Tutoriály a Rady

Jaro na zahradě: Jak rozzářit svoje firemní sídlo?

Gabriela Tomková
4 min. čtení
22. 2. 2023
Jaro na zahradě: Jak rozzářit svoje firemní sídlo?

Trávník hodný golfového turnaje, vzrostlá zeleň a kvetoucí keře, elegantní stromy poskytující příjemný stín a hustý živý plot pro trochu soukromí. Takto si představujeme reprezentativní zahradu, která obklopuje sídlo firmy. Březen a duben jsou měsíce, kdy se zahrady probouzejí ze zimního spánku, a je třeba se věnovat úklidu, ořezu i hnojení. Náš článek vás provede jarními pracemi krok po kroku a přinese vám několik praktických tipů, které posunou vaši firemní zahradu o kousek výš.

Firemní zahrada: nutné zlo nebo skvělá příležitost?

Asi se shodneme na tom, že zahrada bývá lehce opomíjenou součástí firemních sídel. Hezky provedená a opečovávaná zahrada ale může přinést hned několik benefitů. Udržovaná zeleň vytváří skvělý dojem na klienty a obchodní partnery, kteří přijíždí do vašich kanceláří na schůzky. Dává jim vědět, že vám záleží na detailech.
Zahrada může také sloužit jako benefit pro zaměstnance a vytvářet lepší pracovní prostředí. Pokryjte zahradu wifi, umístěte na ni pár stolků a dejte ji k dispozici zaměstnancům, aby na ní mohli obědvat, pracovat nebo vyřizovat telefonáty.

Péče o zahradu

Příroda potřebuje pravidelně krotit, proto budete stát před otázkou, kdo bude o firemní zeleň pečovat. Je třeba zvážit především tyto otázky:

  • Jak je zahrada velká a kolik potřebuje péče?
  • Máte nějakého zaměstnance, který má na tyto aktivity kapacitu? Nevyplatí se vám spíš smlouva s externí firmou?
  • Jaké přístroje a nářadí bude třeba dokoupit?

Abyste mohli udělat správné rozhodnutí a zároveň práce na zahradě dobře naplánovat, přinášíme vám přehled aktivit, do kterých se vyplatí investovat čas vašeho firemního zahradníka.

Co na zahradě dělat na jaře?

Generální úklid
Nejdřív je třeba vyhnat zbytky podzimu a zimy ze všech koutů zahrady: zamést zbytky suchého listí, odstranit nánosy bahna či popadané větve a poklidit zahradu tak, aby byla připravená na další péči. Všechny chodníky je vhodné omýt vysokotlakým čističem, po zimě na nich často zůstává špína z roztátého sněhu.

Péče o trávník na jaře: vertikutace a hnojení
Tráva je prvek, který najdeme snad na všech zahradách. Po rozmrznutí sněhového nánosu je nutné ji nejprve posíct – první sečení by mělo být na cca 4 cm, druhé může jít na cca 2 cm. Kam nedosáhne velká sekačka na trávu, tam pomůže sekačka strunová.
V tuto chvíli je trávu možné začít pročišťovat. Do hry přichází jarní vertikutace trávníku! Vertikutátor prořeže ostrými čepelemi zem pod trávou, pročeše ji a odstraní tak nánosy listí, odumřelé suché trávy i mechu. Na provzdušněný trávník se rozhazuje jako hnojivo prosátý kompost s pískem, na prázdná místa se mohou dosít semínka.

Ořez okrasných keřů
Na jaře se prořezává většina okrasných keřů, způsob ořezu ale záleží na konkrétním typu rostliny. Stálezeleným keřům se například zkracují loňské výhony na 2 pupeny, popínavé keře se zkracují výrazněji. Na menší porost postačí zahradní nůžky, na hustější keře je třeba křovinořez. U této práce víc než u jiné oceníte kvalitní zahradnické rukavice.

Jarní prořezávka stromů
Pokud vaši zahradu zdobí i stromy, pak budete ve své výbavě potřebovat pilku na ořez větví. Na jaře se prořezávají především jádroviny (např. jabloně a hrušně), třešně i višně. U nově vysazených stromů se zaštipují pupeny. U všech stromů je třeba odstranit staré a suché větve.

TIP: Komu se nelení, tomu se zelení

Založte si blok, který bude věnován jen a jen péči o vaši zahradu. Při výsadbě si do něj poznačíte názvy a umístění všech rostlin na zahradě. K nim si dopíšete, jakou péči a v jakém období rostliny vyžadují. Každý rok si pak můžete do bloku dopsat záznam o provedené práci, díky čemuž bude péče o zeleň v budoucnu snazší a přehlednější.

Výsadba živého plotu a jiných keřů
Asi se shodneme, že zelená stěna z živých keřů působí mnohem útulněji než betonová zeď. Živý plot přitom nepotřebuje mnoho péče. Na jaře je správná chvíle na jeho výsadbu, především proto, že se lépe udržují kořeny ve vlhku, aby zakořenily. V zahradnictvích je možné nakoupit keře různého vzrůstu, které jsou předpěstované v kontejnerech. Stačí si zvolit, zda chcete plot jednodruhový (např. z tújí) nebo vedle sebe vysadíte mix různých keřů.

Detaily, na kterých záleží
Drobnosti jsou tím, co často rozhoduje o úspěchu, ať už mluvíme o byznysu nebo vaší firemní zahradě. Do záhonů a okrasných zahrad je dobré po zimě dosypat mulč. Mulčovací kůru často rozfouká vítr, kamínky mají tendenci se časem usazovat a klesat níže. Dbejte na to, aby po ukončení prací bylo všechno nářadí očištěné a uložené na suchém skrytém místě. Chodníky by měly být čisté, zametené a připravené uvítat všechny návštěvníky.

Bezpečí práce na prvním i posledním místě
Při péči o zahradu se často setkáte i s nebezpečnou prací. Kácení a ořez stromů, sekání vysoké trávy a jiný boj s plevely, může vyžadovat kvalitní bezpečnostní výbavu. Nepodceňte ji a mějte vždy připravené ochranné pomůcky.

Gabriela Tomková

Product Manager

Ráda vaří a když jí zbyde čas vedle výchovy syna, ráda se proběhne nebo si vyjde na výlet do přírody.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články