Novinky a Trendy

Trendy moderních kanceláří přináší spokojenost i výkon

Luboš Dostál
7 min. čtení
21. 8. 2021
Trendy moderních kanceláří přináší spokojenost i výkon

Na módní trendy jsme si v některých oblastech našeho života už zvykli. Ženy a dívky sledují líčení a módu, muži auta a mobily a pozadu nezůstávají ani naše děti. Ty zase zajímají především nejnovější hračky a počítačové hry. Moderní trendy jsou patrné i v prostředí, ve kterém žijeme. Kdo z nás se v covidovém lockdownu nepustil do alespoň malého vylepšení bydlení? Zajímavostí je, že ani firmy v tomto ohledu nezahálely a využily „nucenou“ přestávku na modernizaci a vylepšení prostředí pro své zaměstnance.

Zatímco kanceláře našich rodičů byly převážně oddělené (dveřmi či přepážkou), vládla jim korková nástěnka a dominoval fax, naše současné pracovní prostředí s sebou nese potřebu zlepšení komunikace a sdílení. Open space (otevřená kancelář), kde sedí celý tým pohromadě, se nabízí jako dobré řešení moderní kanceláře. Otevřený prostor vede k lepší informovanosti lidí v týmu, zaměstnanci tak snadněji sdílí myšlenky, nápady i informace. Negativní stránkou je nedostatek soukromí a klidu potřebného pro soustředění na práci. I toto se v posledních letech mění a v rámci open space designu moderních kanceláří vznikají odpočinkové místnosti a diskrétní zóny, které právě potřeby klidu na soustředěnou práci či telefonát v soukromí řeší.

Home office

Pandemická situace v posledních letech přispěla k nástupu nového trendu, kterým se stala často minimalistická domácí kancelář potřebná pro home office (práci z domova). Přenesli jsme si domů techniku i pracovní úkoly. Naučili jsme se vést efektivní on-line porady a zvládat všechny nároky práce i domácnosti. Někdy to sice bylo z koupelny nebo v obležení dalších členů rodiny, ale taková prostě byla situace. Podstatné bylo vyřídit vše důležité a přežít ve zdraví.

Moderni kancelar
Petierunt uti sibi concilium totius Galliae in diem certam indicere.

Evoluce kanceláře

Během této kancelářské evoluce na všech frontách (firemní i domácí) neustále krystalizují potřeby zaměstnance i požadavky zaměstnavatele. Zaměstnavatelé zjistili, že fyzické i duševní zdraví zaměstnanců je podstatou udržitelného a úspěšného fungování firmy. Dobrý pocit na obou stranách tak může být skvělou motivací pro trendy a moderní změnu. Začít se dá kdekoliv.

Nechte si navrhnout kancelář

Rádi byste získali představu o možnostech moderního designu své kanceláře před tím, než se pustíte do jejího zařizování? Trojrozměrný barevný návrh kanceláře vám dá přesnou představu, jak bude vaše kancelář po vybavení kancelářským nábytkem vypadat dříve, než jej koupíte.

navrh kancelare

Design v kanceláři?

Nejste si jistí, co vlastně znamená moderní design kanceláře? Názory se různí. Z pohledu tzv. svobodných firem je moderní kancelář nezřídka podobná hřišti či dětskému koutku. Najdete zde houpací sítě (hamaky), stolní fotbálek, křiklavé tapety a barvy na stěnách, umělecké artefakty a v kuchyňce každé ráno čerstvé ovoce, připravené smoothie a zásobu kvalitní kávy zdarma.

Nemusíte chodit do extrému

Mnohdy postačí začít výměnou původního kancelářského nábytku za nový, pokrokový a funkční. Například moderní kancelářská židle bude nejen dobře vypadat, ale poskytne vašemu zaměstnanci správnou ergonomickou oporu, potřebnou pro ochranu zdraví i zlepšení pracovního výkonu.

Win – win řešení

Většina korporátních společností také pochopila, že se jim péče o zaměstnance vyplatí. Firmy se tak soustředí na to, co jejich pracovníky opravdu zajímá a co potřebují. Vznikají firemní mateřské školky pro zaměstnané maminky, meditační budky nebo tzv. „silent rooms“ a fitness i jógové zasedací místnosti pro zdravý pohyb zaměstnanců v mimopracovní době. Maminky, které ví, že je o děti postaráno, klidní manažeři a zdraví zaměstnanci tvoří úspěšnou a spokojenou společnost.

Luboš Dostál

Luboš Dostál

Product Specialist - Furniture

Luboš je expert v oblasti nábytku do kanceláře. Ergonomii pracovního místa si oblíbil natolik, že je dnes jeho koníčkem. Volný čas věnuje rodině nebo aktivnímu odpočinku. Baví ho fotbal, tenis a kolo.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články