Tutoriály a Rady

Jak se připravit na pohovor a získat vysněnou práci?

Jan Havlík
3 min. čtení
21. 11. 2022
Jak se připravit na pohovor a získat vysněnou práci?

„Ideální kandidát!“ Pokud chcete, aby to o vás prohlásil HR manažer po přijímacím pohovoru na novou práci, zpozorněte. Máme pro vás pár tipů, které vám při prvním setkání se zástupci firmy pomůžou udělat skvělý dojem. Pokud navíc máte odpovídající kvalifikaci a s firmou si navzájem sednete, dveře k vysněné pozici budete mít otevřené dokořán.

Co si obléct: Business vs. smart casual

Příprava na pracovní pohovor začíná už ráno u vaší šatní skříně. Že se máte na pohovor slušně obléct, vám asi nemusíme připomínat. HR oddělení ale má za úkol všímat si i detailů a jemných nuancí, proto vás zasvětíme do několika tajů oděvní terminologie.

To, jak se obléknete, vyjádří, jak chápete samotnou firmu a její hodnoty, a zároveň poví něco o vás a vašem vkusu. Banky a finanční instituce pravděpodobně budou vyžadovat striktní business professional dress code s důrazem na detaily, jako jsou manžetové knoflíčky, kvalitní materiály a vyhlášené značky. Ve většině korporátů se nosí business casual code, kam řadíme méně oficiální elegantní oblečení pro běžný pracovní den. Jestli ale vyrážíte do kreativní agentury, můžete zvolit uvolněný smart casual dress code, který dovoluje kombinovat elegantní ošacení s moderními, volnočasovými či pohodlnými kousky. Prostě můžete trochu víc projevit svou osobnost.

Ztrácíte se v tom? Máme pro vás příklad: zatímco oblek s bílou košilí a kravatou řadíme do business professional, jednoduché kalhoty s košilí s dlouhým rukávem bez kravaty patří do business casual. Kalhoty s košilí s ohrnutými rukávy a tenisky na nohách pak reprezentují smart casual.

TIP: Aby se za vás máma nestyděla

Ať už si na sebe obléknete cokoli, zamyslete se, co by na to řekla vaše máma. Poslala by vás přežehlit si košili? Nebo přeleštit boty? U všech dress codů platí, že oblečení musí být čisté, upravené a vyžehlené. Jinak hrozí, že si trhnete ostudu už ve dveřích.

Co si vzít: Od tašky na notebook po pero

Doplňky mají za cíl doladit vaši image k dokonalosti. Napovídají totiž něco o tom, jak jste organizovaní, jaký máte vztah k technologiím a jak zvládáte projektový management. Pokud si nesete na pohovor notebook, mějte ho uložený v tašce odpovídajících rozměrů. Můžete zvolit univerzální (často označovanou jako pánskou) tašku na notebook jednoduchého střihu v černé barvě. Na trhu ale najdete také elegantní dámské tašky v jiných odstínech. Počítač hozený v batohu nebo v plátěné tašce přes rameno nebudí důvěru v to, že si vážíte drahých věcí a umíte s nimi odpovídajícím způsobem zacházet.

Do tašky si zároveň můžete uložit další výbavu: blok s perem na poznámky, diář pro poznačení další schůzky, vytištěný životopis. Zde se znovu dostáváme k oněm zmiňovaným detailům. Co udělá lepší dojem: pomačkaný blok s reklamní propiskou nebo kožený blok s elegantním perem? Životopis přeložený a zastrčený v zadní kapse kalhot nebo pečlivě uložený v konferenčních deskách? Dopředu se proto zamyslete, co o vás zvolené doplňky vypovídají.

Co si pohlídat: Ruce, tvář i postoj

Od prvního kontaktu očí až po závěrečné podání ruky bude pod drobnohledem také vaše řeč těla. A vy můžete ovlivnit, co o vás řekne. Myslete na to, abyste při pohovoru seděli přirozeně a vzpřímeně, čelem ke všem přítomným. Dívejte se jim do očí. Při příchodu si pohlídejte pevný stisk ruky; pokud se nervozitou potíte, před pohovorem si ruce omyjte a osušte. Při komunikaci mějte ruce volně položené v klíně nebo na stole.

Samostatnou disciplínou je mluvená komunikace, na které stojí a padá každý pohovor. Dbejte na dobré vychování a pravidla etikety. Mluvte jasně, srozumitelně, pomalu a klidně. Snažte se odpovídat na otázky bez zbytečné omáčky. A zásadně neskákejte nikomu do řeči. Cílem je, abyste působili sebevědomě, ale zároveň ne namyšleně nebo nevychovaně.

TIP: Trénink dělá mistra

Pokud si nejste jistí sami sebou, poproste kamaráda nebo někoho z rodiny, aby si s vámi doma udělal zkušební pohovor. Stáhněte si z internetu typické pohovorové otázky a nasimulujte si pohovor včetně příchodu, úvodu, představení, odpovědí na otázky i rozloučení.

Jan Havlík

Online Marketing Specialist

Honza za své dlouholeté působení ve společnosti nasbíral mnoho zkušeností nejen se sortimentem. Zajímají jej moderní technologie a ekonomie. Nejraději tráví čas ve vodě plaváním, volným potápěním, také jezdí na kole.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články