Tutoriály a Rady

Jak vyrobit masku na karneval, nebo rychlý kostým na halloween?

Kristýna Jandová
5 min. čtení
10. 3. 2022
Jak vyrobit masku na karneval, nebo rychlý kostým na halloween?

Možná jste to také zažili. Je čtvrtek večer a doma vládne pohoda. Vaše dítě se vám pověsí na nohu a jakoby nic praví: „Mamí, a v čem půjdu zítra na ten halloween?“ V tu ránu vás polije horko i studený pot a uvědomíte si, že jste v návalu jiných důležitých informací tu o školní halloweenské oslavě jaksi „zazdili“. Co teď? Nezoufejte! Přečtěte si náš článek a najděte několik nápadů na jednoduché a rychlé masky.

Kostým ducha

Jak vyrobit kostým ducha z prostěradla:

Budete potřebovat:

  • Bílé prostěradlo
  • Nůžky
  • Černý permanentní fix nebo fix na textil

Návod na kostým ducha

  1. Položte bílé prostěradlo na rovnou plochu.
  2. Ve středu prostěradla vystřihněte otvory pro oči.
  3. Černým permanentním fixem, nebo fixami na textil obtáhněte díry na oči a nakreslete úsměv a noc.
  4. Vyzkoušejte, zda maska dobře sedí a otvory pro oči jsou na správném místě.
  5. Doplňte strašidelnými detaily. Nakreslete pavučinu a přilepte pavouka, nebo použijte bílý make-up kolem očí.
  6. Na závěr můžete přidat čarodějnický klobouk, černé sluneční brýle, nebo lucernu do ruky. A je hotovo!

Kostým zombie

Jak vyrobit kostým zombie nebo mumie

Budete potřebovat:

  • staré obvazy nebo bílé látky
  • bíle oblečení
  • barvy na obličej
  • zavírací špendlíky, nebo fixační náplast

Návod na kostým zombie

  1. Oblečte se do bílého přiléhavého oděvu.
  2. Postupně obmotejte celé tělo starými obvazy, nebo kusy natrhaných látek a prostěradel.
  3. Spojujte zavíracími špendlíky, nebo náplastmi.
  4. Obličej pomalujte bílou nebo zelenou barvou. Můžete si pohrát s jizvami a černými rty.

Kostým berušky

Jak vyrobit kostým berušky

Budete potřebovat:

  • Červené tričko (skvělý je také červený deštník)
  • Černý permanentní fix na textil
  • Černé legíny
  • 2x A4 papírové čtvrtky
  • Nůžey
  • Vodovky
  • Sešívačka
  • Stuhy nebo silnější šňůrky
Dívka v červeném oblečení s deštníkem ve tvaru berušky na štěrkové cestě v parku
maska beruška

Návod na rychlý kostým berušky:

Berušku si možná z dětství pamatují mnohá děvčata. Šikovnější maminky šily krovky z látky a zručnější tatínkové dokonce vyráběli tykadélka z drátků. Každopádně na takové hraní vy nemáte čas. Nouzovou variantou je pokreslení zadního dílu červeného trička černým fixem. Doporučujeme však vložit dovnitř trička staré noviny, aby se vám permanentní fix nepropsal i na přední díl oblečení. Nakreslit krovky a vymalovat černé tečky slunéčka sedmitečného zvládnou všichni (včetně tatínků).

Pokud nechcete obětovat oblíbené tričko, vypůjčte si od potomka vodovky a natřete dvě čtvrtky červenou barvou. Po zaschnutí vystřihněte tvar krovek a domalujte černé tečky. Takto připravené krovky pomocí sešívačky připevněte na stuhu. A hurá – beruška je na světě. Podívejte se třeba i po veselých ponožkách s motivem berušky, s puntíky nebo dle barvy kostýmu.

Maska zajíce

Co budete potřebovat na výrobu masky:

  • Papírová čtvrtka A4
  • Pastelky nebo vodovky
  • Čelenka nebo stuha
  • Papírové kapesníčky a spínací špendlík
  • Hnědé nebo bílé oblečení
Kostým zajíčka využijete také na Velikonoce.

