Tutoriály a Rady

Vyzkoušejte Montessori vzdělávání doma! DIY Montessori hračky a pomůcky ke stažení i domácí výroba

Jan Havlík
5 min. čtení
14. 1. 2023
Vyzkoušejte Montessori vzdělávání doma! DIY Montessori hračky a pomůcky ke stažení i domácí výroba

Dětský svět je plný kouzelných zákoutí, fantastických představ a rozmanitých her. Když se dítě cele pohrouží do hry, je fascinováno svou činností a dokáže se neuvěřitelně rychle učit novým věcem. V tomto rozvoji můžete svého miláčka podpořit a nabídnout mu možnost tvořit, objevovat nové výzvy a posilovat jeho proces sebeučení. Přinášíme vám několik tipů, jak na to podle Montessori přístupu, a také návody na výrobu jednoduchých her.

Co je to Montessori přístup?

Každé dítě má chuť si hrát a objevovat nové věci. Montessori pedagogika neboli Montessori vzdělávací přístup je založený právě na podporování dětské zvídavosti a zároveň respektování specifických vývojových období dítěte.

Mezi základní pilíře Montessori výchovy patří:

  • respekt vůči vývojovým potřebám dítěte,
  • jasná pravidla a přehledné zázemí,
  • dostatek času na hru a svobodné rozhodování,
  • podnětný prostor s širokou nabídkou her, pomůcek a činností,
  • vzájemný respekt a podporující vedení.

Proč používat Montessori pomůcky?

Právě pomůcky a hračky jsou nevyhnutelnou součástí Montessori vzdělávání. Jsou navrženy tak, aby byly jednoduše pochopitelné, nepůsobily rušivě při soustředěné dětské činnosti a podporovaly dětskou fantazii a kreativní myšlení. Hračky jsou většinou v základních barvách, z přírodních materiálů a svým tvarem i vzhledem napomáhají k vyřešení úkolu.

Proč zařadit Montessori hry do vaší domácnosti?

  • Podporují logické myšlení a prostorovou představivost.
  • Jsou vhodné pro děti od batolecího věku.
  • Pomáhají dětem orientovat se v čase a světě dospělých.
  • Mají jasně daná pravidla a postupy.
  • Jsou jednoduché na DIY výrobu u vás doma.

Montessori FAQ

Co je to Montessori metoda?

Montessori metoda je způsob vzdělávání, který se zaměřuje na individuální rozvoj dítěte. Důraz je kladen na samostatnost, sebeřízení a zážitkové učení. Ve školách a třídách, které používají tuto metodu, se používají speciální didaktické materiály.

Co je to Montessori výchova?

Montessori výchova znamená uplatňování Montessori metody v praxi. To zahrnuje vytvoření prostředí, kde děti mohou objevovat, učit se a rozvíjet své schopnosti samostatně. Každé dítě je podporováno v jeho vlastním tempu a podle jeho individuálních potřeb.

Co to jsou montessori hračky?

Montessori hračky jsou speciální učební materiály, které pomáhají dětem rozvíjet dovednosti a porozumění různým konceptům. Jsou často vyrobeny z přírodních materiálů a mají konkrétní vzdělávací cíle.

Jak probíhá výuka Montessori?

Ve výuce Montessori jsou děti umístěny do tříd různých věkových skupin. Učitelé fungují jako průvodci a nechávají děti volit si aktivity, pracovat s didaktickými materiály a rozvíjet svou samostatnost. Důležitá je také výuka respektu k sobě a k ostatním dětem.

Jaká je historie Montessori metody?

Montessori metoda byla vyvinuta italskou lékařkou a pedagožkou Dr. Marií Montessori koncem 19. století. První „Casa dei Bambini“ byla otevřena v Římě v roce 1907. Tato metoda se rychle rozšířila po celém světě a zdůrazňuje individuální rozvoj dětí, respekt k jejich potřebám a připravené učební prostředí. Dnes je Montessori metoda používána po celém světě ve školách různých úrovní.

DIY návody na hry volně ke stažení od OFFICEO

Připravili jsme pro vás několik tipů na Montessori aktivity, návody, jak vyrobit hračky doma, a také podklady a pracovní listy volně ke stažení. U každé hry najdete podrobně rozepsáno, jak postupovat při výrobě, jaké činnosti můžete s pomůckou vyzkoušet a pro jak staré děti jsou určeny.

Montessori duha

Tato aktivita je jednou z nejrozšířenějších činností, při kterých dítě rozvíjí vnímání barev, tvarů a posloupností. Je vhodná pro děti od tří let dle individuálních dovedností.

Budete potřebovat:

  • pracovní list HRANÍ S DUHOU
  • nůžky,
  • papíry a barevnou tiskárnu,
  • laminovačku,
  • barvy nebo pastelky,
  • a barevnou plastelínu.

TIP: Laminátor skvělý pomocník při výchově

Že vás ještě nenapadlo mít doma laminovačku? Budete překvapení, jak často vám může pomoci. Když máte doma školáka nebo předškoláka, můžete prodloužit životnost většině papírových pomůcek. Také můžete označit místa v bytě podle jejich účelu nebo vyrábět DIY papírové hry skoro zadarmo.

Dnes už můžete koupit laminovačku za přátelskou cenu a tím si život nejen usnadnit, ale udělat ho i barevnější!

V pracovním listu HRANÍ S DUHOU najdete následující aktivity:

1.Malování duhy podle předlohy

Na prvním listu podkladů je barevná duha a na druhém listu dvě duhy černobílé. Doporučujeme listy vytisknout, barevnou verzi zalaminovat a černobílou omalovánku nakopírovat. Dále už záleží pouze na vašem děťátku, zda pro vybarvení duhy zvolí pastelky, voskovky nebo vodové barvy.

