Tutoriály a Rady

Služební auto pro cesty za klienty i soukromé účely

Jan Havlík
4 min. čtení
22. 2. 2023
Služební auto pro cesty za klienty i soukromé účely

Zvažujete pořízení prvního firemního auta nebo přímo vybudování vozového parku? A vrtá vám hlavou, jak to celé funguje a jestli se vám to vůbec vyplatí? Máme pro vás základní přehled, který vám zajistí klidnou a bezpečnou jízdu jak na silnicích, tak ve vodách české legislativy a daní.

Vyplatí se vám firemní auto?

Asi si říkáte: Fajn, pořídíme služební vůz, při nákupu ušetříme na daních, benzín si dáme do nákladů a cesty za klienty budou jednodušší. Spolu s novým přírůstkem do garáže vám ale také přibude pár povinností. K těm základním patří pořízení a evidence knihy jízd, neměli byste ale zapomenout ani na sjednání kvalitního pojištění. Auto „na firmu“ se všemi náklady se vyplatí jen určitým skupinám podnikatelů a právnickým osobám. V klidu svou situaci prodiskutujte s firemním ekonomem, ať neuděláte unáhlené rozhodnutí.

TIP: Jezdíte za klienty jen výjimečně? Hledejte efektivní řešení

V některých případech se vyplatí domluvit se se zaměstnanci, že pro příležitostné pracovní výjezdy budou používat své soukromé vozy s tím, že vy jim proplatíte cestovní náhrady.

Základní pravidla pro používání firemního vozu

V garáži už stojí váš nový zaměstnanec na čtyřech kolech? Gratulujeme! Nyní je třeba rozhodnout, kdo a za jakých podmínek bude se služebním autem jezdit. Pro jeho používání totiž existuje několik zákonem daných pravidel.

  1. Za volant služebního auta nemůže sednout kdokoli a kdykoli. V první řadě je nutné, aby měl zaměstnanec řidičský průkaz pro odpovídající typ vozidla. V některých případech je dokonce nutné speciální školení nebo profesní zkoušky.
  2. Pokud zaměstnanec používá služební auto jen pro pracovní účely a každý den nechává auto na podnikovém parkovišti, není třeba, aby měl se zaměstnavatelem uzavřenou speciální smlouvu. Stačí mít cestovní příkaz a po návratu vyplnit záznam o cestě do knihy jízd.
  3. Někdy dostává zaměstnanec k dispozici vůz permanentně. V takovém případě často může využívat firemní auto i pro soukromé účely. Pro soukromé cesty je ale nutné, aby si výdaje, jako jsou například pohonné hmoty, zaměstnanec platil sám. Zároveň se tento benefit považuje za tzv. nepeněžní příjem, který je třeba každý měsíc dodanit. Pracovní cesty zaměstnanec zaznamenává do knihy jízd. Tyto najeté kilometry poté může zaměstnavatel využít pro daňové účely.

Co mít ve služebním voze

Především je nutné, aby byl firemní vůz vybavený povinnou výbavou. Reflexní oděvy a lékárničku je nutno pravidelně kontrolovat a případně doplňovat. Kromě toho doporučujeme pořídit několik pomocníků, kteří usnadní a zefektivní cestování za prací. Co by nemělo ve služebním autě chybět?

Navigace nebo držák na telefon

Podívejte se, jestli je třeba do vozu dokoupit samostatnou navigaci, nebo ji má zabudovanou od výrobce. Pokud budete pořizovat navigaci zvlášť, dbejte na to, aby obrazovka dobře držela (na skle nebo ve ventilaci) a aby byly v ceně aktualizace map. Moderní navigace navíc můžete za pomocí Bluetooth propojit nejen s vozem, ale také s vaším chytrým telefonem, takže na obrazovce budete mít informace o všech příchozích hovorech nebo zprávách.

Nabíječka na telefon do auta

Každý vytížený zaměstnanec se občas ocitne v situaci, kdy po miliontém hovoru začne jeho telefonu docházet šťáva. Toto riziko minimalizují autonabíječky, díky nimž bude každá minuta v autě využitá pro nabití služebního telefonu. Někdy se jedná jen o kabel, který zapojíte do zapalování nebo USB portu. Skvělé jsou ale také držáky na telefony s bezdrátovým nabíjením, které umožňují pohodlnou obsluhu telefonu.

Kamera do auta

Moderní kamery pro záznam jízdy jsou skvělým pomocníkem při řešení případných nehod. Umí ale také například upozornit řidiče na radary, varovat ho v případě nebezpečí čelního střetu nebo při vybočení z jízdního pruhu.

Jan Havlík

Online Marketing Specialist

Honza za své dlouholeté působení ve společnosti nasbíral mnoho zkušeností nejen se sortimentem. Zajímají jej moderní technologie a ekonomie. Nejraději tráví čas ve vodě plaváním, volným potápěním, také jezdí na kole.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články