Tutoriály a Rady

Jak vybrat fixy a příslušenství, které prodlouží životnost vaší tabule

Gabriela Tomková
5 min. čtení
1. 8. 2024
Jak vybrat fixy a příslušenství, které prodlouží životnost vaší tabule

Napsat, smazat, znovu napsat, podtrhnout, smazat… Povrch tabule dostává v mnoha kancelářích, zasedačkách a školách pořádně zabrat. Aby vám tabule dlouho vydržela a zároveň mohla sloužit na maximum, je třeba dodržovat dvě hlavní zásady: používat správný typ fixů a pravidelně o tabuli pečovat. Jak tyto dva body proměnit v realitu dříve, než se objeví na vaší tabuli první nesmazatelná šmouha?

Výběr správných fixů pro vaši tabuli

Jaké typy fixů najdete v regálech

Když zabrousíte do regálu (online nebo kamenného) papírnictví, kde se prodávají popisovače na tabule, zjistíte, že existuje hned několik druhů. Mezi jejich vlastnostmi a použitím jsou menší rozdíly, které je dobré znát před tím, než jimi poprvé popíšete čistě bílou plochu vaší nové tabule. S těmito pojmy se při výběru popisovačů setkáte nejčastěji:

  • Fixy pro suché mazání: Patří mezi nejčastěji používané fixy, snadno se totiž mažou a jsou k povrchu tabule nejšetrnější. Po napsání písmo rychle zasychá a je možné ho beze stopy z tabule setřít. V této kategorii najdeme fixy na různé bázi (např. křída, inkoust), všechny ale vynikají snadným a bezproblémovým stíráním.
  • Permanentní fixy: Jsou vhodné pro dlouhodobé značení, ne pro krátkodobé psaní poznámek na tabuli. Jejich odstranění je složitější, potřebujete k tomu speciální roztok a z některých povrchů tabulí se vám nepodaří písmo smazat bez následků.
  • Vodou ředitelné fixy: Do této kategorie spadají různé druhy speciálních fixů, které mohou být na křídové, akrylové nebo například voskové bázi. Mívají výbornou krycí schopnost, snadno se s nimi píše na různé povrchy a po zaschnutí mohou být odolné otěru i vodě.
  • Inkoustové fixy: Tekutý barevný inkoust patří nejen do klasických per, ale také do popisovačů, kterými můžete pohodlně psát na bílé tabule. Rychle zasychají, poté je možné je za pomoci houbičky snadno utřít. Jejich výhodou je, že inkoust můžete v případě potřeby dolít a prodloužit tak jejich životnost.
  • Suché popisovače: Vypadají jako pastelky, jsou vyrobené ze dřeva, ale jsou určené i pro hladké povrchy tabulí. Jejich největší výhodou je, že nevysychají, nepotřebují žádné víčko a jsou vždy připraveny k použití. Je možné je stírat za sucha i za mokra a skvěle se hodí pro kreativní práci třeba ve školách.

Jaké fixy na jaký povrch

Jak už jste zjistili v našem článku o výběru tabulí na fixy, tabule mohou mít různé povrchy. Můžete použít jakoukoli fixu na jakoukoli tabuli?

