Tutoriály a Rady

Pět kroků jak posílit imunitu a předejít nachlazení

Klára Švábová
9 min. čtení
30. 11. 2021
Pět kroků jak posílit imunitu a předejít nachlazení

Podzimní plískanice a zimní mrazy jsou za dveřmi. Než opustíte teplo svého domova a vyrazíte do práce nebo za zábavou, zamyslete se: Co děláte pro to, abyste zůstali zdraví? Pokud budete o své tělo pečovat, nejen že si vytvoříte silnou imunitu, ale budete se cítit silnější, energičtější a výkonnější. V tomto článku vám poradíme, jak svůj životní styl zlepšit v pěti jednoduchých krocích.

Co pomáhá na slabou imunitu?

Pravidelný pohyb je klíčovým faktorem pro posílení imunity. Zahrnutí pravidelného cvičení do vaší každodenní rutiny může zlepšit vaši imunitu a snížit riziko infekcí.

Sedíte celý den za počítačem a záda máte jako paragraf? Pak pro vás bude nezbytné pravidelné cvičení, které vám pomůže nedostatek pohybu a jednostrannou námahu vykompenzovat. A neznamená to, že se každý den musíte potit v posilovně. Přímo v kanceláři si můžete každou hodinku protáhnout záda, paže a dlaně. Místo objednání oběda s rozvozem můžete pěšky vyrazit do blízkého bistra. Nebo si prodlužte cestu z oběda a vyrazte do parku na krátkou procházku.

cvik na protažení zad v kanceláři

Správné sezení, méně bolesti

Každým rokem roste počet lidí, kteří se kvůli své práci potýkají s tzv. digitálními nemocemi moderní doby, kam patří například syndrom karpálního tunelu. U sedavých zaměstnání je proto nutné dodržovat pravidla ergonomie práce.

Vzdravá strava zaručeně posílí imunitní systém

Nebudeme vám doporučovat ani zakazovat konkrétní potraviny. V každém jídelníčku je totiž nejdůležitější jediná věc: balanc. Snažte se, aby váš jídelníček byl pestrý, plný čerstvé zeleniny a ovoce, nezapomínejte ani na kvalitní maso, ryby nebo mléčné výrobky. Pokud vaše tělo bude dostávat vyvážený poměr bílkovin, zdravých tuků, vlákniny a vitamínů, budete mít více energie. Vaše tělo nebude příliš zatěžované jednostrannou nekvalitní stravou a bude snadněji bojovat proti bacilům.
Pracovně vytížení lidí mají tendenci se zanedbávat, ale vězte, že při troše plánování není problém mít vždy po ruce rychlou a zdravou svačinu. Sušené ovoce, jogurtové nápoje nebo oříšky vašemu zdraví poslouží lépe než bageta z automatu.


Co jíst na posílení imunity?

Někdy se můžeme snažit sebevíc, ale do těla se nám nepodaří dostat všechny potřebné vitamíny. Zde si můžete snadno dopomoct kvalitními doplňky stravy. V zimě doporučujeme na prvním místě doplňovat vitamín C jako prevenci chřipkových onemocnění a vitamín D, který v zimě těžko získáváme ze slunečního svitu. Důležitý je ale také komplex vitamínů B, zinek nebo selen. Ke snížení vyčerpání a únavy vám pomůže hořčík. Připravené vitamínové směsi dodají vašemu tělu přesně to, co potřebuje.

Zdravý zaměstnanec, spokojený šéf

Pravidelné zásoby čerstvého ovoce a vitamínové balíčky patří mezi oblíbené benefity zaměstnanců. A zároveň i zaměstnavatelů – díky silné imunitě dostávají od svých podřízených méně neschopenek a propustek k lékaři.

Kvalitní spánek je nejlepší lékař

Nestačí si jen lehnout do postele a čekat, že to ostatní přijde samo. Kvalitu našeho spánku a odpočinku totiž ovlivňují různé faktory. Teplota v místnosti by se měla ideálně pohybovat mezi 15 a 19 °C. Důležitá je kvalitní matrace, polštář i přikrývka. Před spaním je vhodné se vyhýbat tzv. modrému světlu, které produkují elektronická zařízení jako televize, telefon nebo tablet. Modré světlo snižuje hladinu melatoninu a signalizuje tělu, že je stále den. Proto vám usínání těsně poté, co vypnete počítač, může trvat déle.

Jak tedy předejít nachlazení a chřipce?

Opakování je matkou moudrosti, musíme proto znovu připomenout i to, co už nejspíš všichni víte. V chřipkových, covidových i jiných epidemiích je vhodné dodržovat pravidla hygieny a vyhýbat se přelidněným prostorám. Pokud to situace vyžaduje, nezapomeňte na nošení respirátoru. Při četných nařízeních vlády je užitečné mít krabičku s respirátory na všech místech, kde se pravidelně vyskytujete: doma v předsíni, v kabelce nebo batohu, v pracovním stole i v autě. V uzavřených prostorách tak můžete snížit vystavení se virové náloži a v případě příznaků onemocnění také ochránit své nejbližší: rodinu, kolegy, kamarády.

Klára Švábová

Klára Švábová

Marketing Specialist

Má syna, ráda jezdí na motorce a má široký přehled napříč všemi kancelářskými potřebami.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články