2. Velká duha skládačka

Na třetím listu podkladů najdete velkou barevnou duhu. Vytiskněte ji, rozstříhejte po jednotlivých barvách a následně zalaminujte každou část duhy zvlášť. Takto vytvoříte jednoduchou barevnou skládačku duhy, kterou si zamiluje každý předškolák.

3. Velká duha modelování

Na třetím listu podkladů najdete načrtnutou duhu. Tento list doporučujeme vytisknout na papír velikosti A4 nebo A3 a kvalitně zalaminovat. Bude sloužit jako podložka při modelování. Podle barevné předlohy může vaše děťátko zkoušet vyrobit duhu z plastelíny.

4. Počítáme duhu

Na pátém a šestém listu na vás čekají podklady pro Montessori matematické hry obohacené o barevné znázornění duhy. Doporučujeme pátý list dokumentu zalaminovat v celku, čísla a tvary z šestého listu vystříhat a zalaminovat zvlášť. Takto získáte krásné duhové počítadlo nejen pro předškoláky.

Montessori matematika

V podkladech HRAJEME SI S ČÍSLY na vás čeká celá stupnice čísel od jedné až do desíti. Každé číslo má svou barvu a také daný počet barevných tvarů.

Budete potřebovat:

  • pracovní list HRAJEME SI S ČÍSLY
  • nůžky,
  • papíry a barevnou tiskárnu,
  • laminovačku,
  • krabičku nebo obálku na uložení nové pomůcky.

Návod:

Všechny listy vytiskněte na barevné tiskárně, vystříhejte všechna čísla i tvary, zalaminujte je a znovu vystřihněte. Hotovou pomůcku uložte do obálky, aby se žádný tvar nezatoulal.

S touto barevnou hrou se můžou učit počítat děti už od tří let. Není třeba do poznávacího procesu dítěte nijak zasahovat. Zkrátka hru vašemu šikulkovi nabídněte a nechte ho, aby sám přišel na to, jak postupovat. Možná si bude dlouho skládat náhodné skupiny a bude se zdát, že neplní úkol „správně”. Jednoho dne vás však překvapí, sám od sebe zvládne k číslům přiřadit tvary a možná je i spočítá.

Barevná a modelovací abeceda

Vzpomínáte si na přísné písanky a opisování jednoho písmene stále dokola? To už je minulostí. Prozkoumávat abecedu může být pro děti výzva, hra a zábava. Každé písmenko si mohou prohlédnout, osahat, vymalovat i vymodelovat. Vytvořte pro vašeho předškoláka jednoduché učební pomůcky a brzy se pod své obrázky podepíše bez pomoci.

Budete potřebovat:

  • pracovní list BAREVNÁ ABECEDA
  • pracovní list MODELOVACÍ ABECEDA
  • nůžky,
  • papíry a barevnou tiskárnu,
  • laminovačku,
  • barvy nebo pastelky,
  • barevnou plastelínu,
  • děrovačka,
  • provázek.

Kniha s barevnou abecedou

Nejprve vytiskněte celý pracovní list a navrhněte svému předškolákovi nový projekt: Vytvoříme společně knihu s barevnou abecedou! Dejte dítěti dostatek času a výtvarných potřeb a brzy vám přinese papíry s krásně barevnými písmeny. Do každého listu společně udělejte děrovačkou dírky a na závěr vaši novou knihu svažte provázkem.

Modelovací abeceda

Nyní už váš malý dobrodruh pozná písmena abecedy. Můžete mu nabídnout další výzvu, aby si mohl každé písmenko pořádně osahat a prohlédnout. Vytiskněte si pracovní list MODELOVACÍ ABECEDA a všechna písmena kvalitně zalaminujte. Jednotlivé listy budou sloužit jako podložka při modelování. Na ní může vaše dítě vytvořit z modelíny písmenko, které ho zrovna zajímá.

Montessori stolování

Na závěr se zastavíme u skvělých nápadů, které tento vzdělávací systém přináší do vašeho domova nebo do školky. Můžete najít mnoho tipů, jak zařídit interiér, aby byl pro dítě přehledný a aby pro něj bylo snadné například uklízet hračky. Nejvíce se v tomto případě osvědčily obrázky věcí, které v daném šuplíku mají své místo, a to nalepené přímo na nábytku. Výbornou vychytávkou je také pomocníček při stolování, který vidíte výše na obrázku. Jeho výroba je snadná a můžete se do ní pustit společně s dětmi.

Budete potřebovat:

  • tvrdý papír velikosti A3,
  • tlustý černý fix,
  • barvy a další výtvarné potřeby,
  • laminátor,
  • oblíbené nádobí vašich dětí.

Návod:

Na velký papír rozestavte talíř, lžičku, hrnek, příbor a všechno ostatní, co běžně vaše dítě používá u jídla. Domluvte se společně, jak mu nejvíc vyhovuje rozložení věcí. Poté nádobí obkreslete černou fixou. Nyní už nechte volnost malému tvořiteli, aby si barevně upravil svou budoucí jídelní podložku. Na závěr papír pořádně zalaminujte a můžete dítě zavolat k obědu. Dobrou chuť!

Jan Havlík

Online Marketing Specialist

Honza za své dlouholeté působení ve společnosti nasbíral mnoho zkušeností nejen se sortimentem. Zajímají jej moderní technologie a ekonomie. Nejraději tráví čas ve vodě plaváním, volným potápěním, také jezdí na kole.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články