Tutoriály a Rady

3 jednoduché tipy na originální adventní kalendář

Klára Švábová
7 min. čtení
3. 12. 2021
3 jednoduché tipy na originální adventní kalendář

Děti prostě milují vánoční čas a velmi často svým nadšením strhnou celou rodinu. První příslib blížících se magických okamžiků přináší Mikuláš a jeho sladká nadílka. Pokud máte černé svědomí a víte, že jste příliš hodní nebyli, můžete čekat kousek uhlí nebo bramboru. Pro všechny ostatní bývá oblíbenou součástí mikulášské nadílky adventní kalendář. My jsme si (nejen pro Mikuláše) připravili hned tři varianty originálních adventních kalendářů, které zvládne připravit úplně každý z materiálu, který máte doma k dispozici.

Kalendář za 5 minut?

Co budete potřebovat:
24 ks obálek
samolepky, dekorační barvy, tužky nebo jiné pomůcky pro ozdobu
samostatně zabalené čajové sáčky, sladkosti nebo slané dobroty vhodné velikosti na náplň
misku, košíček nebo krabici od bot

Na výrobu tohoto adventního kalendáře stačí úplně obyčejné obálky. Dopisní obálky mohou být čisté nebo použité, bílé nebo barevné a mohou mít dokonce různé velikosti. Na tento vánoční kalendář se vám budou hodit všechny. Starší dopisní obálky s nadepsaným adresátem můžete přelepit veselou vánoční samolepkou nebo samolepícím štítkem, který se dá pomalovat. Vyzdobit si můžete všechny obálky stejně, nebo každou jinak. Využít se dají dekorační lepicí pásky, fixy, voskovky nebo razítka. Nezapomeňte však obálky opatřit číslicemi.

Do tohoto „advenťáku“ se vejde cokoliv, co odpovídá velikosti obálky. Skvělé jsou například voňavé porcované čajové sáčky nebo malé single čokoládičky (vejde se jich do obálky víc).

Hotová „psaníčka“ budou vypadat skvěle v košíčku, míse nebo ve vánočně dekorované krabici od bot.

Chybí vám obálka? Nezoufejte!

I když nejste zrovna korespondenčně založení, vůbec nic se neděje. Můžete si pomoci dárkovým látkovým sáčkem, který obálku nahradí a vypadá velmi efektně. Stejně dobře však poslouží například papírové pytlíky, malé krabičky či jiné obaly, které v domácnosti najdeme.

Adventni-kalendar-sacky
Na adventní kalendář můžete použít papírové sáčky.

Sváteční kalendář „vzhůru nohama“

Zbyly vám z letní grilovačky nějaké kelímky? Bezva! Zajděte pro ně do garáže, protože teď se vám budou hodit.

Co budete potřebovat:
24 ks kelímků
provázek nebo ozdobnou stuhu
dekorativní balicí papír
sladkosti nebo slané dobroty, lístky s citáty, vzkazy nebo úkoly na náplň
šňůru nataženou v okenním rámu, šatní ramínko – místo, kam hotové kelímky zavěsíte


Tento typ kalendáře je vhodný na zavěšení. Proto je dobré vyhlídnout si nejprve místo, kam kelímky zavěsíte. Zajímavě budou vypadat na ramínku, uvnitř rámu ze starého obrazu nebo dokonce na lustru. Máte místo? Tak tedy hurá do toho: dno kelímku opatrně proděravte nůžkami. Provázek nastříhejte na různě dlouhé kousky. Na jednom konci provázku udělejte uzlík větší, než je díra v kelímku. Provázek provlékněte tak, aby se dno zarazilo o uzlík. Otočte balicí papír potištěnou stranou dolů, na vrchní bílou stranu obkreslete okraj kelímku. K náčrtu přidejte po obvodu ještě aspoň 2–3 cm a toto kolečko vystřihněte. Takto připravených víček budete potřebovat 24 kusů. Nezapomeňte každé víčko označit číslicí.


Dovnitř kelímku vložte nadílku. Nepřekonatelné jsou čokoládové koule Lindor, mini Ritter Sportka nebo malé oplatky. Kromě sladkostí mohou kelímky obsahovat i lístečky s milými vzkazy nebo dokonce vtipnými úkoly. Důležité je myslet na to, aby papírové víčko obsah uneslo. Kelímek i s nadílkou otočte dnem dolů a přiklopte vystřiženým kolečkem z vánočního papíru tiskem nahoru. Opatrně ohněte přebytečný papír přes okraj kelímku a upevněte po obvodu provázkem. Dobře jej utáhněte. Šňůru kelímků zavěste na závěsnou tyč nebo třeba na ramínko.

adventni kalendar stromecek
Výroba adventního kalendáře z ruliček od toaletního papíru bude bavit i vaše děti.

Ruličky od toaletního papíru? NEVYHAZOVAT!

Prázdné papírové ruličky po spotřebované roli toaletního papíru, které vás jindy na držáku rozčilují, protože je nikdo nevyhodil, vám najednou přijdou vhod. Jsou totiž vděčným materiálem pro různá tvoření, tak proč je nevyužít i na originální adventní kalendář?

Co budete potřebovat:
24 ks papírových ruliček
balicí papír
lepidlo nebo tavnou pistoli, kolíčky na prádlo
sladkosti nebo slané dobroty na náplň

Největší problém s výrobou tohoto svátečního kalendáře může být množství. Vyplatí se proto sbírat materiál s předstihem. Můžete si vypomoci kuchyňskými utěrkami. Tyto ruličky stačí jen zakrátit na požadovanou délku.

Obkreslete si obvod ruličky na rub balicího papíru a přidejte přibližně 0,3 cm na záložku. Toto kolečko vystřihněte. Připravte si dopředu všech 24 koleček a nadepište je číslicemi.

Ruličky si nejprve vyskládejte do tvaru stromečku (můžete si zvolit podle uvážení jiný tvar). Vezměte si lepidlo nebo tavnou pistoli a jednotlivé ruličky k sobě boční stranou přilepte. Spoj zafixujte kolíčkem a nechte stromeček zaschnout.

Výsledný tvar obkreslete na rub balicího papíru a vystřihněte ho. Jednu stranu otevřených konců trubiček natřete lepidlem a přilepte na ně vystřižený balicí papír. Přebývající papír po stranách přilepte nebo jej zarovnejte nůžkami. Balicí papír můžete nalepit také po stranách stromečku tak, aby nebyla vidět barva původních trubiček.

Klára Švábová

Klára Švábová

Marketing Specialist

Má syna, ráda jezdí na motorce a má široký přehled napříč všemi kancelářskými potřebami.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články