Novinky a Trendy

Máme doma prvňáčka! Jak vybavit studentský pokoj?

Luboš Dostál
4 min. čtení
1. 8. 2022
Máme doma prvňáčka! Jak vybavit studentský pokoj?

V životě vašeho dítka dojde mnohokrát ke změnám, které ovlivní život celé rodiny. Hned jedním z těch opravdu velkých milníků je nástup do školy. Lámete si hlavu nad tím, jak vytvořit zábavné a inspirativní prostředí, ve kterém půjde vašemu studentovi učení prakticky samo? V našem článku se to dozvíte. Navíc přidáme tipy na nezbytnosti, bez kterých se váš novopečený školák rozhodně neobejde.

Soustředěné dítě je nejlepší student

Začněte tím, že si v klidu rozmyslíte, jak bude žákovský pokoj vaší ratolesti nově vypadat. Hojně se pracuje se zónami, které by se měly v každém studentském pokoji nacházet. Nelekejte se, zóny jsou jen tři – zóna spaní, hraní a učení. Zóny na sebe mohou v ploše navazovat, ale měli byste se pokusit tyto prostory v rámci pokojíčku udržovat oddělené. Dítě si tak při každé činnosti snáze uvědomuje, kde právě je, a tím se jeho soustředěnost koncentruje na přítomný okamžik. Problémem malých bytů může být oddělení těchto ploch. Řešení nemusí být nikterak nákladné, a přesto vkusné i funkční. Zóny můžete oddělit paravánem, závěsem nebo alespoň opticky – třeba vhodnou tapetou. V malých pokojích lze dispozice upravovat také vhodně zvoleným nábytkem. Například zvýšená dětská postel mnohdy umožní umístit do prostoru pod ni psací stůl, se židlí, lampou i s knihovnou.

Pěstujte kreativitu

Vhodně zvolené doplňky, jako jsou tabule nebo nástěnka, dodají dětskému pokojíčku ten správný punc osobnosti. Navíc tak dítěti ponecháte konkrétní plochu na vyjádření vlastních názorů, myšlenek a pocitů. Skvělým komunikačním prostředkem a tréninkovým místem pro písmenka je třeba menší magnetická tabule. Umístit ji můžete díky menší velikosti kamkoliv, skvěle vypadá i na dveřích.

Co nesmí chybět?

Pro začátek velkorysá pracovní plocha. Solidní stůl pro vypracování domácích úloh, kreslení a tvoření je zkrátka nutnost. Ke stolu patří pořádná židle. Správně tušíte, že si vaše děti budou s úderem prvního zvonění po několik let ničit svá záda ve školních lavicích. Proto doma potřebují kvalitní ergonomické sezení. Vhodnou variantou řešení pro rodiče, kteří nemají na rozhazování a přistupují k výbavě ekonomicky, je tzv. „rostoucí nábytek“. Jak už název napovídá, jedná se o nábytek, který maximálně reflektuje vývoj vašeho potomka a „roste“ spolu s ním. Stačí jej v průběhu let jen vhodně přizpůsobit a jde se dál. Sami brzy zjistíte, jak moc důležitý bude pro další vývoj dětského těla zdravý základ. Navykat dítě od první třídy na kvalitní sezení se správně seřízenou ergonomií položí základ prevenci zdravotních problémů v pozdějším věku. Samozřejmostí pro zdravá záda je také vhodná aktovka či školní batoh s ergonomicky tvarovanou zadní částí a nastavitelnými popruhy. Váha by neměla překročit doporučených 1,2 kg.

Mámo, táto, nepřetěžujte mě!

Mějte na paměti váhu všech věcí, které svému prvňákovi do batohu pořizujete. Třípatrový penál sice vypadá na lavici frajersky, ale opravdu není nutný. Bohatě postačí obyčejný, který je navíc 3x lehčí. Zbytečné zátěže se zbavíte i dobrým nápadem. Například do lahve na pití stačí kapka šťávy, dítě si vodu napustí ve škole. Večer pak věnujte pět minut společné kontrole potomkovy aktovky. Možná bude trochu remcat, ale naučí se nechávat si v aktovce jen to, co opravdu potřebuje.

Co se v mládí naučíš… dostane ten správný směr!

V první třídě se mimo základů psaní a čtení děti učí odjakživa také zodpovědnosti. Mít vlastní úkoly a udržovat si čisté prostředí v pokojíčku, nést za něj odpovědnost, to všechno připraví děti do života. Nejlépe však svoje dítě připravíte tím, že se o něj budete zajímat. Víte, čím chce být, až vyroste? Tato zdánlivě neškodná otázka skrývá v odpovědi dost možná celý jeden lidský osud. Rodiče dnešních prvňáčků kdysi toužili stát se kosmonautem, učitelkou nebo popelářem. Jenže dnešní dítě touží být spíš progamer počítačových her, influencerka nebo youtuber. A proto bude jejich pokoj vypadat úplně jinak, než jak si pamatujete ze svého dětství ten svůj. Klučičí pokoje tak podlehnou Minecraftu a dívčími pokojíčky se budou prohánět jednorožci a barevné holky z Lollipopz. Když zohledníte tyto detaily, vtisknete pokojíčku unikátní vzhled, a navíc v očích svého malého studenta uvidíte radost.

Kdo si hraje nezlobí

Děti bude učení bavit, když úplně nepotlačíte hravé prvky detailů školních pomůcek. Když doladíte drobnosti ve studentském pokoji funkčními pomůckami, které si však uchovávají prvky hravosti, nemusí se stát učení mučením. Při výběru všech potřeb pro prvňáčka dejte přednost kvalitě před kvantitou. A nebojte se zapojit malého pomocníka. Se studijním koutkem se rychle sžije, pokud mu umožníte vybrat si některé z věcí. Pokud bude moci sám rozhodnout o vybavení, uvidíte, že si nové místo oblíbí o to více.

Luboš Dostál

Luboš Dostál

Product Specialist - Furniture

Luboš je expert v oblasti nábytku do kanceláře. Ergonomii pracovního místa si oblíbil natolik, že je dnes jeho koníčkem. Volný čas věnuje rodině nebo aktivnímu odpočinku. Baví ho fotbal, tenis a kolo.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články