Tutoriály a Rady

Omalovánky k tisku: Nekonečná zásoba vybarvování pro malé i velké

Gabriela Tomková
5 min. čtení
28. 8. 2024
Omalovánky k tisku: Nekonečná zásoba vybarvování pro malé i velké

Milujete vy nebo vaše děti vybarvování obrázků všemožnými barvami? Neutrácejte zbytečně za předtištěné knížečky a raději si vyberte z neomezené nabídky omalovánek na internetu. V našem článku zjistíte, jaké omalovánky k tisku si můžete stáhnout, kde je najdete a jak může milovníkům vybarvování pomoct umělá inteligence. Chvilky plné kreativity a relaxace už čekají!

Nejoblíbenější motivy omalovánek k tisku

Omalovánky pro děti

Všichni kreativní drobečkové si užívají, když mohou své oblíbené postavy přivést k životu za pomoci barev. Mezi nejpopulárnější dětské motivy patří pohádkové postavy (včetně superhrdinů a postav z animovaných filmů) a zvířátka (od myšek a komárů až po prehistorické dinosaury). Omalovánky zároveň mohou být skvělým způsobem, jak děti podpořit při učení poznávání barev nebo počítání.

Omalovánky pro dospělé

Dospělí při vymalovávání nejčastěji hledají chvíle relaxace a duševního klidu. Nejoblíbenějšími motivy jsou proto mandaly a geometrické vzory, které pomáhají dosáhnout stavům blízkým meditaci. Někdo ale spíš vyhledává realistické motivy, jako jsou přírodní scenérie nebo známé architektonické kousky. Existují také antistresové omalovánky, které jsou speciálně navrženy tak, aby podporovaly uvolňování napětí.

Kde hledat omalovánky k vytištění

Chcete do tisku poslat svou první omalovánku? Díky následujícímu rozcestníku nemusíte pátrat v hlubinách internetu a půjdete na jistotu.

  • Google Images: Vyhledejte si na Google Images jakékoliv slovo. Poté klikněte na volbu Nástroje a v sekci Typ vyberte možnost Kresba. Zobrazí se vám černobílé obrázky tvořené pouze okrajovými liniemi, které si můžete snadno vytisknout a vybarvit.
  • Pinterest: Tento web je světoznámým zdrojem inspirace pro spoustu kreativních činností a rozcestníkem pro obsah na dalších webech. Zadejte do vyhledávače vámi zvolené téma + slovo „omalovánky”. Případně pro větší záběr webů to zkuste v angličtině se spojením „coloring pages”.
  • Coloring.info: Vězte, že se svým vybarvovacím koníčkem nejste na světě sami. Díky tomu vzniklo spoustu webů (jako je například coloring.info), které se specializují na shromažďování materiálů, které si můžete zdarma vytisknout. Vybírat můžete nejen podle témat, ale také podle věku.
  • Crayola.com: Materiály pro vymalovávání poskytují také někteří výrobci psacích a kreslicích potřeb. Na webu firmy Crayola najdete spoustu materiálů pro klasické vymalovávání, malování podle čísel (včetně matematických úkolů) nebo bludišť.
  • Facebook skupiny, fóra: Hledejte stejně naladěné duše. Na sociálních sítích a diskuzních fórech můžete najít další nadšence do vybarvování a navzájem si vyměňovat materiály.

TIP: Máte, co jste hledali? Pošlete to do tisku

Pro tisk obrázků v různých formátech využijete na maximum kvalitní laserovou tiskárnu. Ta vám umožní tisknout obrázky s jasnými liniemi. Formát obrázku si můžete přizpůsobit díky možnosti nastavení okrajů a využití různých velikostí papíru. Seznamte se dobře s možnostmi své tiskárny, ať se nové omalovánky nezaseknou v nekvalitní technice.

Jak si vytvořit vlastní omalovánky pomocí AI nástrojů

Díky moderním AI nástrojům je možné si vytvořit omalovánky podle vašich představ a momentální nálady. AI generátory, jako jsou DALL-E či MidJourney, nebo nástroj Canva, umožňují snadné vytvoření omalovánek od základních vzorů až po složité kresby.

Návod na generování omalovánek

  1. Výběr nástroje: Vyberte si nástroj, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám. DALL-E a MidJourney jsou ideální pro vytváření unikátních obrázků, zatímco Canva nabízí snadnou tvorbu grafiky s následnou možností úpravy.
  2. Přihlášení a seznámení se s rozhraním: Po přihlášení do zvoleného nástroje se seznamte s jeho rozhraním. Prozkoumejte možnosti, jak zadávat požadavky a upravovat výsledky.
  3. Definování klíčových slov a zadání požadavků: Zadejte klíčová slova, která popisují požadovaný motiv (např. „dětská omalovánka: jednorožec v kouzelném lese“ nebo „mandala s květinovým motivem“). Při zadávání klíčových slov zkuste být co nejpřesnější, abyste získali co nejlepší výsledek.
  4. Úprava a přizpůsobení vygenerovaného obrázku: Po vygenerování obrázku můžete provést drobné úpravy. Pokud je obrázek příliš barevný, můžete pomocí grafických editorů odstranit barvy a zvýšit kontrast, aby byl vhodný pro vybarvování.
  5. Stažení a tisk omalovánky: Nakonec stačí obrázek stáhnout, vytisknout a vzít do ruky pastelky.

Co by vám nemělo chybět

Kreslicí potřeby

Ve výtvarných potřebách jsou regály plné barevných psacích potřeb. Klasické pastelky se v současnosti vyrábí v desítkách různých barev. Pokud zvolíte tuto kreslicí potřebu, doporučujeme si zakoupit velkou sadu s různými odstíny, které vám dovolí se kreativně vyřádit. Oblíbenou alternativou při vybarvování jsou voskovky, s nimiž zvládnou pracovat i menší děti, nebo vodovky pro větší svobodu v tónování ploch.

Kromě těchto známějších potřeb ale existují také ty, po kterých by vás možná nenapadlo sáhnout a které my považujeme za top volbu pro kreativní vymalovávání. Co doporučujeme zkusit?

  • Akvarelové pastelky: Vypadají jako klasické dřevěné pastelky se zářivými barvami. Po vymalování můžete barvu štětcem namočeným ve vodě rozetřít, čímž vznikne jednolitá barevná plocha.
  • Olejové pastely: Mají krásně jasné barvy, které můžete míchat a vrstvit přímo na papíře. Je možné je rozmývat a tím pádem i stínovat, díky čemuž si můžete s barvami více vyhrát.
  • Pastelové křídy: Tah těchto pastelek připomíná kreslicí uhel. Díky vysokému obsahu pigmentu jsou barvy po nanesení na papír syté a neprůhledné.

Papír

Nebojte se také experimentovat s papírem. Klasický kancelářský papír o gramáži 80 g/m² je univerzální volbou pro každodenní tisk. Některé omalovánky, které si třeba budete chtít pověsit na zeď nebo které budete vybarvovat fixami, budete lepší tisknout na tvrdý papír s nižší propustností.

Gabriela Tomková

Product Manager

Ráda vaří a když jí zbyde čas vedle výchovy syna, ráda se proběhne nebo si vyjde na výlet do přírody.

Každý pátek vám pošleme nové články do e-mailu

Buďte v obraze, přihlaste se k odběru novinek e-mailem a ZÍSKEJTE 10% SLEVOVÝ KUPÓN!. Nebojte, váš e-mail nikomu jinému nedáme a budeme vám posílat jen novinky z Officeo magazínu.

Začít odebírat novinky

Další oblíbené články