Novinky a Trendy

Jak si zařídit kancelář snů podle feng shui

Luboš Dostál
6 min. čtení
14. 2. 2022
Jak si zařídit kancelář snů podle feng shui

Nemůžete se soustředit a s plněním vašich cílů to také není valné? Západní svět se již tradičně učí od svých východních sousedů postupy k vylepšení různých oblastí života. Nikoho tedy nepřekvapí, že feng shui (čti feng šuej) dobývá i české kanceláře. A vy možná jen nevědomky bráníte životní energii čchi, aby si proudila prostorem tak, jak potřebuje. O tom, jak si uspořádat prostor podle tradiční čínské filosofie a zlepšit tak kvalitu práce i života, se dozvíte v tomto článku.

Jak je na tom vaše firma?

Čínská filozofie Feng-shui se opírá o názor, že vše kolem nás (i v nás) vychází z propojení s přírodou. Životní energii si můžeme představit třeba jako řeku, která protéká místem, kde bydlíme nebo pracujeme. Tak jako tok řeky blokuje padlý kmen, může blokovat energii třeba náš nevhodně umístěný pracovní stůl. Je na čase řeku vyčistit. Uspořádat prostor lze různými způsoby. Ne, nebojte se, nikdo jistě nečeká, že kvůli dosažení životních a kariérních cílů zbouráte všechny ostré rohy vaší kanceláře. Mnohdy stačí drobné úpravy, které zpříjemní váš čas strávený v práci a úspěch i prosperita se pak dostaví.

Začněte tím, že si vyzkoušíte, jestli doporučením této filozofie dispozice vašeho podniku odpovídají.
Chopte se buzoly (stačí i jednoduchá apka v mobilu) a jdeme na to.

  • Na severu a severozápadě by mělo sedět vedení vaší společnosti. Managementu se tak posílí organizační a vůdcovské schopnosti.
  • Oddělení komunikace a marketingu patří na jih a jihovýchod kanceláře. Jižní pohoda přinese lepší komunikaci v týmu i směrem ke klientům a marketingové nápady se jen pohrnou.
  • Severovýchod, západ a jihozápad. Tam nechte pracovat výkonnou složku společnosti. Zaměstnanci budou dokončovat svěřené úkoly v termínu, kvalita odvedené práce poletí nahoru a v týmu bude panovat hravá a zdravá soutěživost.
ruce které drží buzolu pro určení světových stran
Podle kompasu snadno určíte světové strany a díky feng šuej pak zajistíte blahobyt a prosperitu své firmě.

Podnik jako malovaný

Feng šuej pracuje s pěti prvky, které symbolizuje mj. pět barev. Proto byste neměli podceňovat barevnost, kterou si váš podnik do svých prostor (ale třeba i na logo) zvolí.

Červená je barva ohně, podporuje produktivitu, odhodlání a moc. Představuje ji oheň, v kanceláři je to slunce a světlo. Podporuje ji trojúhelníkový tvar. Hodí se perfektně do zasedaček nebo prostor, kde sídlí vedení.

červený hrnek v popředí, v pozadí červené křeslo
Červené doplňky v kanceláři podpoří růst energie.
modrá křesla, dřevěný stůl se skleněnou deskou
Šedá a bílá barva v kanceláři navodí příjemnou atmosféru.

Žlutá a její barevné kombinace doprovází dobrá nálada, pohoda a skvělé trávení. Hodí se do společných prostor, jako je třeba jídelna. Podpořit ji můžete detaily, jako jsou obrazy krajiny, keramické předměty nebo čtvercové a obdélníkové tvary. Žlutá je navíc velmi trendy i v kombinaci s šedou nebo modrou barvou.


Šedá a bílá, to jsou barvy, které neutralizují emoce, hodí se proto do prostor, kde sídlí personální oddělení nebo mzdová účtárna. S šedou opatrně, neměla by být použita ve velkých plochách. Sílu bílé a šedé podpoříte kovovými předměty a hodinami.

Modré tóny vedou k logickému myšlení, ale mohou ochlazovat vztahy. Pokud však potřebujete podpořit právě racionální myšlení a fungování procesů, můžete v prostoru rozmístit skleněné předměty, akvárium nebo zvlhčovač vzduchu.

Zhluboka dýchat!

Kromě proudění energie je také důležitá výměna vzduchu. Ve vydýchaném prostředí se nám chce spát a mozková aktivita je utlumená. Výkonná čistička vzduchu, která může pracovat i přes noc, je dobrým řešením pro všechny, kteří chtějí podpořit mentální činnost svých zaměstnanců.

Zelená až tyrkysová značí prosperitu, růst a motivaci. Rozehrává také kreativitu a fantazii, skvěle se proto hodí do oddělení marketingu. Zelenou barvu symbolizuje dřevo a dřevěné prvky v interiéru, jako například podlaha, trámy, nábytek a textilie rostlinného původu.

Z okna hleď!

Životní energie do domu proudí dveřmi a okny. Vyplatí se neklást do této cesty žádné překážky. Příležitost vždycky chodí dveřmi, proto si nikdy nesedejte zády ke vstupu do místnosti. Pocit jistoty vám dodá zeď za zády, inspiraci zase zajišťuje výhled z okna. Ovšem pozor – aby do vás mohla energie vstupovat bez problémů, měli byste mít kolem sebe dostatek místa. Věnujte péči i takovému detailu, jako jsou police nad hlavou. Přes ty totiž životadárná energie určitě neprojde. Energie má ráda ladné křivky a naopak špatně se přenáší přes rohy. Proto pokud si vybavujete kancelář, zkuste si vybrat stůl i nábytek, který nemá ostré hrany. Politika čistého stolu, která je v mnoha firmách běžná, nahrává feng šuej, aniž by šlo o záměr. Lepších výsledků totiž prokazatelně dosáhnete s čistým a organizovaným stolem.

Je to za hranou?

Nemusíte brát do ruky pilku, pokud vám ostré hrany vašeho stolu vadí. Elegantním řešením, které nejen zbaví rohy vašeho stolu negativní energie, ale zároveň vám poskytne větší pracovní plochu, může být ergonomicky tvarovaný přídavný stůl.

Na detailech záleží

Ano, už jste možná slyšeli, že květiny obecně pohlcují negativní vlivy a přináší růst. Věděli jste ale, že například umístění kaktusu vedle kopírky nebo počítače zajistí pohlcení negativní energie, kterou elektronika produkuje? Hezkým prvkem v interiéru je voda. Voda vnese do vaší firmy peníze a prosperitu. Svým prouděním napomůže odnášet negativní energii a nahrazovat ji novou, čistou. Kvůli vodě však není třeba kupovat fontánu. Vodní prvky mohou být zachyceny například na obrazech, které tak podpoří orientaci na detail i kreativní a vizionářské činnosti.

Luboš Dostál

Luboš Dostál

Product Specialist - Furniture

Luboš je expert v oblasti nábytku do kanceláře. Ergonomii pracovního místa si oblíbil natolik, že je dnes jeho koníčkem. Volný čas věnuje rodině nebo aktivnímu odpočinku. Baví ho fotbal, tenis a kolo.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články