Novinky a Trendy

Home office – benefit nebo standard?

Kristýna Jandová
6 min. čtení
14. 9. 2021
Home office – benefit nebo standard?

Vzpomenete si ještě, kdy jste záviděli kamarádce Aleně, která měla možnost si jednou měsíčně užít kouzlo práce z domova? Alena bravurně zvládala během home officu vyřídit z pohodlí gauče nejen pracovní maily, poradu vedení, ale i odečet elektřiny, rozvěsit tři pračky vypraného prádla a ještě dojít na poštu. Nikdo totiž ještě nedávno nepředpokládal, že nás „domácí kancelář“ zasáhne v tak velké míře a na tak dlouho.

Domácí kancelář

Pro někoho, kdo potřebuje ke svému výkonu stimul a „šum“ kanceláře, může být home office za trest. Naopak pro naše kolegy s vnitřní disciplínou je práce z domu vítaným prostředkem, jak skloubit potřeby péče o domácnost s pracovními závazky. K tomu se přidá uspořený čas, který by jinak spolykalo dojíždění, a když máte šéfa jako my, kterému záleží na výsledku odevzdaném v termínu bez trvání na kontrole procesu, máte vyhráno.

Myslete na nové zaměstnance

Nového zaměstnance potěší, když si pro něj zaměstnavatel připraví startovní balíček kancelářských potřeb rovnou ve dvou sadách. Jednu tak může váš nový člen týmu nechat v „domácí kanceláři“ druhou si užít v práci. V nákladu se jedná o zanedbatelnou částku, která však zaměstnance potěší a vám udělá dobrou službu.


Jak to vidí Jana

Naše kolegyně Jana si homeoffice oblíbila hlavně proto, že nemusí dojíždět. „Cesta do práce mi z celého dne ukrojí přes dvě hodiny. Práci z domu jsem proto přivítala a alespoň jsem využila budoucí dětský pokoj jako svou HO pracovnu,“ usmívá se. Jana si z kanceláře přivezla domů druhý monitor, protože na tabulky potřebuje dobře vidět a koupila si vlastní kancelářskou židli. „Soustředění a klid mojí domácí kanceláře narušil až manžel, kterého zaměstnavatel na home office odeslal také. To už se nedalo logisticky zvládnout, tak jsme se dohodli, že se o naši domácí pracovnu podělíme,“ uvádí Jana jeden z hlavních důvodů, proč se na pár dnů v týdnu vrátila do kanceláře.


Jak to vidí Michal

Velké výhody home office práce vidí i kolega Michal. „Nejen, že ušetřím za dopravu, ale nemusím si platit obědy v restauraci. Při práci totiž zvládám i uvařit a tak máme já i moje rodina kvalitnější stravu. Velké plus, které penězi nevyčíslíte, je i možnost v pauze pomazlit nebo přebalit děti,“ říká Michal. „Abych mohl pracovat z domova, pořídil jsem si jen druhou sešívačku, nějaké euroobaly a samolepicí štítky. Jenže některé schůzky prostě vyžadují osobní účast, i když jsme je v době lockdownu museli zvládnout on-line. Proto teď budu hledat mezi fungováním v kanceláři a prací z domova rovnováhu.“ dodává.

Češi jsou na HO výkonnější

Podle vyjádření tuzemských personalistů mělo téměř 70 procent firem s více než 250 zaměstnanci v době plošného home officu stejnou, nebo dokonce vyšší produktivitu práce. Efektivita na home office je základem úspěchu. Spokojenější zaměstnanci, kvalitně odvedená práce a v neposlední řadě úspora provozních nákladů, to jsou důvody, proč se i konzervativnější společnosti k home officu nyní staví přívětivěji.

Kristýna Jandová

Kristýna Jandová

Externí pracovník pro OFFICEO

Tvořivá a kreativní práce, smysl pro detail a hra se slovy, to je Kristýna. Ve chvilkách volna se ráda toulá přírodou, maluje nebo se učí hrát na kalimbu. Pro Officeo Kristýna zpracovává zajímavá témata do textové podoby.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články