Tutoriály a Rady

Dětský koutek v kanceláři - pravidla, vybavení a hry pro děti

Klára Švábová
4 min. čtení
10. 11. 2022
Dětský koutek v kanceláři - pravidla, vybavení a hry pro děti

Co si počít, když nejlepší zaměstnanci odcházejí na rodičovskou dovolenou? Rádi byste s nimi nadále udržovali spolupráci, ale hlídání dětí a práce z domu se nedá snadno propojit? Máme pro vás řešení. Mnoho firem zavádí nové zaměstnanecké benefity v podobě kids friendly office, tedy kanceláře otevřené dětem. Jak zabavit děti v kanceláři, a zároveň dopřát všem klid na práci? Jak kancelář uzpůsobit dětem a jaká pravidla nastavit? Pojďme se na to podívat.

Co je Kids friendly office?

Je to kancelář vybavená dětským koutkem a zařízená tak, aby si děti pracujících rodičů mohly hrát, zatímco má maminka nebo tatínek nerušený prostor na práci.

Základní pravidla children friendly office

Pokud jste se rozhodli vytvořit ve vaší firmě prostředí přátelské k dětem, musíte si velmi dobře nastavit pravidla.

  • Jasně vymezte, které prostory jsou pro děti a které jsou pouze pro zaměstnance.
  • Určete přesný čas, kdy je možné přijít do kanceláře s dětmi a kdy tomu tak není.
  • Nastavte věkovou hranici a maximální počet dětí v koutku. Můžete zavést online rezervační systém podobně jako u zasedacích místností.
  • Vyjasněte si v týmu pravidla, která budou dodržovat rodiče i zaměstnanci bez dětí.
  • Vytvořte desatero dětského koutku, které zajistí dodržování pravidel ze strany dětí.

Hlídání dětí v kanceláři

Své zaměstnance můžete podpořit zavedením pravidelného hlídání dětí ve vaší firmě. Můžete si např. na jeden den v týdnu objednat chůvu, která dětem vytvoří program a dopřeje jim veškerou péči. Zajistíte tak pravidelný čas, kdy i rodiče s menšími dětmi, které nemohou být v dětském koutku samostatně, dostanou celé jedno dopoledne na rozvoj vaší firmy.

Jak zařídit dětský koutek v kanceláři?

Ze všeho nejdřív je třeba vytvořit prostor, kde si děti mohou nerušeně hrát, povídat si a tvořit, aniž by jakkoli rušili vaše zaměstnance. Nejprve najděte v kanceláři vhodné místo pro dětskou zónu. Ideální je samostatná místnost s prosklenou stěnou. Případně můžete vyhradit část relaxační místnosti. Dále je potřeba dětský koutek vybavit vyhovujícím nábytkem. Dětská židle a psací stůl s nastavitelnou výškou jsou ideální volbou, pokud zde budou trávit čas děti různého věku. Prostor můžete vizuálně oddělit policemi nebo knihovnou. Na zem položte měkký koberec a dejte dětem k dispozici tabuli.

Pohádky a filmy pro děti

Dětskou zónu můžete doplnit o monitor a pohodlné sezení. Také můžete pro děti nachystat vzdělávací videa, pohádky nebo nejrůznější interaktivní hry vhodné pro zařízení s dotykovou obrazovkou. Takto budete mít jistotu, že se kluci a holčičky nebudou nudit, zatímco jejich rodiče pracují.

Omalovánky k vytisknutí, výtvarné potřeby i deskové hry

Nechceme děti jen odložit, chceme jim nabídnout širokou škálu zábavy, her a kreativních činností. Zároveň potřebujeme udržet klidnou atmosféru ve firmě. Dětský koutek nemusí přetékat hračkami, ale musí být pro dítě lákavým.

Proto jsme vám pro inspiraci připravili seznam základní výbavy do dětského koutku:

1) Výtvarné potřeby

Pastelky a barevné papíry jsou samozřejmostí, nezapomeňte ale na menší děti a doplňte výbavu o modelovací hmotu nebo voskovky. Můžete také přemýšlet ekologicky a nechat děti, aby využily prázdnou stranu nepotřebných dokumentů.

2) Omalovánky k vytisknutí

Nabídněte rodičům seznam omalovánek, které si mohou každé ráno vytisknout. Zde je několik zdrojů na omalovánky k vytisknutí zdarma:

Omalovánky pro děti –⁠ široký výběr

Omalovánky pro děti –⁠ Disney a pohádkové postavy

Omalovánky pro děti –⁠ zvířátka, hračky, pohádky aj.

3) Hry –⁠ deskové, logické i hlavolamy

Deskové a společenské hry pro děti nesmí ve vašem koutku chybět. Na trhu je celá řada her pro malé i větší děti, nebojte se ale oslovit rodiče, aby přinesli hry, které mají jejich miláčci nejraději. Pokud doplníte výbavu o hlavolamy a logické hry, bude v dětské zóně větší klid než v kanceláři.

4) Dětské knihy

Pohádkové knížky, časopisy i pracovní sešity pro starší děti můžete přehledně naskládat do knihovny, která by měla být součástí každého dětského koutku. Můžete ji také využít jako úložné prostory pro hračky a výtvarné potřeby.

5) Hračky

Dřív, než vyrazíte do hračkářství, zamyslete se. Nemusíte plýtvat firemním rozpočtem na hračky. Oslovte rodiče, aby oni vybavili dětský koutek hračkami, které již doma nevyužijí. Takto budete mít minimalistický dětský koutek, ve kterém nebude nic chybět.

6) Hry pro děti online

Nové generace jsou až neuvěřitelně zdatné ve využívání online světa. Díky tomu se mohou snadno vzdělávat a rozvíjet. I ve vaší dětské zóně může být k dispozici jeden tablet, který bude obsahovat logické a edukační hry pro větší děti. Je však potřeba nastavit jasná pravidla a ta také dodržovat.

Jdete do toho? Vytvořit kancelář vhodnou pro děti může vypadat jako náročný úkol. Ale budete překvapeni! Když oslovíte rodiče, kterým by dětský koutek v kanceláři usnadnil život, většinu zařizování vyřeší za vás. A vy se stanete nejoblíbenějším zaměstnavatelem ve městě, minimálně pro děti svých zaměstnanců.

Klára Švábová

Klára Švábová

Marketing Specialist

Má syna, ráda jezdí na motorce a má široký přehled napříč všemi kancelářskými potřebami.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články