Se všemi kostýmy mohou pomoci děti a zajíček není výjimkou. Zaječí ouška mají podlouhlý tvar, uvnitř jsou pěkně růžová, okraj a zadní strana jsou hnědé. Dětem můžete naznačit na čtvrtku tvar zvířecích slechů a nechat je, ať si uši sami vymalují. Při vystřižení si nezapomeňte v dolní části uší ponechat asi centimetr na ohyb, za který ouška připevníte na čelenku.

Papírové kapesníky jsou určené na improvizovaný ocásek. Kapesník rozstřihejte na čtyři stejné čtverce. Položte je na sebe a najděte střed. Do středu zapíchněte spínací špendlík. Kapesníky bývají 2 nebo 3vrstvé a to se nám teď bude hodit. Opatrně rozdělte sepnuté kapesníky na jednotlivé vrstvy. Zaječí chvost tím krásně zhoustne. Případné ostré vyčuhující rohy ostříhejte opatrně nůžkami. Ocásek pak dítěti připevněte na punčocháče do správných míst. 🙂

Kostým robota

Co budete potřebovat na základní kostým:

  • Kartonové krabice (menší a větší)
  • Nůžky nebo odlamovací nůž
  • Fixy
  • Papírové čtvrtky
  • Široká lepicí páska
  • Alobal (není nezbytný)
Dvě děti oblečené v kostýmu robotů
Jak-vyrobit-detskou-masku-do-30-minut

Na masce robota je nejdůležitější dobře provedená hlava. Na menší krabici proto doporučujeme předkreslit si tužkou otvory pro oči a ústa. Než se pustíte do stříhání, nejprve krabici zkuste vašemu robátku nasadit. Pokud se dá předpokládat, že budou otvory zhruba sedět, pusťte se (už bez dětské asistence) do práce s nůžkami. Robota můžete různě pomalovat, případně potáhnout krabici alobalem pro vytvoření kovového efektu. Do větší krabice, která představuje tělo robota, vystřihněte otvor pro hlavu a ruce. Na robotím břiše se dá pomocí nůžek a čtvrtek vytvořit mnoho různých budíků, ukazatelů a grafů. Zručnější rodiče se mohou realizovat v páčkách, tlačítkách a podobných přízdobách.

Kostým rakeťáka vyžaduje trochu větší zručnost a také dvě pořádné krabice. Jednu menší čtvercovou, ta bude představovat špičku rakety a druhou krabici, ideálně větší hranol, kam se schová tělo vašeho vesmírného nadšence. Jak na to? Menší krabici rozložte a předkreslete si na ni alespoň přibližně naši předlohu:

Návod na vystřižení špičky rakety z rozložené krabice

Následně tvar vystřihněte a za pomoci lepicí pásky nebo lepidla složte tvar pomyslné pyramidy. Dostanete tak špičku rakety. Z větší krabice, představující trup vesmírné lodi, odstraňte jednu menší plochu. Tudy si raketu vaše dítě oblékne, až bude kostým hotový. Poté přiložte špičku rakety na protilehlou stranu otvoru pro nohy a obkreslete si základnu pyramidy. Tuto plochu vyřízněte. Dostanete tak otvor pro hlavu vašeho rakeťáka. Pomocí široké lepicí pásky spojte hlavici s trupem dohromady. Zbývá vystřihnout dýchací otvor pro hlavu (můžete nebo nemusíte přidat otvory pro ruce) a následně raketu kosmicky vyzdobit.

Chybí vám krabice? Nezoufejte!

Pokud nemáte doma materiál na výše uvedené karnevalové masky, můžeme doporučit masku nazvanou: PACIENT. Postačí vám vybavení vaší lékárničky. Potomka jednoduše oblepíte co největším množstvím náplastí, které doma najdete. Pro lepší efekt můžete přidat také obvazový materiál (fáče či obinadla). Jen prosíme o zvýšenou opatrnost při odmaskování – především u strhávání všech náplastí.


Kristýna Jandová

Kristýna Jandová

Externí pracovník pro OFFICEO

Tvořivá a kreativní práce, smysl pro detail a hra se slovy, to je Kristýna. Ve chvilkách volna se ráda toulá přírodou, maluje nebo se učí hrát na kalimbu. Pro Officeo Kristýna zpracovává zajímavá témata do textové podoby.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články