Tutoriály a Rady

Jak se přestěhovat a nezbláznit se

Gabriela Tomková
4 min. čtení
20. 12. 2022
Jak se přestěhovat a nezbláznit se

Co je podle vás lepší: stěhovat se nebo vyhořet? Po stěhování většinou všichni tvrdí, že je lepší vyhořet. My vás ale přesvědčíme, že změnu bydliště nemusí doprovázet stres, únava a hysterie. Vše se dá zvládnout s chladnou hlavou, jen je třeba mít dobré organizační schopnosti, dostatečnou výbavu a trpělivost. Z případného maléru vás vytáhne pár tipů od profesionálů, které vám přinášíme v tomto článku.

Čím méně, tím lépe

Ideální je zahájit stěhování poctivým úklidem. Nejprve si na jedno místo nachystejte vše, co stěhovat nebudete, tedy věci, které budete potřebovat před stěhováním nebo během něj. Je to například oblečení pro všechny členy rodiny, kosmetika, nabíječky, základní pomůcky na vaření nebo osobní dokumenty.
Všechny ostatní věci můžete začít třídit. Stěhování je skvělá příležitost udělat si doma pořádek a vyházet všechny krámy a nepotřebné věci, které vám jen zabírají místo. Věci si rozdělte na čtyři hromádky: na přestěhování, na vyhození, na darování, na prodej. Vše, co bude na druhé, třetí a čtvrté hromádce může během pár dnů zmizet z domu a vám tak ubyde práce při stěhování.
Doteď jsme se věcí spíš zbavovali, některé si ale budete muset také pořídit. Inspirovat se můžete tímto seznamem:

  • Papírové krabice na stěhování
  • Široká izolepa
  • Samolepicí etikety
  • Fixy nebo popisovače
  • Bublinková fólie
  • Smršťovací fólie
  • Letáky nebo noviny
  • Skartovaný papír
  • Uzavíratelné sáčky
  • Samolepky „Křehké“ nebo „Neklopit“
  • Nůžky

Akce Kulový blesk začíná

A jde se balit. Oblečení a boty naskládejte do kufrů a cestovních tašek, jako byste vyráželi někam na výlet. Knížky, dokumenty, deskové hry a podobné věci vložte nejprve do igelitových tašek či pytlů (aby se nenamočily, pokud bude během stěhování pršet) a ty ukládejte do krabice. Nepřehánějte to s váhou, aby se krabice při přesunu nerozpadla a aby ji unesl jeden člověk. Ideální je kombinovat těžší předměty s lehčími, tedy například půl krabice naplnit knížkami a druhou půlku polštáři.
Křehké předměty z kuchyně a koupelny převážejte v bedýnkách nebo v pevných kartonových krabicích. Doporučujeme každou věc zabalit do bublinkové folie nebo novin a jakýkoli volný prostor v krabici vycpat výplní. Můžete využít staré letáky a noviny, případně vám k tomuto účelu skvěle poslouží některé lehčí potraviny (těstoviny, čaje, pytlíčky s kořením), houbičky na mytí nádobí nebo hadry na podlahu.
Nábytek, spotřebiče a jiné velké předměty doporučujeme zabalit do pytlů nebo je omotat smršťovací folií, která je ochrání před poškrábáním.

Tipy od zkušených stěhováků

  • Do jedné krabice dávejte vždy věci jen z jedné místnosti. Usnadní vám to vybalování.
  • Každou krabici označte samolepicími etiketami a popište. Ideální je poznačit na krabici nejen to, co v ní je (např. oblečení), ale i místnost, kam to patří (např. dětský pokoj). Krabice můžete i číslovat. Budete si tak moct pohlídat, aby se vám při stěhování žádná neztratila.
  • Krabice dobře zalepte izolepou, aby se při přesunu neotevřely a v případě pádu nevysypaly. Speciální pozornost věnujte spojům na dně a na stranách krabice.
  • Pokud musíte nějaký předmět rozložit na více dílů, vyfoťte si ho. Pomůže vám to při následném skládání. Šroubky, matičky a jiné spojovací díly dejte do uzavíratelného sáčku a přilepte ho izolepou k některému dílu. To samé udělejte s kabely, ovladači a nabíječkami.
  • Krabice s křehkým obsahem označte samolepkami, a to na několika stranách, aby bylo jasně viditelné, že se s nimi má zacházet opatrně. Nálepkou můžete označit také směr, jak mají být krabice uloženy (např. pokud nechcete, aby byly pokládány na bok).

Levné stěhování po vlastní ose nebo pohoda s firmou?

Spousta lidí si se stěhováním poradí bez pomoci profesionálů, pro jiné je stěhovací firma jedinou zárukou úspěšného přesunu do nového bydliště. Pokud se pustíte do stěhování na vlastní pěst, dopředu se domluvte s rodinou nebo kamarády, aby vám v den D přišli pomoct. Zajistěte si také prostorné auto nebo dodávku. Pokud nic takového nevlastníte, můžete si je pronajmout. Zvažte také, jestli si poradíte s nábytkem a velkými spotřebiči, v některých budovách bez výtahu nemáte šanci bez profesionální výbavy tyto věci přesunout. Někdy je ideálním řešením kompromis: po vlastní ose přestěhovat krabice a na těžké předměty si zavolat stěhováky.

Pokud jste dočetli až sem, máme pro vás dobrou zprávu: pravděpodobnost, že se přestěhujete v klidu a bez stresu, právě výrazně vzrostla. Chce to už jen trochu trpělivosti, pár odpracovaných dnů a brzy si řeknete v novém bydlení: „A je to!“

Gabriela Tomková

Product Manager

Ráda vaří a když jí zbyde čas vedle výchovy syna, ráda se proběhne nebo si vyjde na výlet do přírody.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články