  • Skleněné tabule: Pro běžné prezentace, školení či výuku používejte fixy pro suché mazání. Nápisy budou dobře viditelné a bez problému je smažete. Pokud ale chcete tabuli použít například pro navigaci v prostoru nebo jako ceduli s nabídkou (a neplánujete ji příliš často přepisovat), sáhněte po vodou ředitelných fixách. Skleněné tabule ale zvládnou i permanentní fixy.
  • Melaminové a lakované tabule: I pro tyto tabule budou nejlepší volbou fixy pro suché mazání. Zde si ale lépe než u jiných zkontrolujte, že poznámky napsané zvolenými fixami nezanechávají stopy. Doporučujeme si do rohu tabule napsat menší značku, po nějaké době ji smazat a otestovat si tak, že povrch zůstane po smazání dokonale čistý. Na tyto tabule nedoporučujeme používat permanentní fixy.
  • Keramické tabule: Tyto tabule patří mezi ty nejodolnější, na jejich povrch můžete použít fixy pro suché mazání i vodou ředitelné fixy. Znovu rozlišujte, zda budete tabuli brzy přepisovat (v tom případě použijte fixy pro suché mazání), nebo chcete tabuli nechat vyvěšenou napospas různým vlivům počasí či zacházení (použijte vodou ředitelné fixy). Povrch keramických tabulí můžete popsat i permanentní fixou, za pomoci speciálního roztoku se vám podaří písmo zase smazat.

Při výběru fixů se vždy řiďte také doporučením výrobce. Ten vždy určuje, jaké fixy jsou vhodné pro daný povrch tabule.

TIP: Flipchart nebo tabule, některým fixám je to jedno!

Abyste se v kanceláři neztratili v záplavě kancelářských a psacích pomůcek, hledejte univerzální pomocníky, kteří mají vícero použití. Některé popisovače můžete bez problému (bez prosakování a bez rozmazávání) použít na bílou tabuli i flipchart.

Nehrotíme to…

Požadavky pisatelů mohou být různé. Někteří mají fixy na kreativní práci a náčrty, jiní potřebují jen kvalitní psací pomůcku pro poznámky doplňující výuku či prezentaci. Pro každou práci proto existují různé druhy hrotů.

Mezi ty základní patří kulatý hrot, který je univerzální a hodí se do firem i škol na běžné psaní. Fix není třeba nijak před psaním polohovat, jednoduše ho vezmete, sundáte víčko a píšete.

Oproti tomu zkosený hrot vyžaduje specifickou polohu na psaní. Můžete použít buď celou plochu zkoseného hrotu a psát širším písmem, nebo použít jen špičku a tvořit tenké čáry.

Měkký flexibilní hrot napodobuje psaní štětcem, po přiložení k povrchu se lehce prohne a umožní tak pisateli za pomoci tlaku na fixu vytvářet tenčí nebo širší čáry.

Barevně a přehledněji

Možná byste si vystačili s univerzální černou fixou. Vaše prezentace, brainstormingy či školení ale dostanou nový barevnější rozměr, pokud rozšíříte výběr fix o různé další odstíny. Sytě červená, svěží zelená, veselá žlutá nebo uklidňující modrá: každý z barevných popisovačů může dostat specifickou funkci a význam.
Fixy na tabule se většinou rovnou prodávají v balení, které obsahuje několik barev. Jakmile najdete své oblíbené popisovače, doporučujeme jich nakoupit celou sadu.

Čištění a údržba tabule

Když se o ni budete dobře starat, bude vám sloužit dlouho a dobře.

Čím mazat bílou tabuli

Na smazání magnetické i nemagnetické tabule potřebujete jednoho ze tří pomocníků.

  • Mazací houbičky jsou vyrobené tak, aby svými vlákny dokonale setřely napsané písmo, nevytvářely šmouhy a nic nerozmazávaly. Povrch houbiček bývá nejčastěji z plstěného filcu, který je velmi šetrný k povrchu tabule. Někdy je možné dokoupit náhradní polštářky a prodloužit tak dobu používání mazací houbičky. Skvělou vychytávkou pro magnetické tabule je, když je i houbička vybavená magnetem. Pak pro ni nepotřebujete žádný držák, jednoduše na vás bude čekat tam, kde ji k tabuli přiložíte.
  • Utěrka z mikrovlákna je dobrým pomocníkem pro čištění některých povrchů tabulí (především skleněných a keramických). Postará se o intenzivní čištění, po němž nenajdete na povrchu tabule ani šmouhu.
  • Vlhčené ubrousky jsou už dopředu nasáklé tekutinou pro čištění tabule. Toto čištění bývá zpravidla intenzivnější a poradí si i s písmem napsaným odolnějšími druhy popisovačů.

