Tutoriály a Rady

Vision board – nástěnka, s kterou naplníte své vize

Gabriela Tomková
4 min. čtení
15. 9. 2022
Vision board – nástěnka, s kterou naplníte své vize

Silvestr se nezadržitelně blíží a s ním přichází čas, kdy se můžeme ohlédnout za vším, co bylo, a připravit se na nový rok. Většina z nás chce něco v novém roce změnit. Všichni máme sny i osobní vize a teď je čas se k nim přiblížit. Zastavte se, zavzpomínejte, oslavte přelom roku a vytvořte si nástěnku vizí pro příští rok. Nevíte, jak na to? Máme pro vás návod

Co je to vision board

Vision board je nástěnka, na které můžete vizualizovat své sny. Vision board je místo, kde bude vše, co si přejete: váš vysněný dům, budoucí auto, partner snů, povýšení v práci. Můžou na něm být i podporující citáty, zkrátka všechny vaše osobní vize v obrázcích a textech. Nástěnka vizí vás bude stále motivovat a podporovat.

Nástěnka vizí může mít mnoho podob

Vždy, když tvoříme nástěnku vizí, potřebujeme podklad. Jako pozadí může posloužit korková nástěnka, magnetická tabule nebo třeba starý rám obrazu a velký papír. Dále už jen záleží, jaká technika sestavení vision boardu vám bude nejbližší. Můžete vytvořit nástěnku snů s osobní nebo rodinnou vizí, ale také můžete vytvořit vision board na podporu projektu nebo firmy.

Korková nástěnka – nejlepší podklad pro osobní vision board

Ze zkušenosti doporučujeme pro tvorbu osobní nástěnky snů použít jako podklad korkovou nástěnku. Pro tento účel má hned několik skvělých předností. Je vizuálně příjemná, levná a můžete si ji pořídit v různých velikostech. Největší výhodou korkové nástěnky jsou ale připínáčky! Díky připínáčkům nemusíte nic lepit, za to můžete kombinovat obrázky a postupně přidávat nové nápady. Vaše vize se tak můžou rozrůstat a zlepšovat.

Návod, jak sestavit vision board

Co budete potřebovat?

Jak na to?

Nejdříve si vytvořte zásobu obrázků, které vystihují vaše sny. Můžete si vytisknout obrázky z internetu, fotky svých blízkých nebo si vystříhat obrázky z časopisů. Jakmile máte dostatečnou inspiraci, napište si na barevné bločky největší sny, kterých chcete v životě dosáhnout. Napište si také kroky, které k těmto snům vedou a vyberte z nich ty, které chcete a můžete splnit v následujícím roce.
Barevné papírky připevněte k nástěnce a kolem nich shromážděte všechny obrázky, které tyto sny vystihují.

Magnetická tabule – nejlepší podklad pro firemní vision board

Ze zkušeností mnoha firem víme, že magnetická tabule je nejlepší volba pro společnou vizi týmu. Hodí se do kanceláře, a když použijete magnety a fixy na tabuli, může být váš firemní vision board velice flexibilní a připravený na rozvoj i změny. Tabuli na fixy najdete nejspíš i ve své kanceláři – nechávejte ji prázdnou, vize firmy by měla být vidět.

Jak si správně přát?

Ať je každé přání na vision boardu vaší nejdokonalejší představou. Každý sen ať má ten nejkrásnější obrázek. Na každé cestě k vašemu cíli ať vás doprovází vaši nejmilejší lidé. Každý příběh ať je tím, který přesně vystihuje vaši osobnost. Ať je váš vision board krásný na pohled, bohatý na přání a plný motivace pro rok 2023.

Už je to uděláno, už je to hotovo… Nebo není?

Vaše nástěnka vizí už je hotová, kam teď s ní? Umístěte ji na místo, kde trávíte hodně času, abyste ji mohli vidět a připomínala vám smysl vašeho dne. Pokud se vaše sny nebo způsoby naplňování cílů změní, nebojte se změnit také svou nástěnku. I proto používáme připínáčky, abychom mohli kdykoliv naši vizi upravit nebo vylepšit.

Firemní vision board a vánoční večírek

Na závěr pro vás máme skvělý tip na společnou zábavu při vánočním večírku. Celý pracovní tým se může sejít, dát si dobré šampaňské a společně vystřihovat z časopisů obrázky a texty, které pro ně vystihují cíle firmy. Dozvíte se tak, jaký mají vaši zaměstnanci k firmě vztah, co by si přáli nebo co jim chybí.

Na magnetickou tabuli společně umístěte sny a cíle všech členů týmu a přidejte motivační citáty. Nezapomeňte na fixy na tabuli. Díky ručně psaným textům, obrázkům a šipkám bude vaše nástěnka vizí autentická a vtipná. Tušíte, že se směřování firmy bude měnit? To ničemu nevadí. Tabule na fixy a magnety vám dávají možnost neustálého vylepšování a růstu v průběhu roku 2023.

Gabriela Tomková

Product Manager

Ráda vaří a když jí zbyde čas vedle výchovy syna, ráda se proběhne nebo si vyjde na výlet do přírody.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články