Novinky a Trendy

Krasopis dodá osobitost vašemu tvoření doma i v práci

Rudolf Pelán
6 min. čtení
4. 1. 2022
Krasopis dodá osobitost vašemu tvoření doma i v práci

Od první třídy učitelé děti trénují, aby se svýma malýma ručkama naučily na papíře vykouzlit ty správné tvary v podobě písmen. A kdo se to za pár let nenaučí, ten si koleduje o poznámku. Časem na vašem písmu už přestane tolik záležet, i tak se ale spousta lidí v dospělosti vrací k písankám a pracují na svém psaní. Proč? Protože moderní krasopis nemá s nudnými školními hodinami nic společného a dá se využít mnoha způsoby!


Proč se naučit krásně psát?

Stejně jako jiné kreativní činnosti se i krasopis zařadil mezi oblíbené volnočasové aktivity, u kterých můžete popustit uzdu své fantazii a umělecky se vyřádit. Vyžaduje navíc plné soustředění, díky čemuž pomáhá zapomenout na starosti každodenního života a představuje formu relaxování.

Krasopsaní navíc můžete využít i ve své práci a troufám si říct, že nezáleží na tom, v jakém oboru pracujete. Ručně nadepsané obálky, cedule, jmenovky, vzkazy, dárky nebo etikety za vás vyjádří, jak moc vám na vašich obchodních partnerech nebo zákaznících záleží. Mohou být tím pomyslným plusovým bodem, který vás odliší od konkurence, dodá osobní nádech a pomůže vybudovat pozitivní vztah ke značce.

Kaligrafické znalosti samozřejmě budete moct využít i doma. Nejčastěji krasopis využijete při tvoření s papírem. Můžete si vyrobit vlastní vánoční pohlednice, svatební oznámení či narozeninové přání. Elegantní písmo se ale bude efektně vyjímat také na ručně popsaných kořenkách nebo v rodinném kalendáři.

Trend pomalosti a kvality

V osobním i pracovním životě se hlásá, jak je důležité zpomalit, upřednostnit kvalitu před kvantitou. A právě moderní krasopis vám skvěle umožní tento trend následovat. Ručně nadepsané výrobky a osobní vzkazy na kvalitním papíru toho řeknou více než tisíc slov (a více než Raffaello :)). Prozkoumejte on-line papírnictví a pusťte se i vy do kreativního tvoření.

Úvod do krasopisu

Pojďme od teorie k praxi. Slovo „krasopis“ odkazuje na to, že je třeba při této disciplíně krásně psát. Zde ale jakákoli pravidla končí. Při krasopsaní není nutné psát na linku, můžete podle potřeby sázet písmena nad linku nebo pod ni, je možné psát horizontálně i vertikálně, psát do kruhu nebo do různých geometrických tvarů. Kolem samotných písmen můžete umístit různé dekorace, které mohou navazovat na samotná písmena nebo jen volně plout kolem nich. V jedné větě nebo textu můžete zkombinovat i několik druhů písmen, psát různými barvami nebo zkoušet různé kaligrafické techniky.


Nepsaná pravidla moderního krasopisu

Pokud začínáte s krasopisem, doporučujeme si pořídit písanku, která vám umožní natrénovat jednotlivé tahy zvoleného písma. Postupně vás provedou psaním jednoduchých tvarů, písmen a poté i celých vět.
Důležitá je také volba psací pomůcky. Pro začátečníky doporučujeme začít s kvalitními rollery, linery, různými popisovači nebo štětcovými fixy (tzv. brush peny). V nabídce najdete různé barvy i tloušťky hrotu, které určí výsledný vzhled písma. Klidně si pořiďte více druhů a vyzkoušejte si, co vám bude nejlépe sedět. Pokročilejší psavci mohou vyzkoušet také klasická inkoustová pera či vodní štětce. Nezapomeňte psát na kvalitní hladký papír, ideálně vyšší gramáže. Drsnější nebo příliš tenké papíry by mohly vaše těžce natrénované písmo rozpíjet.

Psaní a s ním spojená jemná motorika bude vyžadovat trochu cviku, proto nepodceňte začátky. Zaprvé je důležitý správný úchop: při psaní mějte volné zápěstí, psací pomůcku držet spíš výše a přikládejte ji vodorovně k pomyslné lince, na kterou budete psát. Pokud pracujete se štětcovými fixy nebo některým druhem štětce, budete si muset natrénovat práci s přítlakem: když se pohybujete fixem směrem nahoru, tlačíte méně, když se pohybujete směrem dolů, tlačíte více. Díky zkosenému hrotu fixu budou tahy nahoru tenčí, zatímco tahy směrem dolů silnější.

moderni krasopis 1

Jakmile si vyberete písmo a psací pomůcku, budete potřebovat především jednu věc: trpělivost. Nenechte se odradit prvními nesmělými pokusy a trénujte, dokud nebudete s výsledkem spokojeni. Jakmile budete mít pevné základy, budete se moct pustit do kreativního hraní s písmeny a vytvořit své první kaligrafické dílo.

Rudolf Pelán

Rudolf Pelán

Vendor & Product manager

Silnými stránkami v oboru může být vzhledem k předchozím zkušenostem komplexní vhled do procesů produktového a nákupního oddělení, znalost sortimentu a odpovědný a aktivní přístup pro práci. Potěšení mi samozřejmě přináší dobře odvedená práce. Mezi mé zájmy patří hlavně pohyb v přírodě, výlety a jízda na kole, kde čerpám potřebnou energii.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články