšem může ho odradit nebezpečí, že ho později na nahrávce někdo identifikuje. Nedoporučujeme také používat levné napodobeniny kamer, zkušený zloděj je i na dálku rozpozná. Bezpečnostní kamery již dnes nesmí chybět v žádné firmě. Pro ochránění firemních prostor můžete zvolit sice nákladnější, ale velmi spolehlivý komplexní systém kamerového zabezpečení, nebo také úsekové pokrytí jednotlivými kamerami.

Zabezpečení kanceláří
Pokud se zloději podařilo dostat dovnitř, je třeba mu zabránit, aby vzal to nejdražší. Všechny peníze a cenné papíry by měly být bezpečně schované. Menší obnosy můžete uložit do uzamykatelné příruční pokladny, kterou ukryjete do nejzazšího místa v šuplíku nebo do skříně. Ideální je místo, kde by takovou pokladnu nikdo nehledal. Pokud by ji zloději objevili, pravděpodobně ji odnesou celou a až po loupeži se začnou zabývat tím, jak se do ní dostat.
To samé platí o bezpečnostních trezorech a sejfech, kam doporučujeme ukládat větší obnosy peněz a jiné cennosti. Ne nadarmo bývají skryté ve zdi za obrazem nebo za skříní. Čím kreativnější úkryt, tím menší šance, že trezor přiláká pozornost zlodějů.
Přístupové kódy a klíče by měly mít jen pečlivě vybrané osoby, k nimž máte stoprocentní důvěru. Žádná důležitá hesla nemějte poznačená na papíře. Myslete také na dokumenty s cennými informacemi a daty, tyto lze uchovávat v uzamykatelné kartotéce.

Zabezpečení klíčů
Je možné, že máte v budově kvalitní dveře, uzamčené kliky na oknech a zabezpečené sejfy, pokud ale klíče necháte ležet ladem na věšáku ve vstupní hale, naservírujete je zlodějům jako na stříbrném podnose. Klíče a přístupové čipy ukládejte do bezpečnostních schránek na klíče. Stejně jako v případě sejfů, i zde si dejte záležet na výběru místa, kam schránku umístíte. Vhodná bývá vnitřní strana dvířek některé ze skříní v kanceláři.

Zabezpečení dat
Zabezpečení dat a informací je kapitolou samo o sobě. Po vašem odchodu z kanceláře by neměly na stole volně ležet žádné důležité dokumenty, které nepatří do cizích rukou. Pokud si přes den něco vytisknete, večer papíry bezpečně uložte nebo skartujte. Pokud uchováváte dokumenty jen v počítači, mějte vytvořené zabezpečené úložiště. Samozřejmostí je, aby všechny počítače v kanceláři byly chráněny dostatečně složitým heslem nebo otiskem prstů.

Pokud si nejste jistí, zda máte ve firmě dostatečné zabezpečení, obraťte se na odborníky dřív, než bude plakat nad rozbitým oknem a vybílenou kanceláří. Pomoci vám můžou bezpečnostní firmy, výrobci oken a dveří i počítačoví specialisté.

Luboš Dostál

Luboš Dostál

Product Specialist - Furniture

Luboš je expert v oblasti nábytku do kanceláře. Ergonomii pracovního místa si oblíbil natolik, že je dnes jeho koníčkem. Volný čas věnuje rodině nebo aktivnímu odpočinku. Baví ho fotbal, tenis a kolo.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články