Jak odstranit permanentní fixu z tabule

Pokud jste si chtěně nebo nechtěně popsali tabuli permanentní fixou, budete na její odstranění potřebovat něco více než klasickou houbičku nebo ubrousek. Použijte speciální čisticí sprej nebo roztok na bázi alkoholu či rozpouštědla. Po jeho aplikaci i odolné permanentní písmo zmizí jako mávnutím kouzelného proutku. Na některé druhy tabulí ale permanentní fixy raději vůbec nepoužívejte, například na melaminovém povrchu mohou zanechat málo znatelné stopy, které neodstraní žádná chemikálie.

Čím umýt tabuli

Je možné, že po častém a intenzivním používání bude vaše tabule plná nedokonale smazaných čar, šmouh nebo jiných nečistot. Jednou za čas své tabuli proto dopřejte wellness a použijte speciální prostředek na umytí tabule. Tyto čističe jsou navrženy tak, aby povrch tabule perfektně zbavily všech stop a připravily tabuli na další práci. Nikdy na tabule nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky, které by povrch poškrábaly.
Pokud nemáte žádný ze speciálních prostředků po ruce, můžete si jeho náhradu vytvořit i doma. Zkombinujte vodu s octem nebo použijte jemný mýdlový roztok, kterým tabuli umyjete. Poté tabuli omyjte čistou vodou a otřete utěrkou z mikrovlákna.

Zásady pravidelné péče o tabuli

Prevence je vždy lepší než hašení problémů. Instruujte všechny, kdo s tabulí pracují, aby dodržovali několik jednoduchých pravidel.

  1. Vhodné fixy: Na tabuli se píše jen těmi fixami, které jsou pro ni vhodné. Při nákupu si zkontrolujte doporučení výrobce, před psaním můžete smazatelnost fix otestovat v rohu tabule.
  2. Pravidelné mazání: Skončili jste s prací s tabulí? Otřete její povrch houbičkou, aby na ní písmo nezůstávalo déle, než je nutné.
  3. Pravidelné čištění: Jednou týdně tabuli kompletně omyjte nebo očistěte speciálním prostředkem. Tak se zbavíte nejen špatně smazaného písma, ale také nečistot a prachu.
  4. Správné skladování příslušenství: Pokud budete houbičky, roztoky i fixy skladovat v čistotě na svém místě, odmění se vám dlouhou dobou používání a kvalitní službou.

Příslušenství k tabulím

Držáky na fixy

Držáky jsou základ. Některé jdou uchytit k rámu tabule, jiné se za pomoci magnetu přilepí k magnetickému povrchu a vy je můžete přesouvat, kam se vám hodí. Jiné držáky můžete přišroubovat ke zdi vedle tabule, což je ideální pro stálé umístění pomůcek poblíž tabule například ve školách.

Držáky mají většinou podobu kelímku nebo misky, kam můžete popisovač kdykoli odložit. Mohou ale také vypadat jinak, například jako několik horizontálních tunelů, do nichž můžete fixu z boku zasunout. U těchto držáků si před nákupem zkontrolujte kompatibilitu s vámi používanými fixami.

Držáky na mazací houbičky a utěrky

Pro houbičku či utěrku na mazání tabule mějte vyhrazené stálé místo, kde bude v suchu a v čistotě čekat na svou chvíli. Může se jednat o držák na houbičku nebo krabičku, kam se budou odkládat. U magnetických tabulí jednoznačně sáhněte po magnetické mazací houbě, která se uchytí přímo k povrchu tabule, žádný držák k ní tedy nepotřebujete.

Gabriela Tomková

Product Manager

Ráda vaří a když jí zbyde čas vedle výchovy syna, ráda se proběhne nebo si vyjde na výlet do přírody.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články