Tutoriály a Rady

Jak oslavit narozeniny v kanceláři: Méně korporátní nudy, více zábavy!

Klára Švábová
5 min. čtení
25. 8. 2022
Jak oslavit narozeniny v kanceláři: Méně korporátní nudy, více zábavy!

Odbývají se u vás v práci narozeniny pouhým potřesením rukou mezi dveřmi a suchým „Všechno nejlepší“? Pak jako firma ztrácíte neopakovatelnou příležitost, jak se zaměstnancem navázat osobní vztah, zlepšit jeho vnímání firmy, dodat mu snadno a rychle motivaci k další práci a zároveň zlepšit vztahy v týmu. To všechno se stane, pokud začnete do oslav narozenin svých zaměstnanců vkládat trochu více energie a kreativity. Jak vše zorganizovat, aby vás to nestálo příliš mnoho času, a přitom byl výsledek parádní?

„Překvapenííí!“

Nečekaná narozeninová oslava v práci je klasika, která se neomrzí. Díky tomu, že spousta zaměstnanců má svůj den dopředu naplánovaný, a navíc sdílí svůj kalendář s ostatními, máte skvělou příležitost vše dobře připravit. Například můžete oslavenci vyzdobit jeho stůl, zatímco je s klientem na schůzce v zasedačce. Nebo můžete požádat nadřízeného, aby si ho pozval na one-to-one meeting k sobě do kanceláře kvůli nespecifikovanému problému, kde na něj bude čekat malá oslava.

Pokud chcete, aby výzdoba byla tematická, použijte místo běžných girland a balonků čistě kancelářské potřeby. Během chvilky můžete vytvořit řetězy z kancelářských sponek, barevné dekorace z nalepovacích post-it bločků, zavěšené girlandy ze z-bločků nebo nápisy poskládané z propisek, tužek a zvýrazňovačů.

Hodně štěstí, zdraví a jídla

Jsou pro zaměstnance přestávky v coffee roomu a obědové pauzy oblíbeným highlightem každého dne? Pak se domluvte v užším týmu a pozvěte ho na společnou snídaní nebo oběd. Vše se může odehrávat v relax zóně přímo v kancelářích nebo v nějaké blízké restauraci.

Ideální je výběr jídla a místa přizpůsobit tomu, co má oslavenec rád. Poptejte se proto jeho kolegů, po čem se může utlouct. Má rád sushi? Objednejte na oběd pořádnou dávku sushi rolek, naskládejte je do několika pater, přidejte svíčku a máte originální sushi dort. Potrpí si na kvalitní čaj? Připravte mu ke konci pracovní doby oslavu ve stylu anglického „čaje o páté“. Kreativitě se meze nekladou!

Proč Tě obdivuji

Jednou z nejtěžších věcí, kterých se zaměstnavatelé snaží docílit, je, aby se každý pracovník cítil doceněný. Využijte jeho narozeninový den k tomu, abyste mu sdělili, jak moc pro firmu a své kolegy znamená. Postačí vám menší blok, do kterého každý napíše krátký vzkaz a přání oslavenci. Místo předtištěného přání s rádoby vtipným textem dostane zaměstnance osobní dárek na míru.

Při psaní vzkazů by měli zúčastnění popustit uzdu fantazii. Nebojte se barevných fixek, nálepek, vytištěných fotek nebo jiných doplňků. Takové originální a často i vtipné narozeninové přání potěší nejen zaměstnance na nižší pozici, když mu pomůže zvednout sebevědomí a dá mu vědět, že si vedení všímá jeho kvalit, ale také manažera, kterému naopak mohou napsat vzkaz jeho podřízení. Je důležité, aby v týmu fungovaly vztahy všemi směry a pár osobních otevřených vzkazů v tomto může udělat zázraky.

Home office party

Pokud vaše firma funguje v částečném home office režimu, budete možná stát před výzvou, jak oslavit narozeniny pracovníka, který v kanceláři není. Překvapení ale nejsou vázaná jen na váš office! Zjistěte, odkud oslavenec pracuje, a nechte mu v den narozenin doručit kurýrem květiny nebo dárkovou tašku s nějakou milou pozorností.

Pokud vám záleží na osobním kontaktu, můžete se domluvit i na společném callu, kde si s oslavencem a jeho kolegy připijete online. Každý jinde, a přitom všichni spolu. Časově náročnější, ale o to osobnější je přání nahrané na video. Kolegové nahrají na svůj telefon krátké přání k narozeninám, které se poté sestříhá do jednoho videa. To si může oslavenec pustit, i kdyby pracoval na druhém konci světa.

Univerzální dárek existuje!

Pokud není ve vašich silách vymýšlet dárek pro každého kolegu zvlášť, připravte si každý rok firemní dárkovou tašku. Jejím obsahem by měly být věci, které potěší každého. Nikdy nezklame třeba dobré jídlo a pití: káva, čaj, víno a něco dobrého k přikousnutí.

Superschopnost

Každý chce být někdy superhrdina, který má neomezené možnosti. A vy toto můžete darovat svému zaměstnanci v jeho narozeninový den. Dejte mu možnost strávit svůj den v rámci firmy, jakkoli se mu zlíbí. Chce se zúčastnit schůzky nejužšího vedení? Umožněte mu to. Chtěl by zkusit na jeden den pracovat v kantýně? Jak je libo. Touží po tom, vyvalit se v relax zóně a prospat celý den? I to se mu může splnit.

Bez předsudků a očekávání nechte oslavence jeden den působit ve firmě jakýmkoli způsobem, který uzná za vhodné. Umožní mu to nejen strávit svůj den mimo každodenní pracovní koloběh, ale navíc poznat lépe firmu, ve které pracuje. Třeba díky tomu zjistíte, že vaše recepční by skvěle zapadla do kreativního marketingového oddělení nebo že váš člověk ze zákaznického servisu má skvělé vyjednávací schopnosti a hodil by se na vyšší post. A tomu my říkáme win-win!

Klára Švábová

Klára Švábová

Marketing Specialist

Má syna, ráda jezdí na motorce a má široký přehled napříč všemi kancelářskými potřebami.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články