Tutoriály a Rady

Jak smysluplně investovat zbývající budget a zároveň podpořit pracovní tým

Jan Havlík
9 min. čtení
22. 12. 2021
Jak smysluplně investovat zbývající budget a zároveň podpořit pracovní tým

Konec roku se blíží mílovými kroky a vy dostáváte k rukám finanční bilanci, ze které je patrné, jak jste si celý rok vedli. A možná na poslední chvíli zjistíte, že si zasloužíte pochvalu. Jste totiž opravdu dobrým hospodářem a váš budget pro letošní rok ještě není zcela vyčerpán. Znáte tvrdá fakta a víte, že budgety pro příští rok budou stejné nebo nižší. A to jsou dobré důvody, proč letošní rozpočet i s ohledem na nadcházející časy realokovat a vyčerpat.

Nevíte? Zeptejte se!

Nejistá sezóna. Tímto názvem oblíbené filmové komedie označujeme u nás ve firmě období přibližně posledních dvou let, kdy nevíte, kdo z vašeho týmu a na jak dlouho bude muset na home office, do karantény nebo bude čerpat „ošetřovačku“. Tyto situace jsou však čím dál častější a pak nastává logistická akce připomínající další populární český film, a sice Kulový blesk. Každý si pak musí dobře rozmyslet, co si s sebou domů zabalí. Chybějící nabíječka k notebooku nebo USB připojení bezdrátové myši může nejen zkomplikovat pracovní komfort, ale přímo ohrozit pracovní výkon.

Jednejte rychle

Anketu mezi zaměstnanci doporučujeme udělat co nejdříve, budete tak moci zohlednit přání a potřeby vašich lidí ještě před koncem roku. A pokud už většina pracovníků čerpá vánoční dovolenu, nezoufejte. Stačí se projít po kanceláři nebo se podívat do evidence majetku vaší firmy. Snadno zjistíte, že například dvojitým vybavením týmu v podobně počítačového příslušenství neuděláte chybu. Obecně se dá říci, že drobné příslušenství jako náhradní nabíječka nebo stojan na notebook se vám vyplatí a zaměstnance potěší. Konkrétně je pak ideální představit si jednotlivé členy vašeho týmu a jejich potřeby. Zjistíte, že filtr na monitor, pro kolegu, který už má letos druhé brýle a nevzdává boj se zhoršujícím se zrakem, nebo vertikální ergonomická myš pro kolegyni, která si posledně stěžovala na počínající bolest karpálního tunelu, je přesně to pravé. Vás navíc osobní zájem vykreslí jako vnímavého šéfa a přidá vám v očích zaměstnanců plusové body.

Proto vedoucí týmu či vedení společnosti, které má na konci roku k dispozici volné finanční prostředky letošního budgetu, neudělá chybu, když se svých zaměstnanců zeptá, co by jim pomohlo zlepšit pracovní podmínky v prostředí domova. K tomu postačí jednoduchý dotazník nebo mail s několika málo otázkami.

Pečujte o své zaměstnance, ocení to!

Každý zaměstnanec ocení starost zaměstnavatele o jeho zdraví i zájem na zlepšení pracovních podmínek v domácím prostředí. Kupříkladu praktický batoh na notebook nejen, že usnadní vašemu zaměstnanci transport laptopu, ale zároveň pomůže ulevit jeho zádům.

Nebojte se větších investic

Bolesti krční páteře, ztuhlá záda, unavené a ztěžklé nohy. To jsou problémy, se kterými se mohou vaši zaměstnanci potýkat v důsledku zastaralého nebo nevhodného kancelářského vybavení. A právě proto bude investice do modernizace židlí nebo pracovních stolů výhrou pro všechny. Naprostým základem každé kanceláře je pracovní stůl a kancelářská židle. Stůl by měl být dostatečně vysoký, prostorný a nejlépe doplněný například zásuvkovým kontejnerem nebo policovou skříňkou. Správně vybraná a nastavená kancelářská židle vám pomůže při práci sedět ve správné poloze a uleví vašim zádům.

Kancelarsky_nabytek_Lenza_Express
Kancelářský nábytek Lenza Express

Jaké další prostory můžete vybavit? Vedle kanceláří a pracoven, reprezentativní lobby či zasedací místnost podpoří váš business už jen tím, že se zde klienti i obchodní partneři budou cítit pohodlně. Není už na čase nahradit staré promítací plátno s LCD projektorem? Technologie se posouvají mílovými kroky kupředu a dnešní projekční technika zvládá zobrazovat obraz v daleko vyšším rozlišení v širokoúhlém formátu. Uvidíte, že meetingy s novou prezentační technikou dostanou doslova nový rozměr.

Opomíjenou, avšak logickou volbou je hygiena. Bezdotykové dávkovače mýdla nebo stojany na dezinfekci na toaletách, které jsou frekventované, zajistí všem bezpečnou návštěvu. Nezáleží na tom, v jakém oboru vaše firma podniká. Když budete myslet na budoucnost, můžete s ohledem na opakující se kovidové pandemie nebo chřipkové epidemie, zajistit svým pracovníkům bezpečné pracovní zázemí. Stačí jim pořídit zásobu respirátorů, dezinfekce nebo antibakteriálních gelů.

Jak smysluplně investovat zbývající budget a zároveň podpořit pracovní tým

Co ještě?

Pokud vám i přes zajištění pracovního pohodlí vašich zaměstnanců zbývají nealokované prostředky, zamyslete se: Co je pro vás nejcennější? Ano, vědomosti jsou cennější než zlato. Nebojte se proto investovat do workshopu nebo školení pro svůj tým. Čas, který strávíte spolu, i kdyby na on-line kurzu (třeba první pomoci), se vám vždy bohatě vrátí.

Jan Havlík

Online Marketing Specialist

Honza za své dlouholeté působení ve společnosti nasbíral mnoho zkušeností nejen se sortimentem. Zajímají jej moderní technologie a ekonomie. Nejraději tráví čas ve vodě plaváním, volným potápěním, také jezdí na kole.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články