Novinky a Trendy

Buďte eco-friendly nejen doma, ale i v kanceláři! Jak na to?

Gabriela Tomková
7 min. čtení
4. 7. 2022
Buďte eco-friendly nejen doma, ale i v kanceláři! Jak na to?

My Češi jsme hrdí recyklovači a ekologická témata nám zejména v domácnosti nejsou lhostejná. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, jak se chovat s ohledem na udržitelnost také v kanceláři? Je přece skvělé myslet na životní prostředí všude, kde se nacházíme. Přečtěte si, co můžete udělat vy sami a na co je možné naladit kolegy a šéfa.

Co je to eco friendly?

Eco friendly je termín, který označuje produkty, služby nebo postupy, které jsou šetrné k životnímu prostředí a minimalizují negativní dopad na planetu. Je to životní styl, který může postupně uzdravovat planetu.

Jak být ekologický i v práci?

Zde je pár tipů, které můžete zařadit do svého běžného pracovního dne, abyste šetřili životní prostředí:

  • recyklujte a upcyklujte
  • šetřete vodu a jinými zdroji
  • užívejte přirozené světlo
  • vyhledávejte znovupoužitelné materiály
  • vsaďte více na technologie a neplýtvejte papírem

Život s minimem papíru

K tomu, že v kancelářích nebudeme potřebovat vůbec žádný papír, asi v blízké době nedojde. Digitální éra však rozhodně napomáhá tomu, aby se papírem tolik neplýtvalo. Spousta věcí se dá řešit ve Wordu, Excelu, Google či jiných sdílených dokumentech. Před použitím tiskárny vždy zvažte, zda daný soubor opravdu potřebujete na papíře, a pokud ano, tiskněte oboustranně. Ideálně při tom používejte speciální recyklovaný papír a následně dokumenty zalepte do recyklované obálky nebo oštítkujte recyklovanými post-ity neboli poznámkovými lepítky.

Pokud vám nějaké papíry zbydou a jsou natisknuté jen z jedné strany, využijte je na poznámky nebo zápisy z jednání. Nebudete si tak muset kupovat sešity nebo bloky. V naší kanceláři máme na papíry, které jsou z jedné strany potištěné, ale z druhé ještě čisté na společné chodbě speciální krabici, takže si je mohou zaměstnanci rozebrat. A když už je řeč o papíru, udržitelně se v kanceláři můžete chovat třeba i na toaletě. Dnes už je velký výběr recyklovaných toaletních papírů, které nejsou jako šmirgl papír.

Co pomáhá planetě?

Zde je pět jednoduchých způsobů, jak pomoci planetě ať už jste doma, v kaceláři, nebo na dovolené:

  • Recyklace: Třídění a recyklace odpadu.
  • Udržitelná doprava: Používání veřejné dopravy, cyklistika nebo chození pěšky.
  • Úspora energie: Vypínání světel, používání energeticky úsporných spotřebičů.
  • Obnovitelná energie: Podpora solární a větrné energie.
  • Ochrana přírody: Podpora ochrany přírodních oblastí a biodiverzity.

Recyklovat lze jednoduše i v kanceláři

Jak už jsem zmiňovala, Češi rádi třídí, takže to většinou ani ve firmách není žádný problém. Stačí k tomu zaměstnance nebo kolegy vyzvat, představit jim vizi tzv. zelené kanceláře a ze začátku jim třeba poradit, co patří do jakého kontejneru. Pokud štosujete papíry do krabic od zásilek a PET lahve se vám někde válejí po taškách, mohli byste popřemýšlet o koupi recyklačních boxů či košů, které budou hezky vypadat a zajistí, aby vám vytříděný odpad v kanceláři nepřekážel. Nejčastěji se dělají ve verzích na sklo, plasty a papíry.

Někdy přijde vhod také oddělený koš či krabice na použité baterie a drobnou elektroniku. Užitečný bude jistě i malý tahák, který na jednotlivé koše můžete nalepit, aby každý hned věděl, kam patří ty nejběžnější odpadky, ale i speciální chytáky.

Existují i udržitelné kanceláře s vlastním vermikompostérem, kde si spokojeně hýčkají žížaly v bioodpadu, který se nahromadí v kancelářské kuchyňce. Takový salát nebo ovoce jsou totiž oblíbenými rychlými pokrmy v kanceláři, často jsou k dispozici i zdarma jako firemní benefit. A právě takovýto bioodpad je škoda házet jen tak do koše. Namísto toho příště vyhoďte ohryzek do boxu na bioodpad nebo udělejte radost žížalkám ve vermikompostéru.

Jak na upcycling?

Na recyklaci myslete třeba i s obaly, které se množí s různými zásilkami. Není třeba je hned házet do koše, ikdyž tříděného. Samotné krabice i obalový materiál se dají znovu využít na další zásilky, které budete posílat vy. Jde o tzv. upcycling, tedy vdechování nového života starým věcem místo vyhazování.

S tím souvisí také oprava zařízení. Zamyslete se, jestli není někdy šetrnější nechat elektroniku opravit než nakupovat zbrusu nové přístroje. Máte novou kancelář, anebo se stěhujete, takže prostory ještě nejsou úplně vybavené? Zkuste dát dohromady dekorace nebo doplňky, které vám i kolegům doma překážejí. Nebo můžete kancelářské potřeby vyswapovat. Divili byste se, kolik věcí lidem jen tak doma leží ladem, a přitom by mohly najít lepší využití. Ke swapu najdete na internetu spoustu skupin na Facebooku a různých fórech, které jsou často rozděleny podle lokalit či krajů. Jednoduše přidáte fotografie věcí či produktů, které chcete poslat dál, když se někomu zalíbí, tak si na oplátku vyberete z jeho nabízených předmětů a domluvíte se na předání.

