Tutoriály a Rady

Firemní vánoční dárky: Víme, co vybrat pro zaměstnance i pro šéfa

Gabriela Tomková
3 min. čtení
22. 9. 2022
Firemní vánoční dárky: Víme, co vybrat pro zaměstnance i pro šéfa

Rozsvícený stromeček jemně ozařuje kancelář, na stole v relax roomu leží adventní věnec a předvánoční kampaně vrcholí. Ačkoli většinu firem zachvátí před Vánocemi lehce nervózní shon, najděte si chvilku a vymyslete, jak poděkovat za uplynulý rok těm, díky nimž vaše firma vydělává peníze. Jsou to samozřejmě vaši zaměstnanci! Čím je obdarovat, aby dárek neskončil v posledním šuplíku pracovního stolu? A co vybrat, když se snažíte překvapit šéfa? Čtěte dále.

Vánoční dárky pro kolegy

Za stoly ve vaší kanceláři možná sedí směska lidí různého věku, zájmů i vkusu. Pro každého zvlášť dárek vybrat nestihnete a zavděčit se všem je téměř nemožné. My se o to ale pokusíme! Jedno totiž mají všichni zaměstnanci společné: svou práci. A vždy se lépe pracuje, když pokud mají dotyční k dispozici všechny možné pomůcky. Jako vhodný firemní dárek na Vánoce můžete vybrat sadu praktických, a přitom hezkých kancelářských potřeb, které můžete doplnit kalendářem či diářem. Aby váš dar nebyl zaměřený jen na práci, doplňte nějaké sladké překvapení: pralinky, sušenky, čokoládu či bonboniéru.

Vánoční dárek pro šéfa

Čím obdarovat člověka, který ve firmě pracuje už roky tak dlouho, že se propracoval na vyšší příčky, a vánoční dárků už dostal nepočítaně? Vsaďte na jistotu: láhev kvalitního alkoholu nebo luxusní plnicí pero vysílá ten správný vzkaz: že vám na něm záleží, že velmi oceňujete jeho přínos firmě a že odvedená práce naplnila, nebo dokonce předčila očekávání. Kvalitní lidi na vyšších postech si totiž chcete udržet: jen díky kvalitním manažerským a obchodním schopnostem může celý tým fungovat na sto procent.

TIP: Jedna objednávka, kompletní dárek

Nezapomeňte, že umění dárků se skrývá v detailech. Nestačí mít jednotlivé věci, je třeba je hezky odprezentovat. Vyberte si dárkovou tašku ve firemních barvách, ozdobit ji můžete stuhou nebo malým přáníčkem. Krásně vypadá také přírodní taška ozdobená větvičkou jehličnanu – jednoduché, ekologické, a přitom velmi efektní!

DIY dárky aneb jak si poradit na poslední chvíli

Někdy se stane, že v předvánočním mumraji se na dárky pro vás a vaše kolegy tak trochu zapomene. Je třeba si poradit ze dne na den, a to ideálně tak, aby nikdo nepoznal, že firemní Ježíšek jednal tak trochu pod tlakem. Pro takové případy doporučujeme vybírat dárky s dodáním do druhého dne. To vám nezajistí téměř žádný dopravce, volte proto osvědčenou firmu s vlastní dopravou.

Objednané výrobky můžete snadno doplnit o DIY přání, které zamaskuje rychlý nákup. Stačí si zadat do vyhledávače „vánoční přání ke stažení zdarma“, vybrat si z databází vhodný vzor a v grafickém programu doplnit originální text a logo firmy. Pak přímo v kanceláři přání vytiskněte na papír s vyšší gramáží. Jakmile dorazí objednávka s dárky, stačí vše zkompletovat a vánoční balíčky můžou letět do světa. Uf, stihli jste to!

Jsou dárky pro zaměstnance daňově uznatelné?

Především je třeba rozlišit, zda firma pořizuje dárky pro klienty, které tím pádem slouží pro reprezentativní účely, anebo pro zaměstnance. V prvním případě jsou vánoční dárky daňově uznatelné v případě, že jsou opatřeny logem firmy a jejich hodnota nepřekračuje 500 Kč bez DPH včetně přepravného a obalů. V případě dárků pro zaměstnance je ale vše jinak. Tyto dárky jsou ze strany zaměstnance nepeněžitým příjmem, proto spadají do daňově neuznatelných nákladů. Zaměstnavatel je také povinen tyto dary zdanit ve výplatě zaměstnanců a odvést z nich sociální a zdravotní pojištění. Pokud jste na pochybách, konzultujte vše s vaším účetním oddělením.

Gabriela Tomková

Product Manager

Ráda vaří a když jí zbyde čas vedle výchovy syna, ráda se proběhne nebo si vyjde na výlet do přírody.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články