Novinky a Trendy

Digitální nomád radí: Jak vypadá kancelář sbalená v batohu?

Jan Havlík
4 min. čtení
27. 6. 2022
Digitální nomád radí: Jak vypadá kancelář sbalená v batohu?

Cestuj po světě, pracuj odkudkoli. Zní to lákavě, že? O digitálním nomádství snila v posledních letech spousta pracovníků, kvůli různým překážkám ale často nedokázali svůj sen zrealizovat. Pak přišlo období pandemie a spousta firem najednou začala umožňovat zaměstnancům vykonávat svou práci z domova, účastnit se meetingů online a obchody domlouvat po telefonu. Digitální nomádství se stalo reálnou možností, jak sladit práci s cestováním a užívat si života naplno.

Přemýšlíte, že i vy si sbalíte notebook a koupíte letenku do nějaké exotické destinace? Pak právě vám se budou hodit tipy, které jsme sesbírali od několika zkušených a úspěšných digitálních nomádů.

Dochází mi baterka/neslyším tě…

Vaši kolegové a klienti by při práci ideálně neměli vůbec poznat, že pracujete z ciziny. Je proto nutné vybavit se kvalitní technikou, díky níž budete moci plnohodnotně komunikovat a tvořit. Nezbytností je samozřejmě notebook, je ale vhodné, aby splňoval pár požadavků. Pro práci online je ideální počítač, který je lehký, odolný a přenosný (zvládne časté přesuny a vejde se do batohu), má dlouhou výdrž baterie (pokud v kavárně nebude volný stůl u zásuvky), webkameru (pro videokonference a cally) a samozřejmě výkonný procesor s nízkou spotřebou.

Naprosto klíčová bude také doplňující výbava, kam řadíme především sluchátka, myš, powerbanku a externí úložiště. Sluchátka by měla mít nejen kvalitní zvuk, ale také dobrou izolační schopnost proti okolnímu hluku a mikrofon pro komunikaci. Bezdrátová myš by měla fungovat na různých površích, případně si k ní pořiďte tenkou podložku. Powerbanka pro notebook vám prodlouží dobu, kterou budete moci strávit prací daleko od zásuvky. A externí úložiště se hodí jak pro ukládání větších souborů, tak pro zálohování dat.

Plánujete práci na cestách?

Nezapomeňte si pořídit do své přenosné kanceláře ty nejspolehlivější pomocníky.

Kvalitní připojení máte? A můžeme ho vidět?

Bez stabilního internetu si může každý digitální nomád začít balit kufry a kupovat letenku domů. Jak to udělat, aby vás při práci nezklamalo připojení? Cestování je nutné alespoň trochu dopředu plánovat. Pokud chcete pracovat z hostelu nebo z kavárny, zkuste si zjistit, za jakých podmínek poskytují internet a jak je rychlý. Profesionální zázemí s kvalitním internetem vám mohou nabídnout také coworkové kanceláře, které umožňují pronajmout si stůl na pár dnů nebo i hodin.

Co ale dělat, pokud vás zaskočí požadavek od šéfa nebo klienta na cestách mimo kavárny či sdílené kanceláře? Pro všechny případy je dobré mít v záloze možnost připojit se skrz mobilní data. To vám umožní například přenosný modem na SIM kartu (kterou si můžete pořídit přímo v zahraničí spolu s datovým tarifem). Anebo si zjistěte možnosti datového roamingu své české SIM karty. Pak si stačí vytvořit hotspot a odbavit požadavek třeba rovnou z pláže.

TIP: Dejte si pozor na časová pásma

Při plánování práce si pohlídejte, kolik hodin je v zemi, kde se nachází vaši klienti nebo spolupracovníci. Je možné, že budete muset výrazně posunout svou pracovní dobu.

Co nás naučila doba covidová

Pracovat se dá odkudkoli – z pláže, kavárny, obýváku i od jídelního stolu. Většina těchto možností je ale příjemná pouze krátkodobě. Pokud si člověk nechce zničit záda a skončit s bolestí hlavy a zápěstí, je třeba se zaměřit na ergonomii. Existuje pár vychytávek, které se vlezou do batohu a kterými si během chvilky vytuníte jakékoli pracovní místo.

Při práci na notebooku je důležité, aby jeho displej byl v úrovni vašeho obličeje. Toho vám pomůže dosáhnout v „polních podmínkách“ nastavitelný stojan na notebook. Zvedne monitor do požadované výšky, zároveň je skladný a v batohu zabere minimum místa. Druhá vychytávka zlepšující ergonomii je opěrka zápěstí pro práci s myší a psaní na klávesnici. Udržuje vaše zápěstí v rovině s předloktím, čímž minimalizuje riziko syndromu karpálního tunelu.

Poslední tip se zaměřuje na sezení – zatímco v kanceláři můžete mít pečlivě nastavenou ergonomickou židli, při častých změnách pracovního místa tento luxus určitě mít nebudete. Pomoci vám může speciální podsedák, který podporuje zdravé držení těla, minimalizuje kontakt mezi kostrčí a židlí a snižuje tlak na páteř. Z každé tvrdé plastové nebo dřevěné židle jednoduše vykouzlí pohodlnou náhražku kancelářské židle. Jeho jedinou nevýhodou je, že zabere trochu více místa. Ze zkušenosti ale víme, že je možné ho připnout na batoh zvenčí podobně jako karimatku.

Šťastnou cestu!

Jan Havlík

Online Marketing Specialist

Honza za své dlouholeté působení ve společnosti nasbíral mnoho zkušeností nejen se sortimentem. Zajímají jej moderní technologie a ekonomie. Nejraději tráví čas ve vodě plaváním, volným potápěním, také jezdí na kole.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články