Každý váš oběd má dopad na přírodu

Často skloňované téma – jednorázové obaly z donáškových služeb. Samozřejmě můžete obědy kupovat tam, kde mají recyklovatelné či vratné krabičky, nebo si dokonce nosit svoje. V dnešní hektické době totiž donáškou řeší oběd většina z nás. Nejen pro přírodu, ale i pro nás samotné je lepší, pokud se naobědváme v klidu a dál od pracovních starostí. Když do sebe rychle cpeme oběd z krabičky přímo u počítače, vlastně nemáme vůbec pauzu, která je pro náš mozek velmi důležitá.

Některé firmy se snaží myslet nejen na ekologii a snížení počtu jednorázových krabiček, ale také na utužení kolektivu. Proto zavedly konkrétní dny v týdnu, kdy se na oběd chodí společně – buď celá firma, jednotlivá oddělení anebo alespoň pár kolegů. O to příjemnější může být, když se tento benefit firma rozhodne proplatit.

Ideální je, má-li firma vlastní kuchyňku. Tím zase podporuje zaměstnance, kteří si chtějí přinést své jídlo z domova a v práci si ho jen ohřát. Nezbytností je tedy alespoň lednice, mikrovlnná trouba, rychlovarná konvice a základní nádobí. Příjemným bonusem je také myčka, která je úspornější než mytí jednotlivých příborů a talířů v ruce.

Kuchyňka a možnost posezení ve společných prostorách prospěje také duševnímu zdraví zaměstnanců. Jistě souhlasíte, že je příjemnější najíst se dál od pracovního stolu, aby vás nelákalo myslet na práci, nebo dokonce mezi jednotlivými sousty odepisovat na e-maily. Otevřete si raději noviny, knihu nebo pokláboste s kolegy, ať vaše hlava přijde na jiné myšlenky.

I občasné kafíčko v kuchyňce s kolegy je příjemným vytrhnutím z pracovní rutiny. Zároveň tak nemusíte nikam běhat pro take away kávu a zase řešit, kam s těmi proklatými jednorázovými kelímky. Z ekologických důvodů je ideální mít v práci kávovar na zrnkovou nebo mletou kávu. Kapslové kávovary jsou sice levnější a jednodušší na obsluhu i údržbu, ale díky ohromnému množství odpadu ve formě kapslí se za eco-friendly rozhodně označit nedají. Udržitelná kancelář může zároveň investovat do kvalitní fair trade kávy.

I úklid může být eco-friendly

Ať už si svá pracovní místa a nádobí udržujete v čistotě sami, nebo máte najaté uklízečky, také úklid lze uchopit šetrněji k přírodě. Na trhu je nespočet mycích prostředků, které jsou ekologické a hodí se na všechny druhy úklidových prací. Příkladem může být celý sortiment značky Feel Eco, jehož složky se rychle rozkládají, a tak nezatěžují životní prostředí. Ovšem i známé značky se pomalu vrhají do vlastních řad ekologických čistících prostředků, stačí si jen pročíst informace na zadní straně obalu. Mimoto jsou tyto alternativy mnohem šetrnější k naší pokožce!

Energetická zátěž

V každé kanceláři jsou do sítě připojeny desítky až stovky elektrických zařízení. V dnešní době je to nejen zátěž pro planetu, ale také pro peněženku zaměstnavatele. K zamyšlení je vyměnit starou elektroniku, která zbytečně „žere“, a nahradit ji výrobky energetické třídy A.

Před odchodem z práce doporučujeme odpojit veškerou elektroniku od sítě. Může se to zdát otravné, ale rozhodně to není zbytečné. Některé spotřebiče jsou vypnuté jen zdánlivě, ale ve skutečnost se nachází ve spacím či pohotovostním režimu. Ideální je mít v udržitelné kanceláři prodlužovačky s vypínačem, kterým při odchodu jednoduše cvaknete, a vypnete tak například počítač, monitor i tiskárnu. Je to jeden z dalších kroků, které jako odpovědná firma můžete udělat. A samozřejmě, nezapomeňte zhasnout!

Jak žít šetrně?

Opakování je matka moudrosti. Na závěr si tedy shrňme co může každý z nás udělat pro to, aby se nám na této planetě žilo dobře:

  • Šetřete vodou a energií: Když není potřeba, zastavujte vodu. Také po sobě zhasínejte a vypínejte elektorniku.
  • Třiďte odpad: Recyklujte a třiďte odpad, to už všichni dobře známe, ale zkoušeli jste upcyklaci?
  • Zvolte udržitelnou dopravu: Využívejte veřejnou dopravu, chodte nebo jezděte na kole.
  • Nakupujte zodpovědně: Dávejte přednost kvalitním výrobkům, podporujte lokální produkci a vybírejte ekologicky šetrné varianty.
  • Chraňte vše živé a buďte ohleduplní vůči ostatním 

Gabriela Tomková

Product Manager

Ráda vaří a když jí zbyde čas vedle výchovy syna, ráda se proběhne nebo si vyjde na výlet do přírody.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články