Tutoriály a Rady

Jak vyrobit scrapbook - originální fotoalbum, které zvěční vaše vzpomínky

Gabriela Tomková
4 min. čtení
28. 2. 2023
Jak vyrobit scrapbook - originální fotoalbum, které zvěční vaše vzpomínky

Nic se nevyrovná tomu krásnému pocitu, když si večer sednete ke krbu, společně s dětmi otevřete album a prohlížíte si rodinné fotky. Vyprávíte historky a smějete se společným zážitkům.

Představte si, že byste ke každé fotce ještě mohli připsat krátký příběh, datum nebo místo, kde vzpomínka vznikla. Mohli byste přilepit starý tramvajový lístek, vstupenku do divadla nebo sušené květiny. Mohli byste vybrat velikost fotek i barvu každé stránky. Zkrátka byste mohli celé fotoalbum vyrobit podle vlastních představ a příběh vašich vzpomínek vykreslit přesně tak, jak si jej pamatujete. Taková výroba fotoalba se nazývá scrapbooking a dává vám možnost vyrobit originální deník plný fotek, příběhů a vzpomínek, který může být i úžasným dárkem!

Co je to scrapbook?

Scrapbook je deník, který si podle svých představ přetvoříte na album plné obrázků, příběhů, vzpomínek a amuletů. Je to technika, jak vyrobit fotoalbum, které bude absolutně originální a přímo podle vás. Pro výrobu používáme různé techniky práce s papírem, fotkami a dalšími dekoračními doplňky. Hotový scrapbook může být skvělým dárkem pro vaše blízké. Jelikož není nic vzácnějšího než doma vyrobený dárek přímo od srdce.

Jak vyrobit scrapbook?

  1. Připravte si fotografie
  2. Připravte materiál a pomůcky
  3. Přidejte vzpomínkové předměty, amulety a obrázky
  4. Naplánujte si rozvržení fotek a příběhů
  5. Sestavte fotoalbum a připevněte fotky i dekoraci
  6. Napište k fotkám data, místa a příběhy

Jak vytvořit vlastní fotoalbum

Rádi byste darovali nebo pro svou rodinu vyrobili originální vzpomínkové album, ale nejste si jistí svými uměleckými dovednostmi? Nevadí, máme pro vás jednoduchý návod, podle kterého zvládne vyrobit krásný scrapbook každý. Budete potřebovat jen základní kancelářské a výtvarné potřeby. Jdeme na to!

  1. Ze všeho nejdřív si vyberte příběh a připravte fotografie

Rozhodněte se, který příběh budete vyprávět. Bude to vzpomínkové album z dovolené, nebo ze svatby? Podle toho vyberte, které fotografie chcete do bloku zařadit, a uspořádejte je v logickém pořadí. Doporučujeme fotky a obrázky vytisknout v různých velikostech. Tato rozmanitost dodá vašemu albu na osobitosti.

2. Připravte si materiál pro výrobu fotoalba

Budete potřebovat blok, který proměníte ve scrapbook. Pro připevnění fotek použijte oboustrannou lepící pásku. Připravte si také barevné fixy nebo pastelky. Dále se budou hodit různé barevné papíry a kartony. Můžete přidat nálepky, razítka, barevné lepící pásky, dekorační mašličky, kousky krajek, sušené květiny či jiné amuletky. Pokud máte doma starší časopisy, můžete z nich vystřihnout obrázky pro doplnění celého alba. K tomu všemu si nezapomeňte nachystat nůžky, lepidlo a sešívačku. Pro odvážné doporučujeme také lepicí pistoli.

TIP: Jaký použít blok pro DIY fotoalbum?

Nemusíte utrácet za předem připravená alba. Jednoduše si pořiďte klasický blok a pusťte se do práce. Doporučujeme vsadit na čistý blok bez linek s pevnými kartonovými deskami a kroužkovou vazbou. Velkou výhodou je právě tvrdý papírový přebal, na který můžete lepit i malovat. Kroužková vazba vám následně umožní příjemnou práci s blokem, i když ho naplníte tvůrčím materiálem.

3. Přidejte vzpomínkové předměty, amulety a obrázky

Máte ještě schovanou usušenou kytičku, kterou vám tehdy daroval? Najdete vlakovou jízdenku či snad první těhotenský test? Neváhejte a všechny tyto drobnosti do alba přidejte. To vše můžete doprovodit o vytisknutý kousek mapy, kde vás poprvé políbil, nebo text písně, která tehdy hrála. Fantazii se meze nekladou. Čím více detailů ve scrapbooku bude, tím lépe si po letech tento příběh vybavíte.

4. Naplánujte si rozvržení fotek a příběhů

Než začnete tvořit, naplánujte si rozvržení stránek scrapbooku. Zvažte rozmístění fotografií a dalších prvků a promyslete, jak chcete použít barvy a vzory, abyste fotkám dodali vizuální zajímavost. Nezapomeňte na první a poslední stránku a také vymyslete název vašeho příběhu.

5. Buďte kreativní, používejte různé techniky

Scrapbooking nabízí širokou škálu výtvarných technik, které lze použít a díky kterým se váš blok promění v originální a osobitý dárek. Vyzkoušejte například koláž různých barevných papírů, fotek a výstřižků z časopisu. Dále můžete sáhnout k ubrouskové technice nebo přilepit menší vzpomínkové předměty, bižuterii, knoflíky či látky a stužky pomocí tavné pistole. Použití razítek a nálepek může krásně doplnit téma vašeho příběhu.

6. Buďte spisovatelem svého vlastního příběhu

Zavzpomínejte a k fotkám připište útržky z příběhu, který vyprávějí. Můžete zaznamenat kdo všechno tam byl, datum a rok, na který poukazujete, místo, počasí, vtipy a omyly, které se staly. Můžete přidat hádanky se skrytou odpovědí či celý příběh napsat jako pohádku.

Jak ozdobit album na fotky

Kdo šetří, má za tři

Plánujete vyrazit do města a začít nakupovat vše potřebné? Zastavte se! Abyste vytvořili krásnou vzpomínku nemusíte vyprázdnit celou peněženku. Většinu z toho, co budete potřebovat, už máte doma a pokud ne, stačí pořídit základní kancelářské zboží namísto drahé profesionální umělecké výbavy. Pokud vám tedy něco chybí, můžete nakouknout do našeho e-shopu. Zbytek maličkostí, dekorací a obrázků najdete u sebe doma, když budete správně hledat.

Sdílejte své dobrodružství s rodinou

Pozvěte další členy rodiny či přátele ke společné tvorbě scrapbooku. Není nic krásnějšího než si užít kreativní čas v kruhu vašich blízkých. Babičku jistě potěší si zavzpomínat a možná se ještě dozvíte něco z rodinné historie. Děti se vydovádějí při vystřihování obrázků z časopisu a lepení fotek. Dokonce můžete společnou tvorbu vyfotit a fotku nalepit na zadní stranu alba jako vzpomínku na jeho vznik.

Scrapbooking se dá využít pro zaznamenání mnoha příběhů či obdarování různých lidí. Ať už tvoříte cestovatelský deník, album k narození miminka nebo dárek k výročí, především si výrobu fotoalba užijte!

Gabriela Tomková

Product Manager

Ráda vaří a když jí zbyde čas vedle výchovy syna, ráda se proběhne nebo si vyjde na výlet do přírody.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články